Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 9 juli 2025, 15:16:39 »
Een overpad naar het tweede spoor heb ik gemaakt van strookjes styreen. Typisch is dat de staande dwarsliggers door de treden heen omhoog steken. Ik zou toch denken dat omwille van de veiligheid voor de reizigers een andere oplossing mogelijk was. Maar zo zag het er daadwerkelijk uit.



2
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 29 juni 2025, 13:29:38 »
Ondertussen hebben de bielzen van de perronwanden nog een aantal bewerkingen ondergaan. De perrons zijn met XPS iets opgehoogd tot 2-3 mm onder de bovenzijde van de perronwanden.
De uiteindelijke afwerklaag zal bestaan uit zeer fijn Planumssand van Minitec dat ik ook voor het pad langs het spoor ga gebruiken. Onder het zand komt eerst een laagje grind.

Om een idee te krijgen van wat het zou kunnen worden heb ik eens een achtergrondje ingevoegd.



Langzamerhand gaat er een beetje kleur op de baan komen. In de baanverlichting heb ik een aanpassing gemaakt. Ik heb een paar van de TLD 950 buizen vervangen door volspectrum LED daglicht lampen met een kleurtemperatuur van 5500K.
3
Bouw modelbaan / Re: Nieuwe baantje van Tom (iTom)
« Laatste bericht door iTom Gepost op 22 juni 2025, 14:28:56 »
Vandaag is het wat aangenamer met de temperatuur, het heeft zelfs een klein beetje hier geregend.
Nu even tijd om het verhaal van de Locloods te vervolgen.

Inmiddels weer een pakketje ontvangen.
De kapjes waar de smd leds in kunnen en daarom gelijk maar de verlichting van de Locloods aangepakt.
Voorlopig 3 ledjes lijkt me wel voldoende en ik denk dat ik ook de lichtsterkte nog wat terug ga draaien.

Gaatjes boren in de bodem van de inspectieput, draadjes door de kapjes voeren en lijmen met een drupje houtlijm.
Geheel door de bodem voeren, weerstandjes solderen en voorlopig even op een vast punt aansluiten.
Later komt er nog een PWM schakeling met een Mosfet aan de DCCNEXT om de verlichting aan en uit te zetten middels een actie in iTrain.  ;)

Van bovenaf gezien.



Van de zijkant gezien



En van voren bekeken



Vervolgens de verlichting van de inspectieput aangesloten op de DCCNEXT om de verlichting met variabele PWM aansturing werkend te maken.

Na het aansluiten ook testen als een Loc de Loods binnen is gekomen.
Na enkele seconde (het is modelspoortijd) gaat de verlichting aan en na een pakweg 25 seconden gaat de verlichting weer uit en is de inspectie voltooid.
De Loc kan weer verder met zijn route.

Ik heb er ook maar weer eens een klein filmpje van gemaakt, doet meer dan alle woorden.



Tot zover ben ik wel tevreden, de loods ga ik ook nog voorzien van werkbanken, kasten enz. maar dan moet het niet zo warm blijven.

Nu is het voorlopig wachten op nog een servo levering van Ali zodat de deurtjes ook open en dicht kunnen.

4
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 22 juni 2025, 13:21:46 »
perronwanden


Met het idee van de perronwanden op de baan ben ik toch een hele tijd bezig geweest. In totaal moeten er zo'n 11 strekkende meter perronwanden komen. Het loont dus om even te zoeken naar een werkbare oplossing.

De perrons op de Geuldalbaan zijn lage perrons, dat wil zeggen in werkelijkheid 0,33m hoger dan bovenzijde spoorstaaf. Alle perrons waren opgebouwd met wanden gemaakt van twee gestapelde dwarsliggers, gesteund door een ingegraven staande halve biels. Bij een modellengte van 30mm zijn er ongeveer 700 dwarsliggers nodig, plus ca. 350 staande bielzen. Dat valt niet echt mee.

Eerst dacht ik de wanden te maken van houtjes. Dat idee viel al snel af omdat de houtjes niet gaan lijken op de kunststof dwarsliggers onder de spoorstaven. Wel handig dat je zo'n houtje mee kunt buigen met de gebogen perrons, maar in het echt zijn de dwarsliggers echt wel recht en niet gebogen.
Uiteindelijk heb ik besloten om alles van styreen te maken. Als basis dienen styreenprofielen van 4,8x4,8 mm en profielen van 2,0x3,2 mm.



Voordat ik begon heb ik natuurlijk eerst naar de NEM 102 en 103 gekeken voor het PVR. Echt blij werd ik er niet van. Volgens de norm moet BL3 42 mm zijn, ofwel hart spoor tot perronwand is 21mm. De kleinste radius van het spoor langs het perron van Oud-Valkenburg heeft een radius van 880mm, dus er komt nog een correctiefactor bij van 4mm. De afstand hart spoor tot perronwanden zouden dan 25mm worden. Dat vind ik niet uitzien, heb je bijna een loopplank nodig. Op schaal zou de afstand 17,8mm moeten zijn (1,55 m gedeeld door 87) waarmee ik er dan 7mm naast zit.

Omdat ik lage perrons ga maken zitten alle traptreden van de rijtuigen hoger dan de perronhoogte, en daarmee kunnen de perrons dichter bij het spoor komen dan de NEM norm voorschrijft. Ik heb de stoomlocs die ik heb allemaal op de rails gezet en gekeken tot waar de cilinders komen. De BR50 van FLM heeft de grootste breedte nodig. Proefondervindelijk blijkt dat ik de afstand hart spoor tot perronwand kan verkleinen tot 19,5mm. Overigens blijkt anders dan ik had verwacht dat in de buitenbocht de meeste ruimte nodig is.



Voor de onderste dwarsligger van de wand heb ik een vierkant profiel gebruikt, dat blijft makkelijker liggen dan een strip, en naderhand zie je er niets meer van. Op schuurpapier heb ik de profielen op de juiste maat geschuurd. Eigenlijk is alleen de totale hoogte van de perronwand van belang en de afmeting van de bovenste biels. Door het grove schuurpapier (80) ontstaan er al vanzelf groeven in de bielzen.
Vervolgens heb ik een paar mallen gemaakt om de dwarsliggers op maat af te zagen. Het onderste profiel is 1mm korter dan het bovenste zodat de bovenkant straks goed tegen elkaar aan gaat sluiten. Met secondelijm zijn de bielzen verlijmd.






De rails langs de perrons hebben een verkanting. Dus voor het gemak ben ik begonnen met de perronwand in de binnenbocht waar de rails direct op het rubber ligt.
Om de juiste afstand van 19,5mm aan te houden heb ik een hulpstukje gemaakt van een paar stukjes styreen. Daarmee kan ik de bielzen-paren makkelijk op de plek leggen. De styreen bielzen zijn met secondelijm op het rubber geplakt.
Nadat de hele wand staat worden de rechtopstaande bielzen gelijmd.




Voor het perron langs de buitenbocht is het iets meer werk. De perronwand moet gelijk oplopen met de verkanting van de rails. Met stripjes heb ik elk bielzen-paar opgehoogd.



Nadat alles is verlijmd en gecontroleerd is het styreen met een primer gespoten. Ik heb daarvoor Citadel Chaos Black Spray gebruikt. Het spul stinkt enorm, maar het werkt wel goed. Om te zorgen dat de kleur van de dwarsliggers van de perronwanden gelijk wordt aan de dwarsliggers onder de spoorstaven, heb ik dezelfde kleuropbouw toegepast.
Na de zwarte primer heb ik alles gespoten in de bekende roestkleur. Daarna heb ik de dwarsliggers geschilderd met de drie kleuren voor de bielzen.




Daarna is alles met een wash behandeld, en is het geheel met drybrushen bewerkt. Even tussendoor moest ik een ander klusje in huis doen, en ja waar anders leg je dan bitjes neer dan op het perron  :D


5
Bouw modelbaan / Re: Nieuwe baantje van Tom (iTom)
« Laatste bericht door Cor Gepost op 19 juni 2025, 20:35:05 »
 Ziet er weer goed uit, blijf je volgen.

  Gr. Cor
6
Bouw modelbaan / Re: Nieuwe baantje van Tom (iTom)
« Laatste bericht door iTom Gepost op 15 juni 2025, 18:24:50 »
Ondertussen is er op een rustig tempo het e.e.a. verder gebouwd.
Daar was ik wel blij mee, de knie gaat ook steeds beter mee werken en dat geeft ook wat meer energie.



Om de wissels met puntstuk goed aan te sturen worden er relais toegepast om de polarisatie juist in te stellen.



En er worden draadjes en nog eens draadjes getrokken tot vervelens toe en die worden dan ook weer aangesloten.



Nog meer relais voor nog meer wissels.







Om wat makkelijker er bij te kunnen zet ik het maaiveld een beetje omhoog.



Met de juiste tang stekkertjes maken voor de dupont-pinnen.





Op momenten dat het staan even te veel wordt verder met de bouw van de Locloods.





Er komt ook een inspectiekuil in de Locloods.
Daar moet dan wel een gat v oor gehakt worden.





.... en het past





Zo dit is wel weer even voldoende, komende dagen ga ik wat meer van het weer genieten en komt onze kleinzoon die afgelopen zaterdag zijn stage heeft afgesloten in Hamburg beetje helpen met de tuin.
Natuurlijk kan ik dan in de avonduurtjes de Locloods een beetje verder aankleden.

Ik zeg laterrrrrrrr








7
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 28 mei 2025, 20:07:09 »
Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware

Testen van YaMoRC schakeldecoders

Zoals in de vorige aflevering aangegeven zijn er de volgende schakeldecoders beschikbaar bij YaMoRC:



De YD8116 (Signal) Switch is specifiek voor seinen, onder continue stroom afgifte.
De andere drie geven regelbare pulsen af om wissels met diverse aandrijvingen te schakelen. Hier beperken we ons tot de YD8008 (cdu) Solenoid, bedoeld voor (simpele) spoelen op wissels.
Het testen zal gebeuren zonder railverbinding; direct aan de centrale en PC, met YaMoRC software erop. Voorlopig houden we het simpel met Fleischmann wissels en eenvoudige seinen.

Schakeldecoder YD8008 (CDU) SOLENOID

Zoals eerder beschreven heeft YaMoRC een vereenvoudigde methode ontwikkeld om alle schakeldecoders te programmeren. Dat is met de component YD9100, een configuratie module, die je (met een brugstuk YD6901 ES-LINK) aansluit op de decoder en met een USB kabel op de computer. Dat ziet er dan zo uit:



De YD8008 is vanaf fabriek standaard ingesteld op adressen 1 t/m 8 en met 30 ms puls tijd. Om te beginnen met eenvoudige wisselspoelen is dat al afdoende en hoef je eigenlijk nog niet te programmeren.
Om te testen hebben we wel een verbinding nodig met de computer! Verder moet de decoder van stroom worden voorzien een separate voeding. Voor de Digikeijs decoders had ik goede ervaringen met HyCell voedingen, die bij de Handyman had gekocht. Nu zijn ze € 29,99, excl. verzendkosten. Deze zijn ook toepasbaar voor de SPROG modules. Dus er maar weer één gekocht. Ze zijn overigens instelbaar op diverse spanningen. Ik heb gekozen voor 15V==2,4A.
Uiteindelijk hebben we alles verbonden en laat de YD9100 merken dat we verbonden zijn, met een groene verlichting.





We kunnen nu de adressen en de puls tijden individueel (!) wijzigen in de menu’s PGM en SOL-1 t/m 8. Ook nieuw is dat met de knop ES-PGM LINK een update van de firmware kan worden gedaan!



Eigenlijk is er verder niets spannends aan en kunnen we spoelen gaan testen! Dat gaan we doen met twee Fleischmann rechte wissels en een Fleischmann enkel armsein. Armseinen zijn gestuurd met spoelen en daarom op deze puls decoder aangesloten. Het permanente lichtje op het armsein moet separaat gevoed worden. Daar kom ik later op terug.

 

Door nu te klikken op het ‘C’ of ‘T’ vakje per spoel SOL-1 t/m 5 kun je de spoelen laten werken. Dit gaat naar behoren en daarmee is de test met de YD9100 voorlopig afgerond. Het testen met de digitale centrale YD7010 volgt straks na de test van de andere schakeldecoder.

Schakeldecoder YD8116 (SIGNAL) SWITCH

Zo weinig als de opties met de spoelen decoder, zo veel zijn de opties met seinen decoder YD8116. Hier is de nieuwe manier van programmeren van YaMoRC zeker een enorme verbetering, in vergelijking met de Digikeijs DR4018 schakeldecoder, die met het inlezen van CV’s geprogrammeerd moest worden. De latere DK50018 was wel een stap in de goede richting, waarbij je met een Bluetooth app op je mobile kon programmeren. Deze wordt helaas niet meer ondersteund.
Nu gaan we de YD9100 loskoppelen van de YD8008 en verbinden met de YD8116. We volgen weer dezelfde procedure op het computerscherm en komen via de YD9100 app op de YD8116 app. Verder sluiten we weer de voeding aan en een simpel Fleischmann rood/groen sein.



De YD8116 is af fabriek voorgeprogrammeerd op 8 simpele rood/groen seinen en dat is dus voor mij NU voldoende. Verder kunnen de adressen weer individueel worden genummerd. We doen dus een serie 9 t/m 16, opvolgend op de 8 adressen van de spoelen van de andere decoder.



Opvallend is dat een groot aantal West Europese seinen zijn in te programmeren in deze decoder!



Uiteraard hebben die gecompliceerde veelkleurige seinen meer uitgangen nodig op de decoder. Oftewel je bent er zo doorheen.
Het testen van de seinen is weer simpel door het klikken op de vlakken met de cijfers van de uitgangen.



Nu was er nog de issue met de continue verlichting van het armsein. Dit kon niet worden aangesloten op de YD8008, daar deze alleen pulsen geeft en geen continue stroom. Bij de DR4018 kon dit wel en definieerde je een continue uitgang erbij. Dit kunnen we natuurlijk ook doen op de YD8116 met een ‘Off – On’ signaal op het laatste adres.



De grijze draad van het sein gaat dan hier aangesloten worden. Ik heb uitgang 15 en 16 met elkaar verbonden. Hier offer je wel een adres op voor dat lichtje. Kun je wel meerdere ander armseinen mee verbinden. In een Digikeijs handleiding wordt nog een andere oplossing aangedragen, door verbinding via diodes met de voeding. Wellicht heeft iemand dat getest?



Schakeldecoders testen met de digitale centrale


Nu gaan we de YD9100 + brug verwijderen en beide decoders aansluiten aan de digitale centrale YD7010.
De centrale wordt via de Track Output verbonden met de Signal Input van beide decoders. De separate voeding blijft ook verbonden. Verder ook alle wissels, armseinen en lichtseinen.



Als de centrale via de USB 2.0 naar USB A is verbonden met de computer, dan openen we de YD7010 app uit het YaMoRC configuratie menu en klikken de ‘schakelbord knop’.



We hebben al geprogrammeerd dat de wisseladressen als volgt zijn verdeeld:
   1 t/m 8 > Wisselspoelen, armseinspoelen
   9 t/m 15 > Rood/groen seinen
   16 > Aan/uit schakelaar voor continue voeding armseinen lampjes
We kunnen nu testen door simpel op de rode of groene knoppen per adres te klikken. En dat werkte allemaal! Hiermee was de test van de schakeldecoders gereed.

Alternatieve programmeer optie

We hebben hiervoor besproken dat voor het verbinding maken van de schakeldecoders met de PC de unit YD9100 + brug nodig is. Er is ook nog een alternatief. De LocoNet bezetmelding module YD6016LN heeft ook een USB 2.0 uitgang en een verbinding optie met de YD6901ES-LINK brug. Door nu een schakeldecoder via een brug met de YD6016LN te verbinden kun je ook de decoders op dezelfde wijze programmeren.



Evaluatie

De goede werking van de schakeldecoders YD8008 en YD8116 was volgens verwachting. Ten opzichte van de Digikeijs schakeldecoders zijn er zeker verbeteringen te melden. Allereerst dat het moeizame programmeren met CV’s laden (gelukkig) niet nodig meer is. De nieuwe methode met de programmeer unit YD9100 + brug is zeer goed bevallen. Daarnaast is het beter dat een decoder niet zowel pulsen als continue stroom afgeeft. Dit was vaak de oorzaak dat we spoeltjes lieten doorbranden. Verder kan van elke component de firmware worden geactualiseerd. Bij de YD8116 is een zeer grote bibliotheek van seinen beschikbaar, die nu eenvoudig te programmeren zijn.
Het oordeel is dus positief. Wel in acht nemen dat mijn testobjecten eenvoudig waren.

Wat volgt?

Ik ga nu aandacht besteden aan de terugmeld modules YD6016LN + YD6016CS-ES en de PROG IIv4 decoder analist.
Tussendoor gaan we 7 juni verhuizen van Almere naar Dronten.

Tot een volgende keer!

Groetjes,
Koos 

8
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 20 mei 2025, 00:02:10 »
Nog even melden dat ik mijn 2e YD8116 Switch netjes heb kunnen retourneren naar DTS en er een YD8008 Solenoid voor in de plaats kon kopen!

Inmiddels is ook de SPROG aangekomen van DTS. Zodat ik decoders in de treinen kan gaan onderzoeken.
Gelet op de prijs van de SPROG 3, blijk ik de goedkopere (€ 115) SPROG IIv4 te hebben besteld. Het verschil zit hem in de kleinere booster erin.



Er is dus heel wat te testen!

Groetjes, Koos


9
Bouw modelbaan / Re: De Geuldalbaan
« Laatste bericht door antoni-a Gepost op 18 mei 2025, 13:38:55 »
Ik heb van de week geëxperimenteerd met grind voor het ballastbed op de baan. Het uitgangspunt is grind (ronde korrel) dat ik heb gekleurd met acrylverf in diverse tinten, en vervolgens in een bepaalde verhouding gemengd heb.

10
Digitale vraagbaak / Re: Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware
« Laatste bericht door koosjong Gepost op 15 mei 2025, 11:38:01 »
Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardware

Aanvulling op het eerste deel

Nadat ik mij heb verdiept in de documentatie over de YaMoRC schakeldecoders, kwam ik tot de ontdekking dat ik toch de mist ben in gegaan met het één op één ‘vervangen’ van de Digikeijs DR4018 met de YaMoRC YD8116 Switch. Deze laatste is specifiek bedoeld voor seinen en niet voor wissels met spoelen. Hiervoor dient de YD8008 Solenoid te worden toegepast. Ik heb dit al gecorrigeerd in het 1e deel hierboven.
De YD8116 Switch geeft een continue stroom wisseling en de YD8008 Solenoid een puls, die je weer kan instellen. Bij de DR4018 kon dit allebei, echter dat ging wel eens mis als je een wissel per ongeluk op een sein output aansloot en de spoel doorbrandde.
Voor zwaardere ‘motoren’ zijn weer andere YaMoRC schakeldecoders voorhanden.



Hoe kwam ik hier nu achter?

Ik ging teveel af op de benaming ‘SWITCH’ op YD8116 en mijn ervaring met de DR4018 en de DK50018 van Digikeijs. Verder zit in het keuzemenu van de YD8116 een optie voor simpele wissels.



Dus ik dacht dat is geschikt voor mijn Fleischmann spoelwissels.
Toch begon ik te twijfelen, toen ik in de documentatie van de YD8116 het volgende las:



Duidelijker kan het niet! Dus nog even geen wissels aansluiten.

Een perfect hulpmiddel is na te gaan wat er inmiddels op YouTube is verschenen over de diverse YaMoRC componenten. Er zijn er diverse, maar één gaf het ultieme bewijs van het ongeschikt zijn voor wissels van de YD8116.

Dat is de video van Hans van der Burgh:

https://www.youtube.com/watch?v=PYgJdbm75yE

Op het laatst sluit hij een dubbele lamp aan op een ‘simpele wissel’ aansluiting en toont aan dat er een continue stroom wisselt en géén puls, waar een spoel op zou werken.



Meer bewijs is niet nodig en gaan we voor spoelen wissels over naar de YD8008 SOLENOID. Ook hier zijn de nodige video’s op YouTube aanwezig en die geven vertrouwen nu wel wissels te kunnen bedienen. ‘Solenoid’ is vertaald niets anders dan ‘spoel’.
In de documentatie staan danook de geruststellende teksten:





We gaan dus een YD8008 Solenoid aanschaffen en die toevoegen aan het testprogramma.

Het blijft een interessante ontdekkingsreis in het moderne digitale land!

Groetjes,
Koos


Pagina's: [1] 2 3 ... 10