Auteur Topic: Have Fun  (gelezen 17175 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Have Fun
« Gepost op: 15 augustus 2018, 11:14:25 »
Even voorstellen , Ik ben Mark  48 jaar en kom uit Tilburg.
En ben al vele jaren met modelbouw Bezig  waar onder : Treinen .
Ik heb in hoofd zaak Analoog ; van  Fleischmann   Profi-irail .  HO.
Ben zelf meer een hobby / doe man dan van de tekeningen plannen en of schrijven ,
vandaar ik niet snel zelf  met een baan of onderwerp op forums te vinden ben .
Voor mij is de lol in zowel rijden ,,maar vooral bouwen belangrijker dan is het nu 100% kloppen van schaal of waar heit getrouw .

Maar nu voor mij een toch wel Nieuwe uitdaging :
Ik Ga naast mijn bestaande Model baan een kleine nieuwe  bak / modulen makken , maar nu eerste keer Digitaal .!!
Ik blijf , voor het makkelijke en omdat ik daar natuurlijk al een hoop van en in heb , bij Fleischmann  HO   
Nieuwe start set digitaal .!

Ik heb een kleine ruimte , zeg maar plaat boven een werk blad  van 200 x 45   vrij  daar waar het moet gaan komen
Dus op deze ruimt wordt het meer  rangeren en pendelen .
En wil deze bouw graag voor geïnterneerden Deelen  op dit Forum
Reacties zijn natuurlijk altijd leuk en welkom .
Word vervolgt  groet : Mark

moet nog even zoeken om een foto te plaatsen .  heb nu zelf jpg bestanden ??  en kan deze niet uploaden .??

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.747
  • Thanked: 316 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
Re: Have Fun
« Reactie #1 Gepost op: 15 augustus 2018, 12:10:50 »
Hoi Mark,
Welkom hier op het forum en kom maar op met die foto's. ;)
Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D

Offline NS1220

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 2 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #2 Gepost op: 15 augustus 2018, 12:37:59 »
Welkom Mark!
Voor de plaatjes moet je zelf even "hosting" regelen denk ik.
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
Ik wil nog wel een keer iets in LGBschaal of 1:32 doen.

Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 5.242
  • Thanked: 139 times
  • Geslacht: Man
  • Blijf braaf, gezond en modelbouwen.
Re: Have Fun
« Reactie #3 Gepost op: 15 augustus 2018, 20:16:20 »
Welkom Mark.

leuke uitdaging om een pendel rangeer baantje te bouwen, daar zit soms meer in dan menigeen denkt.
Op het gebied van digitaal zit hier voldoende kennis, schroom niet om vragen te stellen.
´
Veel plezier op het forum.
ROCO Proline zonder bedding: DR5000 DIGIKEIJS/LocoNet, DCC: iTrain 5 pro:Rosoft s88: h0

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.568
  • Thanked: 153 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Have Fun
« Reactie #4 Gepost op: 15 augustus 2018, 20:40:43 »
Hoi Mark,

Welkom op het forum en ik wens je veel plezier hier!

Rob
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met van alles en nog wat...

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #5 Gepost op: 15 augustus 2018, 21:14:54 »
Dank voor het leuke welkom .

Ik heb wat eerst proef foto op mijn album gezet .
zo dat ik ze als het goed is nu kan plaatsen .


Start Set



en een Over zicht van mijn idee baan plan !





Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #6 Gepost op: 16 augustus 2018, 06:49:54 »
DE OP BOUW

Ik heb een paar dagen vrij / Vakantie gehad en  vindt de mooiste vakantie lekker paar dag rustig aan wat klooien en prullen  .
Dus dat ook deze week lekker gedaan .!
Ik heb met wat ik hier zo voor handen had , een bakkie in elkaar geschroeft   200 x 45 cm
En ben flink gaan rommelen in mijn voorraad van zowat 10 jaar verzamelen  en zeg maar de beurs koopjes , met idee ooit .!!
( Misschien bekent ) 
Wis,, van daar ook de keuze Profi Rail dat ik nog wel wat aan Rial had liggen  , en kwam zelfs nog een oud draaischijfje tegen .
Kon ik paar jaar terug  in houten voor dat tientje toch niet latten liggen .  ( maar nooit wat mee gedaan )   
Dus had al snel hoop puzzel stukjes bij elkaar , waar mee tot het idee baan gekomen ( zie foto )  !!
Want zoals ik al had gemeld , ideeën  genoeg , maar geen plan of tekening   ( het is maar net zoals het valt ) en wat ik tegen kom . 

Het idee :  een klein rangeer pendel spoor ( transport goederen )  van A naar B 
Denk aan Hout grind klein goed ,,naar zagerij loods , haven .
zo ontstond er de beschrijving: Haven hebben = have   lol plezier = FUN    Have Fun  ;D

Vraag :

Ik heb nu zoals te zien eigenlijk diverse stroom punten .?   Bedoel  Deel voor de draaischijf   de draaischijf zelf en deel achter de Schijf .
Nu alles voor zien van een draad en ( bij mij kant wit aan wit een Kant grijs aan grijs )  naar kroonsteen  en daar steker stoom van digitaal kastje ??
Of werkt dat zo niet ?  moet ik er nog iets tussen zetten ( hoor / lees ooit weerstanden en diodes ??  ) Sorry geen idee.
Wetten jullie gelijk ,mijn zwakke kant ,,  ik plak en schroef alles in elkaar  maar Elektronica ?
Vandaar ook dat ik nu pas een start in het digitaal ga wagen .

Idee Tips , advies  , SUPER GRAAG . 



Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 5.242
  • Thanked: 139 times
  • Geslacht: Man
  • Blijf braaf, gezond en modelbouwen.
Re: Have Fun
« Reactie #7 Gepost op: 16 augustus 2018, 10:12:51 »
Ik begreep dat je dit digitaal wil aansturen.
Het baanplan moet je dan in blokken verdelen, ieder blok krijgt dan een aantal bezetmelders, meestal 2 of meer.
Deze bezetmelders zijn stukken rail geïsoleerd van de rest, daar gaat een draadje aan welk dan weer naar een terugmeld decoder gaat een zgn s88.
 E.e.a. is ook wel afhankelijk welke centrale je gaat gebruiken, dit baantje leent zich uitstekend om aan te sturen met een multimaus van bijv. ROCO.
Je rijdt dan digitaal maar wel handmatig, is voor een dergelijk baantje ook veel leuker.

8 december is er Houten Digitaal, zeker voor jou een interessante beurs om eens te kijken hoe diverse banen digitaal worden aangestuurd.
ROCO Proline zonder bedding: DR5000 DIGIKEIJS/LocoNet, DCC: iTrain 5 pro:Rosoft s88: h0

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #8 Gepost op: 16 augustus 2018, 10:35:09 »

 Dag Tom super dank voor de uit leeg . 
Echter snap ik het nog maar een klein stukje 
Ik heb nu Fleischman  regelaar maar is dacht ik gelijk als de Roco .?

maar nu komt het waar ik even goed moet gaan opletten .  de blokken ?
en heb nu een zwart kastje en een regelaar ,  van uit dat zwarte doos gaan 2 draaiden naar rails .
en een idee telefoon steker naar regelaar . 
moet er dus nog iets tussen .?   of is dat voor na de hand ??
ik heb hem zo ,kon het niet laten even aan gehad . en hij rijd wel .?? 
sorry voor al deze voor veel al zo bekende vragen .   
maar is voor mij echt geheel nieuw . !

ja de beurs in houten is zeiker iets waar ik hoop naar toe te kunnen . 
maar ja kan zo lang niet wachten .  ha ha . 


Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #9 Gepost op: 16 augustus 2018, 10:44:16 »


dit is de baan nu . ?
ik wil aan de linker kant nog een klein stukje / klep idee doen
om er een schaduw station , omloop spoor te hebben . 

Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 5.242
  • Thanked: 139 times
  • Geslacht: Man
  • Blijf braaf, gezond en modelbouwen.
Re: Have Fun
« Reactie #10 Gepost op: 16 augustus 2018, 11:35:42 »
Leuk baanplan, ga ik zeker onthouden. Wellicht later voor een 0n30 baantje te gebruiken.

Hier een filmpje over het gebruik van de Fleischmann Multimause.

<a href="" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win"><strong><span style="color: red;" class="bbc_color">!</span></strong> No longer available</a>


Ik ben er verder niet zo mee bekend dus je zal het meeste uit de handleiding en filmpjes moeten halen. Wellicht staan er in Houten voldoende banen met een multimause die je wel verder willen helpen.

Bij de draaischijf en keerlussen ga je wel met polarisatie te maken krijgen, plus komt aan min en anders om en dan pats boem kortsluiting, maar daar zijn goeie hulpmiddelen voor. O.a voor een keerlus moet je maar eens kijken bij Martin Domburg KLIK doen
ROCO Proline zonder bedding: DR5000 DIGIKEIJS/LocoNet, DCC: iTrain 5 pro:Rosoft s88: h0

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #11 Gepost op: 16 augustus 2018, 21:21:32 »
TOM bedankt voor je filmpje ,   
heb het goed zitten bekijken .  maar ook hun sluiten het aan met een + en een Min draad.
Dit heb ik nu ook gedaan enkel deze twee draden elke keer door gelust naar het volgende stuk / deel van de  baan .
En weet niet of het zo goed is  of dat het beter zou zijn ...als ...?   maar hij doet het nu zo al wel . 

Vandaag de bak / module en stukje uit straling gegeven
Licht lijst er voor  een boven plaat er op en natuurlijk led strip er in .
Het ziet er zo al meteen heel anders uit , en krijg je al wat meer idee hoe het gaat worden .

Verder wat bedrading  voor de wissels en ontkoppel rail  gesoldeerd
Nu kan het aan gesloten worden , dat er wat gereden kan worden .









Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #12 Gepost op: 21 augustus 2018, 00:23:58 »
Het baantje is aan gesloten . en werkt
Heb nu maar even nog ouderwets  de wissels met moment schakellaars gedaan .
Zie op mijn lok  bediening  wel ook een wissel staan .  maar nog niet goed idee hoe dit aan te sluiten .
Wat er tussen moet , dat het via het digitaal werkt .

Maar komt nog wel het werkt en rijd nu , dat is al mooi .

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.800
  • Thanked: 299 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Have Fun
« Reactie #13 Gepost op: 21 augustus 2018, 09:36:57 »
Heb je ook wat meer detailfoto’s?
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #14 Gepost op: 21 augustus 2018, 09:54:23 »
Nu alles wat werkt en er een trein kan rijden , tijd voor het leuke deel
De oude rommel bak op tafel, en puzzelen om een fabriekje bij elkaar te krijgen .
Eerste resultaat !
Een oud fabriekje , wat komt net voor de door gang naar schaduw deel   







van middag eens kijken of het zo in het hoekje past . 

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.747
  • Thanked: 316 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
Re: Have Fun
« Reactie #15 Gepost op: 21 augustus 2018, 10:08:40 »
Mooi werk Mark. ;)  Komt er nog iets van een interieur achter die grote ramen?
Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D

Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 5.242
  • Thanked: 139 times
  • Geslacht: Man
  • Blijf braaf, gezond en modelbouwen.
Re: Have Fun
« Reactie #16 Gepost op: 21 augustus 2018, 10:08:52 »
Om je wissels te bedienen via de multimaus zal je toch een wisseldecoder nodig hebben. Ik denk dat je daar dan een centrale voor nodig zal hebben. Bijvoorbeeld de Z21 of de DR5000 van Digikeijs. Die sturen een digitaal adres naar het wissel en de mulltimaus kan je volgens mij draadloos aansluiten op de centrale en de wissels er mee bedienen zonder het gebruik van een PC.
ROCO Proline zonder bedding: DR5000 DIGIKEIJS/LocoNet, DCC: iTrain 5 pro:Rosoft s88: h0

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #17 Gepost op: 21 augustus 2018, 10:26:41 »
Pierre :

Achter de grote fabriek raam is maar net een cm ruimte  dus heb daar een Foto van oude fabriek interieur geplakt .
Maar naar voor toe , in de gebouwen ( waar ook wat ruimte in is  ) wil ik daar zeker wel wat mee gaan doen .
Verder komt er natuurlijk nog wel wat details en popjes op ,  maar kijk eerst of het zo wat op de plaats past .!
 
Tom :   Dank voor je reactie.
Ja ik begrijp uit al mijn zoek op internet ook dat daar een kasje tussen moet , die het signaal omzet naar schakeling . !
Maar JA  welke .  vandaar wat jij ook al zij .  wacht daar maar even mee tot houten . 
Zo dat ik het wat kan zien en ook snap wat er tussen moet .
Kan het er ( denk ) makkelijk dan nog tussen zetten , en de paar draadjes om zetten .
( van schakellaar naar …. )
Maar wilde nu het snel werkend , dat de bouw kon beginnen .  ;D

Groet mark

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #18 Gepost op: 21 augustus 2018, 22:58:15 »
Eerste fabriekje staat op de baan  !


Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.747
  • Thanked: 316 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
Re: Have Fun
« Reactie #19 Gepost op: 22 augustus 2018, 08:53:43 »
Knap werk dat fabriekje Mark. ;)


Achter de grote fabriek raam is maar net een cm ruimte  dus heb daar een Foto van oude fabriek interieur geplakt .
Maar naar voor toe , in de gebouwen ( waar ook wat ruimte in is  ) wil ik daar zeker wel wat mee gaan doen .

Soms is een cm meer dan genoeg Mark. Ik heb het wel met minder gedaan.  (En dan bedoel ik natuurlijk met modelbouw hè);D


Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D

Offline mark mms

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.217
  • Thanked: 26 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #20 Gepost op: 22 augustus 2018, 14:57:55 »
Mooi startset en een leuk fabriekje.

De ombouw mag er trouwens ook wezen.
Is die draaischijf handmatig of elektrisch aangedreven?

Groeten ook mark

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #21 Gepost op: 23 augustus 2018, 12:10:59 »
Dank voor de reactie .
De draaischijf , is eclectisch  en werkt aardig  , enkel draait deze in stapjes
Wil zeggen zit een tandwiel onder die na een ronde de schijf door draait naar volgende punt .
Moet zeggen staat wel mooi precies en trein rijd er mooi op en af . 
Merk ???  staat niets op , !  het was paar jaar terug een koopje op beurs in houten ,
€ 10,- voor gegeven . ( dus leuk  knutsel ding )   ;D
Maar ziet er nog niet echt uit zo .  dus ook een leuk projectje om er een oud wat meer uitziend schijfje van te maken.

VRAAG :
Ik Ben Nu met de ontkoppel Rails van Fleischmann bezig  .!!   
Maar al 2 kapot ( door ge brand ) . 
Bij in puls gaat hij omhoog en weer omlaag  maar ontkoppelt niet
Dus schakel hem aan staat omhoog en rij er met trein over ontkoppelt en schakel uit !
Ik denk dat werkt Mooi .  MAAR nu bij te lang aan schakeling Brand het spoeltje door .
Dit wat nu al bij 2 van de 3 is gebeurt , ??
IEMAND ERVARING  , WAT DOE IK VERKEERT 
Ik Hoor het graag .

Groet Mark .

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.747
  • Thanked: 316 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
Re: Have Fun
« Reactie #22 Gepost op: 23 augustus 2018, 15:03:59 »
Bij in puls gaat hij omhoog en weer omlaag  maar ontkoppelt niet
Dus schakel hem aan staat omhoog en rij er met trein over ontkoppelt en schakel uit !
Ik denk dat werkt Mooi .  MAAR nu bij te lang aan schakeling Brand het spoeltje door .
Dit wat nu al bij 2 van de 3 is gebeurt , ??
 

Je geeft zelf eigenlijk al het antwoord Mark. De ontkoppelrail/spoeltje kan er niet tegen om lang ingeschakeld te staan en brand dan door. Even kort inschakelen als de koppeling er boven staat en dan weer uitschakelen. Dit telt overigens ook voor elektrische wissels.
Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D

Offline Mark van Groeningen

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 41
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Have Fun
« Reactie #23 Gepost op: 24 augustus 2018, 10:44:33 »
Dank voor de reactie
Dit zou dus wel kunnen bij digitaal werking dat ik op mijn hand bediening  een knop heb om te ontkoppelen  ( die dan op ? in puls werkt ) kort stroom.
Maar nu met schakelaar aan zij kant . niet echt.!
Rij er met trein op en moet hem hoog zetten , dan rijden hij ontkoppelt  en dan weer schakelaar uit omlaag !  maar dit was dus al te lang !
Want bij stil staan een keer hoog en weer laag en weg rijden werkt niet .!

Vraag mij af of ik ze niet beter met de hand . bediening van uit schaduw station kan doen . 
( met dun trek stang / draad ) ?

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.747
  • Thanked: 316 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
Re: Have Fun
« Reactie #24 Gepost op: 24 augustus 2018, 11:19:52 »
Vraag mij af of ik ze niet beter met de hand . bediening van uit schaduw station kan doen . 
( met dun trek stang / draad ) ?

Dat is zeker een optie zonder problemen. ;)
Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D