Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Bouw modelbaan / Re: Nieuwe baantje van Tom (iTom)
« Laatste bericht door Cor Gepost op 19 juni 2025, 20:35:05 »
 Ziet er weer goed uit, blijf je volgen.

  Gr. Cor
2
Bouw modelbaan / Re: Nieuwe baantje van Tom (iTom)
« Laatste bericht door iTom Gepost op 15 juni 2025, 18:24:50 »
Ondertussen is er op een rustig tempo het e.e.a. verder gebouwd.
Daar was ik wel blij mee, de knie gaat ook steeds beter mee werken en dat geeft ook wat meer energie.



Om de wissels met puntstuk goed aan te sturen worden er relais toegepast om de polarisatie juist in te stellen.



En er worden draadjes en nog eens draadjes getrokken tot vervelens toe en die worden dan ook weer aangesloten.



Nog meer relais voor nog meer wissels.







Om wat makkelijker er bij te kunnen zet ik het maaiveld een beetje omhoog.



Met de juiste tang stekkertjes maken voor de dupont-pinnen.





Op momenten dat het staan even te veel wordt verder met de bouw van de Locloods.





Er komt ook een inspectiekuil in de Locloods.
Daar moet dan wel een gat v oor gehakt worden.





.... en het past





Zo dit is wel weer even voldoende, komende dagen ga ik wat meer van het weer genieten en komt onze kleinzoon die afgelopen zaterdag zijn stage heeft afgesloten in Hamburg beetje helpen met de tuin.
Natuurlijk kan ik dan in de avonduurtjes de Locloods een beetje verder aankleden.

Ik zeg laterrrrrrrr








3
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 28 mei 2025, 20:07:09 »
Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware

Testen van YaMoRC schakeldecoders

Zoals in de vorige aflevering aangegeven zijn er de volgende schakeldecoders beschikbaar bij YaMoRC:



De YD8116 (Signal) Switch is specifiek voor seinen, onder continue stroom afgifte.
De andere drie geven regelbare pulsen af om wissels met diverse aandrijvingen te schakelen. Hier beperken we ons tot de YD8008 (cdu) Solenoid, bedoeld voor (simpele) spoelen op wissels.
Het testen zal gebeuren zonder railverbinding; direct aan de centrale en PC, met YaMoRC software erop. Voorlopig houden we het simpel met Fleischmann wissels en eenvoudige seinen.

Schakeldecoder YD8008 (CDU) SOLENOID

Zoals eerder beschreven heeft YaMoRC een vereenvoudigde methode ontwikkeld om alle schakeldecoders te programmeren. Dat is met de component YD9100, een configuratie module, die je (met een brugstuk YD6901 ES-LINK) aansluit op de decoder en met een USB kabel op de computer. Dat ziet er dan zo uit:



De YD8008 is vanaf fabriek standaard ingesteld op adressen 1 t/m 8 en met 30 ms puls tijd. Om te beginnen met eenvoudige wisselspoelen is dat al afdoende en hoef je eigenlijk nog niet te programmeren.
Om te testen hebben we wel een verbinding nodig met de computer! Verder moet de decoder van stroom worden voorzien een separate voeding. Voor de Digikeijs decoders had ik goede ervaringen met HyCell voedingen, die bij de Handyman had gekocht. Nu zijn ze € 29,99, excl. verzendkosten. Deze zijn ook toepasbaar voor de SPROG modules. Dus er maar weer één gekocht. Ze zijn overigens instelbaar op diverse spanningen. Ik heb gekozen voor 15V==2,4A.
Uiteindelijk hebben we alles verbonden en laat de YD9100 merken dat we verbonden zijn, met een groene verlichting.





We kunnen nu de adressen en de puls tijden individueel (!) wijzigen in de menu’s PGM en SOL-1 t/m 8. Ook nieuw is dat met de knop ES-PGM LINK een update van de firmware kan worden gedaan!



Eigenlijk is er verder niets spannends aan en kunnen we spoelen gaan testen! Dat gaan we doen met twee Fleischmann rechte wissels en een Fleischmann enkel armsein. Armseinen zijn gestuurd met spoelen en daarom op deze puls decoder aangesloten. Het permanente lichtje op het armsein moet separaat gevoed worden. Daar kom ik later op terug.

 

Door nu te klikken op het ‘C’ of ‘T’ vakje per spoel SOL-1 t/m 5 kun je de spoelen laten werken. Dit gaat naar behoren en daarmee is de test met de YD9100 voorlopig afgerond. Het testen met de digitale centrale YD7010 volgt straks na de test van de andere schakeldecoder.

Schakeldecoder YD8116 (SIGNAL) SWITCH

Zo weinig als de opties met de spoelen decoder, zo veel zijn de opties met seinen decoder YD8116. Hier is de nieuwe manier van programmeren van YaMoRC zeker een enorme verbetering, in vergelijking met de Digikeijs DR4018 schakeldecoder, die met het inlezen van CV’s geprogrammeerd moest worden. De latere DK50018 was wel een stap in de goede richting, waarbij je met een Bluetooth app op je mobile kon programmeren. Deze wordt helaas niet meer ondersteund.
Nu gaan we de YD9100 loskoppelen van de YD8008 en verbinden met de YD8116. We volgen weer dezelfde procedure op het computerscherm en komen via de YD9100 app op de YD8116 app. Verder sluiten we weer de voeding aan en een simpel Fleischmann rood/groen sein.



De YD8116 is af fabriek voorgeprogrammeerd op 8 simpele rood/groen seinen en dat is dus voor mij NU voldoende. Verder kunnen de adressen weer individueel worden genummerd. We doen dus een serie 9 t/m 16, opvolgend op de 8 adressen van de spoelen van de andere decoder.



Opvallend is dat een groot aantal West Europese seinen zijn in te programmeren in deze decoder!



Uiteraard hebben die gecompliceerde veelkleurige seinen meer uitgangen nodig op de decoder. Oftewel je bent er zo doorheen.
Het testen van de seinen is weer simpel door het klikken op de vlakken met de cijfers van de uitgangen.



Nu was er nog de issue met de continue verlichting van het armsein. Dit kon niet worden aangesloten op de YD8008, daar deze alleen pulsen geeft en geen continue stroom. Bij de DR4018 kon dit wel en definieerde je een continue uitgang erbij. Dit kunnen we natuurlijk ook doen op de YD8116 met een ‘Off – On’ signaal op het laatste adres.



De grijze draad van het sein gaat dan hier aangesloten worden. Ik heb uitgang 15 en 16 met elkaar verbonden. Hier offer je wel een adres op voor dat lichtje. Kun je wel meerdere ander armseinen mee verbinden. In een Digikeijs handleiding wordt nog een andere oplossing aangedragen, door verbinding via diodes met de voeding. Wellicht heeft iemand dat getest?



Schakeldecoders testen met de digitale centrale


Nu gaan we de YD9100 + brug verwijderen en beide decoders aansluiten aan de digitale centrale YD7010.
De centrale wordt via de Track Output verbonden met de Signal Input van beide decoders. De separate voeding blijft ook verbonden. Verder ook alle wissels, armseinen en lichtseinen.



Als de centrale via de USB 2.0 naar USB A is verbonden met de computer, dan openen we de YD7010 app uit het YaMoRC configuratie menu en klikken de ‘schakelbord knop’.



We hebben al geprogrammeerd dat de wisseladressen als volgt zijn verdeeld:
   1 t/m 8 > Wisselspoelen, armseinspoelen
   9 t/m 15 > Rood/groen seinen
   16 > Aan/uit schakelaar voor continue voeding armseinen lampjes
We kunnen nu testen door simpel op de rode of groene knoppen per adres te klikken. En dat werkte allemaal! Hiermee was de test van de schakeldecoders gereed.

Alternatieve programmeer optie

We hebben hiervoor besproken dat voor het verbinding maken van de schakeldecoders met de PC de unit YD9100 + brug nodig is. Er is ook nog een alternatief. De LocoNet bezetmelding module YD6016LN heeft ook een USB 2.0 uitgang en een verbinding optie met de YD6901ES-LINK brug. Door nu een schakeldecoder via een brug met de YD6016LN te verbinden kun je ook de decoders op dezelfde wijze programmeren.



Evaluatie

De goede werking van de schakeldecoders YD8008 en YD8116 was volgens verwachting. Ten opzichte van de Digikeijs schakeldecoders zijn er zeker verbeteringen te melden. Allereerst dat het moeizame programmeren met CV’s laden (gelukkig) niet nodig meer is. De nieuwe methode met de programmeer unit YD9100 + brug is zeer goed bevallen. Daarnaast is het beter dat een decoder niet zowel pulsen als continue stroom afgeeft. Dit was vaak de oorzaak dat we spoeltjes lieten doorbranden. Verder kan van elke component de firmware worden geactualiseerd. Bij de YD8116 is een zeer grote bibliotheek van seinen beschikbaar, die nu eenvoudig te programmeren zijn.
Het oordeel is dus positief. Wel in acht nemen dat mijn testobjecten eenvoudig waren.

Wat volgt?

Ik ga nu aandacht besteden aan de terugmeld modules YD6016LN + YD6016CS-ES en de PROG IIv4 decoder analist.
Tussendoor gaan we 7 juni verhuizen van Almere naar Dronten.

Tot een volgende keer!

Groetjes,
Koos 

4
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 20 mei 2025, 00:02:10 »
Nog even melden dat ik mijn 2e YD8116 Switch netjes heb kunnen retourneren naar DTS en er een YD8008 Solenoid voor in de plaats kon kopen!

Inmiddels is ook de SPROG aangekomen van DTS. Zodat ik decoders in de treinen kan gaan onderzoeken.
Gelet op de prijs van de SPROG 3, blijk ik de goedkopere (€ 115) SPROG IIv4 te hebben besteld. Het verschil zit hem in de kleinere booster erin.



Er is dus heel wat te testen!

Groetjes, Koos


5
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 18 mei 2025, 13:38:55 »
Ik heb van de week geëxperimenteerd met grind voor het ballastbed op de baan. Het uitgangspunt is grind (ronde korrel) dat ik heb gekleurd met acrylverf in diverse tinten, en vervolgens in een bepaalde verhouding gemengd heb.

6
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 15 mei 2025, 11:38:01 »
Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware

Aanvulling op het eerste deel

Nadat ik mij heb verdiept in de documentatie over de YaMoRC schakeldecoders, kwam ik tot de ontdekking dat ik toch de mist ben in gegaan met het één op één ‘vervangen’ van de Digikeijs DR4018 met de YaMoRC YD8116 Switch. Deze laatste is specifiek bedoeld voor seinen en niet voor wissels met spoelen. Hiervoor dient de YD8008 Solenoid te worden toegepast. Ik heb dit al gecorrigeerd in het 1e deel hierboven.
De YD8116 Switch geeft een continue stroom wisseling en de YD8008 Solenoid een puls, die je weer kan instellen. Bij de DR4018 kon dit allebei, echter dat ging wel eens mis als je een wissel per ongeluk op een sein output aansloot en de spoel doorbrandde.
Voor zwaardere ‘motoren’ zijn weer andere YaMoRC schakeldecoders voorhanden.



Hoe kwam ik hier nu achter?

Ik ging teveel af op de benaming ‘SWITCH’ op YD8116 en mijn ervaring met de DR4018 en de DK50018 van Digikeijs. Verder zit in het keuzemenu van de YD8116 een optie voor simpele wissels.



Dus ik dacht dat is geschikt voor mijn Fleischmann spoelwissels.
Toch begon ik te twijfelen, toen ik in de documentatie van de YD8116 het volgende las:



Duidelijker kan het niet! Dus nog even geen wissels aansluiten.

Een perfect hulpmiddel is na te gaan wat er inmiddels op YouTube is verschenen over de diverse YaMoRC componenten. Er zijn er diverse, maar één gaf het ultieme bewijs van het ongeschikt zijn voor wissels van de YD8116.

Dat is de video van Hans van der Burgh:

https://www.youtube.com/watch?v=PYgJdbm75yE

Op het laatst sluit hij een dubbele lamp aan op een ‘simpele wissel’ aansluiting en toont aan dat er een continue stroom wisselt en géén puls, waar een spoel op zou werken.



Meer bewijs is niet nodig en gaan we voor spoelen wissels over naar de YD8008 SOLENOID. Ook hier zijn de nodige video’s op YouTube aanwezig en die geven vertrouwen nu wel wissels te kunnen bedienen. ‘Solenoid’ is vertaald niets anders dan ‘spoel’.
In de documentatie staan danook de geruststellende teksten:





We gaan dus een YD8008 Solenoid aanschaffen en die toevoegen aan het testprogramma.

Het blijft een interessante ontdekkingsreis in het moderne digitale land!

Groetjes,
Koos


7
Digitale vraagbaak / Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 12 mei 2025, 16:17:45 »
Om weer wat leven te brengen in dit forum, ga ik mijn bevindingen beschrijven met het opnieuw beginnen met digitaal modelspoor.
Dit lijkt me name interessant voor echte digitale beginners.
Voor de meeste doorgewinterde deelnemers aan dit forum wellicht niet veel nieuws, maar toch?!?
Het is niet bedoeld als een reclame campagne voor YaMoRC, maar juist voor het delen van de ervaringen met deze nieuwe speler op de digitale markt.
Het is mijn keuze omdat ik in mijn vorig digitaal leven hardware van Digikeijs in gebruik had en ik die ervaringen wil reproduceren.
Daar gaan we dan!

Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware


Inleiding


In het draadje “Hoe en wanneer maak ik mijn kleinzoon een modelspoor liefhebber?!?” ben ik uitgebreid ingegaan op de analoge automatisering met een klassieke Fleischmann H0 startset. Deze automatisering is al zo oud als ikzelf, maar ik vond het nog steeds leuk om het te herontdekken. Nu ik dat nu wel gezien heb, ga ik me weer richten op de hedendaagse digitale automatisering.
Omdat ik mijn vorige digitale baan helaas ben kwijtgeraakt, moet ik opnieuw starten met het verwerven van de benodigde hardware. Zowel qua digitale besturing, als gedigitaliseerde treinen. Voor de H0 rails maak ik uiteraard gebruik van de reeds aangeschafte Fleischmann Profigleis, inclusief met klassieke spoeltjes gestuurde wissels. In eerste instantie kies ik nog voor Koploper als besturingssoftware. Verder heb inmiddels 4 digitale treinen gekocht, ruim voldoende om mee te beginnen.
Mijn bijdrage aan dit draadje is eigenlijk (ook) bedoeld voor digitale beginners, waarvoor ik een door mij gekozen richting wil beschrijven. Ik ga niet diep in op alternatieve hardware. Daarbij komt dat ik zelf geen elektrotechnische achtergrond heb, maar alweer heel lang geleden ‘slechts’ werktuigbouwkunde heb gestudeerd.

Wat heb je nodig om te beginnen met digitaal spoor


Om te beginnen heb je een digitale centrale en digitale treinen nodig. Daarnaast een tool om de treinen digitaal te besturen. Eigenlijk is dat iets meer dan analoog met een trafo besturen. Je kan digitaal wel meerdere treinen onafhankelijk van elkaar rondjes laten rijden. Wil je echt automatiseren dan wordt het een stuk ingewikkelder en kostbaarder met bezetmelders en schakeldecoders én met besturingssoftware geïnstalleerd op een PC of laptop.

Hardware voor de digitale besturing

Toen ik in 2019 begon met digitaliseren van mijn baan heb ik alle hardware verworven van de NL firma Digikeijs. Uiteindelijk was dat een compleet pakket, waarmee ik een zeer uitgebreide baan bestuurde. Helaas is Digikeijs failliet gegaan en geruisloos van het digitale toneel verdwenen. Dat was jammer omdat deze hardware een redelijk goedkoper alternatief was voor de ‘grotere’ merken als Roco en Märklin. Daarnaast was de kwaliteit zeker niet minder.
Maar niet langer getreurd! De ex-hoofdontwikkelaar van Digikeijs (Karst Drenth) was al een tijdje voor zichzelf begonnen onder de naam YaMoRC (Yet another Model Railroad Company). Hij vertelde mij dat hij tevens in het bezit van oorspronkelijke licenties, van o.a. de Digikeijs DR5000 centrale. Inmiddels is er een hele serie van YaMoRC componenten verschenen, voortbouwend op ‘zijn’ Digikeijs originelen. De technologie is verbeterd met de jaren en nieuwe ontwikkelingen zijn aanwezig.
Ik ga ze stap voor stap toepassen op H0 twee-spoor DCC digitaal bedrijf. Daarbij ga ik uit van mijn oorspronkelijke aanpak met de Digikeijs apparatuur.

De digitale centrale

In mijn vorig digitaal leven ben ik begonnen met de Digikeijs ‘DR5000 DigiCentral’. Een verbeterde versie van YaMoRC wordt nu aangeboden onder de naam ‘YD7010 Command Station’. De gelijkenis met de DR5000 is niet te ontkennen.



Voor huidige bezitters van de DR5000 centrale is er de optie om deze te upgraden naar de verbeterde versie. Hiertoe is de ombouwset YD9401 beschikbaar. Een unit wordt daarbij vervangen binnen de behuizing. Dit is zelf te doen. Daarna verandert de naam in YD7001, middels een nieuwe sticker op de behuizing.



Kant en klaar hiermee omgebouwde DR5000 centrales waren ook te koop onder de naam YD7001-E.
Daarnaast ontwikkelde Karst een de helft kleinere en iets goedkopere versie onder de naam YD7100. Door problemen met de Chinese leveranties van onderdelen is de productie voorlopig gestopt. Bovendien bleek de vraag ernaar gering, omdat de YD7010 meer mogelijkheden biedt. De yamorc.de site geeft alle details, incl. 4 dealers in NL. Ik besteed aan al die typenummers wat aandacht, omdat ik er zeer in verwarring gebracht was. We gaan ons nu wel concentreren op de YD7010.
Ik heb de centrale met de 18V voeding gekocht bij een officiële YaMoRC dealer (ModelbouwLed in Bunschoten), die standaard 5% korting geeft. Uit voorraad werd direct geleverd:



De centrale (+ voeding) wordt geleverd met een wel erg kort USB 2.0 > USB A kabeltje. Voor het manual en de installatie software moet je naar de yamorc.de site. Op de productpagina van de YD7010 worden de links gegeven in de ‘service’ sectie.
Bij het installeren van de soft- & firmware wordt gelijk de software van alle YaMoRC componenten gedownload, als je dat niet tegenhoudt.
Op je bureaublad verschijnt een icoon en dat is een link naar het Configuratie Centrum met alle componenten.



Voor het configureren van de centrale, wordt eerst de USB 2.0 naar USB A kabel aangesloten op de PC of laptop. Indien niet aangesloten zal een demo versie vertoond worden op het scherm.
Een met de DR5000 software vergelijkbaar scherm van de YD7010 app wordt gegenereerd:



Met het klikken op de ‘toetsen’ komen de menu’s naar voren.



In principe kun je nu de rails aansluiten op de ‘Track Output’ en een digitale trein laten rijden. Na het invoeren van loc-adres ervan. Met het menu rechts (rijregelaar eigenschappen) is besturing mogelijk.
Op dit moment kunnen we dus al ‘rondjes rijden’ met 1 of meer digitale lok’s.
Natuurlijk is het besturen met een muis vanaf de PC niet aantrekkelijk en zijn er tal van opties voorhanden om dat te doen met tools, die je in je hand kunt houden, zogenaamde ‘Throttles’.  Ikzelf heb even geworsteld met de ‘Roco/Fleischmann Z21 WLANmaus’, maar ben snel afgehaakt wegens de moeizame manier van programmeren ervan.
Al snel kwam ik uit op de ‘Roco/Fleischmann Z21 app’ voor mobile en tablet. Deze app is zeer uitgebreid, maar je kan het gebruik beperken tot een identiek scherm als het ‘rijregelaar eigenschappen’ menu van de YD7010.



De Z21 app is relatief eenvoudig aan de YD7010 te koppelen via Wifi. Je PC of laptop moet wel Wifi hebben. De YouTube filmpjes die deze procedure voor de DR5000 koppeling met de Z21 app vertonen, zijn overdraagbaar naar de YD7010. Bijvoorbeeld:



Nu blijkt dat de Z21 app niet meer gratis te gebruiken is voor meer dan 1 (!) trein. Roco vraagt een éénmalige bijdrage van € 20,99 aan gebruikers van andere centrales, dan die van Roco (dé Z21 of z21 centrales). Dat is eigenlijk een relatief klein bedrag voor een éénmalige bijdrage voor een door Roco ontwikkelde en onderhouden app . Betaling gebeurt met Google Play, als je een Google account hebt. Die Google account zorgt er dan ook weer voor dat de Z21 app op alle apparaten werkt, waar je Google account actief is. Ik had de app op 2 mobiles en een tablet geladen en op alle 3 gaf de app aan dat de licentie ok was. Dit is wel te gek!
Overigens heeft bij gebruik van de app op een mobile, deze mobile geen internet verbinding, daar deze gekoppeld is aan de wifi van de YD7010. Dus afrekenen met Google Play moet je doen als de app niet verbonden is.

Is that all there is?

Je kunt dus nu met Z21 Apps op meerdere mobiele apparaten een aantal treinen besturen, met meerdere personen aan de knoppen. Dat is wel het meerdere wat digitaal biedt t.o.v. analoge besturing met een trafo. Natuurlijk is dit wel ongecontroleerd, met kans op botsingen. In de analoge wereld werk je dan met relais, voor het stroomloos maken van baanvakken. Dit wordt aangestuurd door de treinen zelf, door middel van schakel kontakten tussen trein en rails.
In mijn digitale begintijd heb ik deze analoge beveiliging toegepast, terwijl de treinen digitaal alleen op snelheid werden aangestuurd, maar via magneet/reed kontakten de wissels en relais bediend werden.
Om digitale baanvakken te beveiligen, wil je weten of er treinen aanwezig zijn en wil je voorkomen dat ze elkaar raken. Dus moet er detectie mogelijk zijn in onderling geïsoleerde baanvakken (of sectoren). Verder moet het schakelen van wissels automatisch aangestuurd worden, op basis van de detectie resultaten, oftewel de bezetmeldingen. Dit alles moet gecoördineerd worden door besturingssoftware.

En zo zijn we aangeland in de echte digitale besturingswereld.

Zeer voorlopige beoordeling van de YD7010 centrale

Mijn eerste indruk van de YD7010 centrale is dat deze, tot nu toe, naar wens functioneert voor hetgeen ik hem tot nu toe gebruikt heb. Functioneert identiek aan mijn vorige DR5000 centrale. De menu’s in de App zijn wat gewijzigd en wellicht ook ‘veel onder de kap’. De installatie ging soepel en ook de koppeling met de Z21 App.

Wat was er nodig aan hardware en software in mijn Digikeijs periode


In het volgende principeschema heb ik aangegeven hoe mijn digitale baan qua hardware en software was opgebouwd. Hierbij is het aantal Digikeijs componenten, per soort, beperkt weergegeven. Hierna wil ik bespreken hoe deze Digikeijs componenten (stap voor stap) door YaMoRC componenten vervangen kunnen worden.



Dit schema bevat 2 types functie decoders (DR4018 & DK50018) en 2 types terugmelding modules (DR4088LN & DR4088CS) . Daarnaast is ook een booster gegeven (DR5033), voor de volledigheid.
Digikeijs had met de DR4018 een relatief goedkope functiedecoder om wissels en seinen te bedienen. Deze had echter wel het probleem, dat het programmeren ervan niet eenvoudig was, door benodigde kennis van de Control Variabelen (CV’s). Standaard waren de CV’s voor eenvoudige wissels voorgeprogrammeerd. Voor gebruik voor o.a. diverse soorten seinen was enige extra kennis en ervaring nodig. Digikeijs ontwikkelde daarom een nieuwe decoder DK50018. Deze was met een App op je mobiel, via Bluetooth een stuk eenvoudiger te programmeren. Dit was een hele verbetering, echter is nu niet meer ondersteund door Digikeijs.
YaMoRC heeft voor het programmeren van haar YD8008 en YD8116 schakeldecoders een heel andere programmeer oplossing gekozen (YD9100), waar ik later op terug kom.
Bij de terugmeld modules is het gebruikelijk onderscheid te maken tussen Loconet en S88-N modules. Mijn (aanbevolen) keuze was uit te gaan van één Loconet (DR4088LN) module vanuit de centrale en dan verder te gaan met één of meerdere S88-N (DR4088CS) modules. Loconet wordt dan toegepast over alle aangesloten modules.
YaMoRC heeft in principe vergelijkbare modules (YD6016LN & YD6016ES).
Boosters bespreek ik (voorlopig) niet.

De YaMoRC schakel decoders en bezetmelding modules

Inmiddels heb ik bij weer een andere officiële dealer (DTS in Ermelo) een bestelling gedaan voor de volgende YaMoRC componenten en verwacht deze binnenkort
   YD6016LN-CS - Bezetmelding module LocoNet, Stroomdetectie (CS)
   YD8116 Switch - Schakel decoder voor seinen
   YD9100 - USB Configuratie module voor YD8116
Hierna ga ik nog bestellen:
   YD8008 Solenoid - Schakeldecoder voor (spoelen) wissel

Waarom weer een andere dealer? DTS (Domburg Train Support) gaf tijdelijk 10% korting, ter gelegenheid van de introductie van hun nieuwe website. Zo doe je ervaring op met de diverse dealers.
Waar je bij de Digikeijs schakeldecoders zowel seinen als wissels kon schakelen, is dat bij YaMoRC losgelaten en zijn er separate modules voor seinen (continue stromen) en wissel spoelen (pulsen). Op zich niet onlogisch. Ik heb  best een aantal spoelen laten doorbranden, door ze (foutief) als sein geprogrammeerd aan te sluiten.
Wat verder opvalt bij de YD8008 en YD8116, dat in vergelijking met de DR4018, de groene aansluitklemmen aan beide zijden van de behuizing zijn verdeeld. Neem aan dat de schroefjes nu iets groter zijn uitgevallen. Dat was altijd een gepriegel. Verder is er een stekker ingang voor verbinding (middels een kleine brug, zoals hierboven afgebeeld) met de configuratiemodule YD9100 aangebracht. Deze module heeft weer een USB 2.0 ingang voor verbinding met de PC of laptop.
De YD6016 lijkt optisch meer vergelijkbaar met de DR4088LN.  Maar heeft ook een stekkeringang. O.a. bedoeld om verbinding te maken met een S88-N module, middels een brug. Dit is een optie in plaats van een netwerkkabel. De verbinding met de centrale blijft met een Loconet kabel, oftewel een soort telefoonkabeltje. Er is ook een USB 2.0 ingang voor verbinding met de PC of laptop.

Hoe gaan we de componenten testen?

In principe kunnen we de componenten testen door verbinding te maken met de centrale. Besturingssoftware zoals Koploper is nog niet nodig. De schakel decoders zou je al kunnen testen met losse wissels en seinen. Voor de bezetmelding is een eenvoudige baan, verdeeld in sectoren, wel zo leuk om voor de test te gebruiken.
Omdat we 2 schakeldecoders hebben gekocht, testen we die apart voor 2 wissels (W) en 4 seinen (S). De terugmeldingsmodule bedient 3 baanvakken met elk 2 sectoren, dus 6 totaal (B). Er zijn 5 niet gedetecteerde secties (X), gevoed vanuit de centrale. De andere pool Y ook. Even nog geen ‘diodeschakeling’ om de X-secties op een zelfde voltage te brengen als de gedetecteerde B-secties. Wel meten wat dit verschil is, om de noodzaak vast te stellen.
De testbaan ziet er dan als volgt uit:



Wat opvalt is dat elke sector, waar een bezetmelding is, minimaal bestaat uit 2 fysieke rails. Dit komt omdat het aanbrengen van aansluitklemmen eigenlijk alleen kan op de railkoppelingen, bij de Fleischmann Profigleis. Bij de oude Fleischmann Modellgleis kon je tussen elke biels aansluiten.



Er zijn ook gebogen railstukken van het type 6120, met onder gaatjes naar de rails toe, waar kabeltjes aan gesoldeerd (kunnen) worden. Door de lengte van deze rail is dit niet overal op de baan toepasbaar.



Nu kunnen we dus met een digitale trein op de baan de bezetmeldingen testen.  Als aanvulling kan deze simpele baan ook in Koploper worden gemodelleerd en kunnen we echt proberen geautomatiseerd te rijden met meerdere treinen!

Wat wil ik uiteindelijk opbouwen qua digitale baan

In een vorig leven heb ik met de digitale wereld kennis gemaakt door een Koploper cursus te volgen bij de HCCm, gegeven door Chris Burger. Hierbij werd als zijn oefenobject de zogenaamde Aelderbaan gepresenteerd. Ik ga deze baan weer creëren en heb al een ontwerp met AnyRail gemaakt, dat op mijn (inmiddels bekende) tafel zou moeten passen. Hier alvast een preview.


Er zijn in ieder geval genoeg passend gemaakte rails en voldoende seinen, voor op deze tafel:



Deze opstelling lijkt redelijk eenvoudig qua opzet, maar we moeten ons wel realiseren dat hier veel bekabeling voor nodig is. Dan is te denken aan:

   14 voor bezetmeldingen in sectoren (B) binnen 7 baanvakken (of ‘blokken’)
   9  voor niet gedetecteerde baandelen en wisselstraten (X)
   2 voor de stroomtoevoer naar de buitenrails (Y)
   7 x 3 voor de wissel aandrijvingen (W)
   7 x 3 voor de seinen (W)
   En niet te vergeten heleboel isolatoren en aansluitpunten

Om een indruk te geven hoe deze bekabeling dan kan worden aangebracht geef ik hierbij een schema van de Aelderbaan die ik enige jaren geleden heb gebouwd met Digikeijs componenten.



Deze baan was gebouwd op een plank van 115 x 230 cm en werd rond een bestaande andere baan passend gemaakt. Daarom lijkt de vorm wat anders dan de Aelderbaan hiervoor.
Het is nu wel duidelijk dat de uitspraak dat digitaal niet meer nodig heeft dan twee aansluitdraadjes niet bepaald klopt als je echt wilt automatiseren en beveiligen.
Voorlopig ga ik de baan besturen met Koploper software op een laptop. De functionaliteit ervan is goed genoeg en gratis. Wellicht ga ik me in de toekomst nog eens verdiepen in de hedendaagse opties, zoals iTrain. Op zich weer een volgende uitdaging, als pensionado!

Digitaal rollend materieel

Voor de besturing hardware raad ik het af om 2e hands te kopen. Dit mede gelet op de steeds door gaande ontwikkelingen hierin. Voor digitaal rollend materieel is het eigenlijk meer een keuze om hoeveel geld je wilt uitgeven. Nieuw digitaal kost al gauw honderden euro’s. Verder zijn decoders te verkrijgen van simpel tot zeer uitgebreid met geluid. Dat is voor mij niet (meer) nodig en struin de 2e hands markt af om zo rond de € 100,- te slagen. Wil je wat meer 2e hands uitgeven, dan zijn er zeker betrouwbare webshops voorhanden (zoals modeltreinwinkel.nl) en is er altijd het aanbod op beurzen, zoals Houten.
Recentelijk oriënteer ik me op Marktplaats en de veilingsite Catawiki. Hierbij is het natuurlijk oppassen om teveel te betalen, respectievelijk om teveel te bieden. Laat je niet meeslepen in het biedproces! Verder lopen de verzendkosten op als je bij Catawiki in het buitenland koop. Soms vallen de prijzen ook heel erg mee.
Recentelijk heb ik de volgende 4 digitale lok’s op de kop getikt:

1.   Roco V200 digitaal > Marktplaats: € 100,- plus € 11,35 kosten



2.   Fleischmann BR24 digitaal > Catawiki: € 97,- plus € 20,23 kosten



3.   Fleischmann BR212 digitaal > Catawiki: € 55,- plus € 7,95 kosten,



4.   Roco NS 2426 digitaal > Marktplaats: € 100,- plus € 12,35 kosten



De kosten voor de 3e lok vielen mee, daar ik deze kon afhalen in Almere.
Nog te vermelden valt dat ik een goede ervaring had met het extra betalen van € 5,- voor ‘Kopers bescherming’ van het ‘Online Payment Platform’ van Marktplaats. Ik had een lok besteld, maar kreeg deze niet aan de praat, zowel digitaal, als analoog. Uiteindelijk heb ik mijn € 100,- teruggekregen. Wel was ik de initiële kosten kwijt, plus die voor het terugsturen.

Decoders kunnen bewerken

Nu is er natuurlijk altijd een risico, dat de decoders in de lok zijn ‘bijgesteld’ naar de wensen van de vorige gebruiker. De V200, BR212 en NS 2426 rijden probleemloos. Echter de BR24 heeft wat lange reactietijden op mijn commando’s vanuit de centrale. Het is daarom gewenst een tool te bezitten, waarmee de decoder kan worden herkend, gelezen en bijgesteld kan worden.
Ikzelf heb goede ervaringen met de SPROG 3 met de Decoder Pro software van JMRI. Hiermee kan je de decoder traceren en manipuleren. Verder kun je de locomotief onafhankelijk van de centrale testen op een separaat programmeerspoor. Dit door de ingebouwde booster.



Ik heb recentelijk een exemplaar bij DTS (de enige dealer in NL) besteld; echter er is een levertijd. Helaas is door de Brexit de prijs ervan explosief gestegen naar € 140,-. Overigens viel me die prijsstijging ook op bij door mij vroeger gekochte Schotse malt whisky merken, die nu wel erg duur zijn!
Overigens is het gebruik van een ‘rollenbank’ als programmeerspoor handig. Dan rijdt de lok niet steeds de tafel af! Ook op Marktplaats gekocht voor € 35,- inclusief kosten.



De hardware is binnen!

De 1e bestelling van de componenten is binnen!



Ik kan me gaan opmaken voor het testen. Allereerst de documentatie en configuratie downloaden en ben benieuwd of ik alles aan de praat krijg!

Nu even afwachten

Na het testen van de door mij bestelde componenten kom ik hier (wellicht) op terug met een nieuwe bijdrage. Ben ook benieuwd wat de ervaringen met YaMoRC componenten zijn van andere forumleden. Ook naar een vergelijking met Digikeijs en mogelijk Roco / Z21 componenten is interessant. Verder ben ik benieuwd of mijn bijdrage hier op het forum op prijs gesteld wordt.
Tussendoor ben ik verwikkeld in de komende verhuizing van Almere naar Dronten. Dus er zal van uitgebreid testen weinig terechtkomen. Maar je weet maar nooit. Tenslotte ben ik erg benieuwd!

Tot een volgende keer!

Groetjes, Koos 

8
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 11 mei 2025, 12:48:27 »
Bert,

Ik snap je. Zo moet ik de kolen van de tenders en op de locs straks ook nog gaan aanpakken.

Bij Asoa hebben ze verschillende soorten kolen nagebootst (uit echte kolen). Voor de variatie heb ik dan ook een paar soorten gekocht. Afgebeeld zijn de antraciet kool. Die vallen wel het meeste op door de schittering.

Ondertussen nadert hier het einde van het schilderwerk aan de rails ... gelukkig.
9
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door Bert Gepost op 4 mei 2025, 15:24:49 »
Dag Tony,

Ik bedoelde de "standaard" lading van sommige wagons, een plak plastic wat kolen moet voorstellen.
Zoals bij jou is het echt veel mooier.
Inderdaad wel wat werk maar tijd kost niets. De kolen waren voor mij ook gratis, heb 2 jaar geleden een grote klomp mee mogen nemen bij een museum bezoek in Zweden, voldoende voor een aantal banen ;)
10
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 4 mei 2025, 12:13:08 »
Bert,

Dankjewel.
Plastic kolen :o. Onwaarschijnlijk dat je dan de juiste structuur kunt krijgen.

Deze methode is meer werk - en ja, zal wel duurder zijn - maar ik denk dat het resultaat er mag zijn.

Pagina's: [1] 2 3 ... 10