Opnieuw digitaal beginnen met moderne hardwareTesten van YaMoRC schakeldecodersZoals in de vorige aflevering aangegeven zijn er de volgende schakeldecoders beschikbaar bij YaMoRC:

De YD8116 (Signal) Switch is specifiek voor seinen, onder continue stroom afgifte.
De andere drie geven regelbare pulsen af om wissels met diverse aandrijvingen te schakelen. Hier beperken we ons tot de YD8008 (cdu) Solenoid, bedoeld voor (simpele) spoelen op wissels.
Het testen zal gebeuren zonder railverbinding; direct aan de centrale en PC, met YaMoRC software erop. Voorlopig houden we het simpel met Fleischmann wissels en eenvoudige seinen.
Schakeldecoder YD8008 (CDU) SOLENOIDZoals eerder beschreven heeft YaMoRC een vereenvoudigde methode ontwikkeld om alle schakeldecoders te programmeren. Dat is met de component YD9100, een configuratie module, die je (met een brugstuk YD6901 ES-LINK) aansluit op de decoder en met een USB kabel op de computer. Dat ziet er dan zo uit:

De YD8008 is vanaf fabriek standaard ingesteld op adressen 1 t/m 8 en met 30 ms puls tijd. Om te beginnen met eenvoudige wisselspoelen is dat al afdoende en hoef je eigenlijk nog niet te programmeren.
Om te testen hebben we wel een verbinding nodig met de computer! Verder moet de decoder van stroom worden voorzien een separate voeding. Voor de Digikeijs decoders had ik goede ervaringen met HyCell voedingen, die bij de Handyman had gekocht. Nu zijn ze € 29,99, excl. verzendkosten. Deze zijn ook toepasbaar voor de SPROG modules. Dus er maar weer één gekocht. Ze zijn overigens instelbaar op diverse spanningen. Ik heb gekozen voor 15V==2,4A.
Uiteindelijk hebben we alles verbonden en laat de YD9100 merken dat we verbonden zijn, met een groene verlichting.


We kunnen nu de adressen en de puls tijden individueel (!) wijzigen in de menu’s PGM en SOL-1 t/m 8. Ook nieuw is dat met de knop ES-PGM LINK een update van de firmware kan worden gedaan!

Eigenlijk is er verder niets spannends aan en kunnen we spoelen gaan testen! Dat gaan we doen met twee Fleischmann rechte wissels en een Fleischmann enkel armsein. Armseinen zijn gestuurd met spoelen en daarom op deze puls decoder aangesloten. Het permanente lichtje op het armsein moet separaat gevoed worden. Daar kom ik later op terug.

Door nu te klikken op het ‘C’ of ‘T’ vakje per spoel SOL-1 t/m 5 kun je de spoelen laten werken. Dit gaat naar behoren en daarmee is de test met de YD9100 voorlopig afgerond. Het testen met de digitale centrale YD7010 volgt straks na de test van de andere schakeldecoder.
Schakeldecoder YD8116 (SIGNAL) SWITCHZo weinig als de opties met de spoelen decoder, zo veel zijn de opties met seinen decoder YD8116. Hier is de nieuwe manier van programmeren van YaMoRC zeker een enorme verbetering, in vergelijking met de Digikeijs DR4018 schakeldecoder, die met het inlezen van CV’s geprogrammeerd moest worden. De latere DK50018 was wel een stap in de goede richting, waarbij je met een Bluetooth app op je mobile kon programmeren. Deze wordt helaas niet meer ondersteund.
Nu gaan we de YD9100 loskoppelen van de YD8008 en verbinden met de YD8116. We volgen weer dezelfde procedure op het computerscherm en komen via de YD9100 app op de YD8116 app. Verder sluiten we weer de voeding aan en een simpel Fleischmann rood/groen sein.

De YD8116 is af fabriek voorgeprogrammeerd op 8 simpele rood/groen seinen en dat is dus voor mij NU voldoende. Verder kunnen de adressen weer individueel worden genummerd. We doen dus een serie 9 t/m 16, opvolgend op de 8 adressen van de spoelen van de andere decoder.

Opvallend is dat een groot aantal West Europese seinen zijn in te programmeren in deze decoder!

Uiteraard hebben die gecompliceerde veelkleurige seinen meer uitgangen nodig op de decoder. Oftewel je bent er zo doorheen.
Het testen van de seinen is weer simpel door het klikken op de vlakken met de cijfers van de uitgangen.

Nu was er nog de issue met de continue verlichting van het armsein. Dit kon niet worden aangesloten op de YD8008, daar deze alleen pulsen geeft en geen continue stroom. Bij de DR4018 kon dit wel en definieerde je een continue uitgang erbij. Dit kunnen we natuurlijk ook doen op de YD8116 met een ‘Off – On’ signaal op het laatste adres.

De grijze draad van het sein gaat dan hier aangesloten worden. Ik heb uitgang 15 en 16 met elkaar verbonden. Hier offer je wel een adres op voor dat lichtje. Kun je wel meerdere ander armseinen mee verbinden. In een Digikeijs handleiding wordt nog een andere oplossing aangedragen, door verbinding via diodes met de voeding. Wellicht heeft iemand dat getest?

Schakeldecoders testen met de digitale centrale Nu gaan we de YD9100 + brug verwijderen en beide decoders aansluiten aan de digitale centrale YD7010.
De centrale wordt via de Track Output verbonden met de Signal Input van beide decoders. De separate voeding blijft ook verbonden. Verder ook alle wissels, armseinen en lichtseinen.

Als de centrale via de USB 2.0 naar USB A is verbonden met de computer, dan openen we de YD7010 app uit het YaMoRC configuratie menu en klikken de ‘schakelbord knop’.

We hebben al geprogrammeerd dat de wisseladressen als volgt zijn verdeeld:
1 t/m 8 > Wisselspoelen, armseinspoelen
9 t/m 15 > Rood/groen seinen
16 > Aan/uit schakelaar voor continue voeding armseinen lampjes
We kunnen nu testen door simpel op de rode of groene knoppen per adres te klikken. En dat werkte allemaal! Hiermee was de test van de schakeldecoders gereed.
Alternatieve programmeer optieWe hebben hiervoor besproken dat voor het verbinding maken van de schakeldecoders met de PC de unit YD9100 + brug nodig is. Er is ook nog een alternatief. De LocoNet bezetmelding module YD6016LN heeft ook een USB 2.0 uitgang en een verbinding optie met de YD6901ES-LINK brug. Door nu een schakeldecoder via een brug met de YD6016LN te verbinden kun je ook de decoders op dezelfde wijze programmeren.
EvaluatieDe goede werking van de schakeldecoders YD8008 en YD8116 was volgens verwachting. Ten opzichte van de Digikeijs schakeldecoders zijn er zeker verbeteringen te melden. Allereerst dat het moeizame programmeren met CV’s laden (gelukkig) niet nodig meer is. De nieuwe methode met de programmeer unit YD9100 + brug is zeer goed bevallen. Daarnaast is het beter dat een decoder niet zowel pulsen als continue stroom afgeeft. Dit was vaak de oorzaak dat we spoeltjes lieten doorbranden. Verder kan van elke component de firmware worden geactualiseerd. Bij de YD8116 is een zeer grote bibliotheek van seinen beschikbaar, die nu eenvoudig te programmeren zijn.
Het oordeel is dus positief. Wel in acht nemen dat mijn testobjecten eenvoudig waren.
Wat volgt?Ik ga nu aandacht besteden aan de terugmeld modules YD6016LN + YD6016CS-ES en de PROG IIv4 decoder analist.
Tussendoor gaan we 7 juni verhuizen van Almere naar Dronten.
Tot een volgende keer!
Groetjes,
Koos