Helemaal mee eens Piet. Die combi lijm gebruik ik ook graag.
Modelbouwlijm is op basis van het oplossen van (poly-)styreen. Het werkt daardoor op maar weinig andere kunststoffen, en al helemaal niet op niet-kunststoffen.
Naast gewone secondelijm heb je ook gel-secondelijm. Die is niet zo dun en loopt niet zo gauw overal heen. Bovendien geeft die je een paar tellen om de plaatsing van wat je lijmt nog te corrigeren.
Secondelijm en gel-secondelijm kun je eigenlijk alleen goed gebruiken onder de volgende voorwaarden:
- òf je lijmt gelijke materialen (messing op messing, styreen op styreen, enz.)
- òf het gelijmde zal op een vrij constante temperatuur blijven
- en het is altijd een starre verbinding (dus niet iets flexibels als een schoenzool onder een schoen).
De reden daarvoor is dat secondelijm een brosse lijm is die weinig meegeeft. Bij temperatuurverschil (opwarming of afkoeling) zullen de gelijmde materialen uitzetten of krimpen. Als het verschillende materialen zijn is die uitzetting of krimp niet even groot. De brosse lijm is niet flexibel en breekt daardoor af. Een voorbeeld dat sommigen (uit het pre-vaatwasser tijdperk, de prehistorie dus) misschien wel kennen is dit. Je geliefde heeft een ring met een steen, en die steen is eraf gevallen. Handige knutselaar die je als modelspoorder bent, heb die steen er weer op gelijmd met secondelijm. Ze is heel ouderwets de vaat gaan doen in een teiltje, en toen ze klaar was, was de steen opnieuw van de ring af. Dat komt doordat de lijm brak toen de ring in het warme afwaswater meer uitzette dan de steen.
Een lijm die gebaseerd is op secondelijm maar dit nadeel veel minder heeft is Bison Nexus. Deze lijm geeft bovendien nog wat meer nastelmogelijkheden dan gel-secondelijm. Ik gebruik Nexus graag voor dingen als het plaatsen van reizigers in rijtuigen.
