Auteur Topic: Wissel met servo  (gelezen 3651 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Wissel met servo
« Gepost op: 19 januari 2020, 17:22:32 »
Ik heb wat oude handbediende wissels gekregen, ik wil deze gaan bedienen met een servo.
Ik heb inmiddels al wat servo's maar ik wil ze analoog aan sturen.
Wie kan mij vertellen hoe ik dit het beste kan doen , liefst via schakelaar als het mogelijk is.

 Gr. Cor

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.563
  • Thanked: 282 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Wissel met servo
« Reactie #1 Gepost op: 19 januari 2020, 17:27:41 »
Wat ik nog wel eens doe is zo’n servo op een servotester aansluiten. Te koop bij Aliexpress voor weinig. Dezelfde kun je ook in Nederland bestellen. Die zijn natuurlijk duurder, maar dan heb je ze wel eerder in huis.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Ben.

  • Gast
Re: Wissel met servo
« Reactie #2 Gepost op: 19 januari 2020, 17:34:35 »
Esu heeft een SwitchPilot Servo 51822 die je analoog - dus met schakelaars - kunt bedienen.

Gr, Ben.

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.266
  • Thanked: 124 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Wissel met servo
« Reactie #3 Gepost op: 19 januari 2020, 18:27:53 »
Hoi Cor,

Servo's worden bestuurd met een pulsbreedte signaal. Je zal dus 'íets' moeten hebben om dat te generen. Dat kan met een decoder, maar een goedkope manier is met een Arduino.

Maar terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me het volgende: Misschien is het mogelijk om de 2 uiterste standen van een servo te bedienen met 0V 'laag' (~0% pulsbreedte) en 5V 'hoog' (~100% pulsbreedte). Kan ik vanavond misschien nog even proberen.

Rob
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met h0m ombouwprojecten.

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.266
  • Thanked: 124 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Wissel met servo
« Reactie #4 Gepost op: 19 januari 2020, 19:50:36 »
Helaas. Dit
Misschien is het mogelijk om de 2 uiterste standen van een servo te bedienen met 0V 'laag' (~0% pulsbreedte) en 5V 'hoog' (~100% pulsbreedte).
werkt niet. Er moet echt een puls signaal staan op de 'ingang' van de servo besturing.
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met h0m ombouwprojecten.

Online Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.457
  • Thanked: 279 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
    • Station Hoogbaan
Re: Wissel met servo
« Reactie #5 Gepost op: 22 januari 2020, 10:50:59 »
Ik ben wat aan het proberen geweest Cor. Kijk op

http://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=3659.0
Groet Pierre.




Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en zelfs een klein beetje in N    ;D

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Wissel met servo
« Reactie #6 Gepost op: 22 januari 2020, 20:41:16 »
Esu heeft een SwitchPilot Servo 51822 die je analoog - dus met schakelaars - kunt bedienen.

Hier een voorbeeld van het gebruik van de ESU SwitchPilot.

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Ben.

  • Gast
Re: Wissel met servo
« Reactie #7 Gepost op: 23 januari 2020, 09:38:49 »
Kijk aan, goed verhaal Johan.  :)

Gr, Ben.

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #8 Gepost op: 23 januari 2020, 11:14:02 »
Wat een mogelijkheden voor analoog en wat een mee denkers.
Ik heb inmiddels servotester bij Ali besteld, gaat nu niet zo snel Chinees nieuwjaar en wat doet het virus nog.
Maar wat in het vat zit verzuurd niet.
Ik laat in ieder geval van mij horen als ik een stap verder ben.

  Gr. Cor

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 158
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Wissel met servo
« Reactie #9 Gepost op: 23 januari 2020, 21:44:47 »
Hoi, misschien ook bruikbaar, kijk eens op http://www.modelspoorpic.nl/Deel10Servomotor.pdf

Gr Theo

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #10 Gepost op: 27 maart 2020, 17:14:46 »
Het heeft even geduurd, maar eindelijk wat binnen.
Hopelijk volgt de rest.
 https://myalbum.com/album/9bNnzuyzyneL

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.563
  • Thanked: 282 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Wissel met servo
« Reactie #11 Gepost op: 28 maart 2020, 14:46:41 »
Dag @Cor,
Ik zie in je laatste bericht dat je de foto uit MyAlbum het verkeerde linkje hebt gebruikt. Als je op de foto in MyAlbum klikt, dan zie je rechts bovenin drie puntjes en als je daar op klikt dan kom je bij de link die eindigt op .jpg.
Meer info
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #12 Gepost op: 28 maart 2020, 15:45:24 »
Hallo @WIM,
Ik heb nog even gekeken, maar denk dat ik nog een oude versie heb van Myalbum.
Pierre heeft mij ook al eens opweg geholpen en dat ging goed, maar zie dat myalbum is veranderd.
Lijkt mij het beste om het opnieuw te installeren.   

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.563
  • Thanked: 282 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Wissel met servo
« Reactie #13 Gepost op: 28 maart 2020, 17:58:46 »
Hallo @WIM
Dit is trouwens een ander forumlid.  ;)
Ik vraag me af of je de boel opnieuw zou moeten installeren. Het linkje werkt prima dus lijkt er niks mis te zijn met je album.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Jan Trein

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 122
  • Thanked: 2 times
  • Geslacht: Man
  • (2+3)-rail rijder
Re: Wissel met servo
« Reactie #14 Gepost op: 2 april 2020, 01:40:48 »
Hopelijk volgt de rest.
Ik wil natuurlijk niet teveel aandringen, daarom heb ik tot 2 april gewacht.
Is de rest nog gevolgd?
Groet, Jan

ik spoor niet, ik doe alsof

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #15 Gepost op: 2 april 2020, 11:09:21 »
Jammer genoeg nog niets meer ontvangen Jan.
Ik heb gister de verkoper gemaild, dus afwachten op antwoord.

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #16 Gepost op: 3 september 2020, 14:40:30 »
Ben weer verder gegaan met de wissels en servo , het is gelukt.
Maar nog een vraag over servo, ik had een servo over en deze gebruikt om continu te laten draaien ( 360 graden) via een servo tester.
Alleen in een moment van  onoplettendheid had ik de spanning te hoog , waardoor de servo kapot ging.
Nu heb ik de zelfde servo weer bij Ali besteld en ontvangen maar deze wil niet rond draaien(alleen heen en weer).
Wie weet hiervoor een oplossing. 

Zilte

  • Gast
Re: Wissel met servo
« Reactie #17 Gepost op: 3 september 2020, 15:11:38 »
.

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.563
  • Thanked: 282 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Wissel met servo
« Reactie #18 Gepost op: 3 september 2020, 15:12:59 »
Dag @Cor,
Om problemen uit te sluiten en waarschijnlijk heb je dat al gedaan:
heb je die kapotte servo al een keer uitgeprobeerd op een andere servotester?
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Online Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 264
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
Re: Wissel met servo
« Reactie #19 Gepost op: 3 september 2020, 15:52:32 »
Klopt Wim en op een andere servotester werkte hij ook niet meer.
Maar ik dacht deze draait rond, dus ik bestel er nog zo één. Maar helaas waarschijnlijk was die kapot is gegaan al niet goed
 

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 158
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Wissel met servo
« Reactie #20 Gepost op: 3 september 2020, 22:01:31 »
Hoi, Als ik het goed heb, kunnen servo-motors niet ronddraaien. Ze nemen een bepaalde stand aan die wordt gegeven door het stuursignaal. Het stuursignaal is telkens een korte puls. Hoe langer de puls, des te verder de uitslag van de servo-motor.