Auteur Topic: pendelbaan  (gelezen 4667 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
pendelbaan
« Gepost op: 26 november 2021, 15:40:16 »
Ik hoop dat de foto erop staat. Na een ongeval en lange revalidatie probeer ik weer voorzichtig de draad weer op te pakken.
Ik wil een analoog pendelbaantje maken met reed contacten en een bistabil relais.
Jammer genoeg lukt het niet.
Vraag kan dit niet op deze manier of doe ik iets fout.
  <iframe width="850" height="478" src="https://myalbum.com/embed/sSqeHz8qQTrk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

     Gr. Cor

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #1 Gepost op: 26 november 2021, 15:49:19 »
Ik zie dat een foto erop[ zetten weer mislukt is.

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.771
  • Thanked: 161 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: pendelbaan
« Reactie #2 Gepost op: 26 november 2021, 16:12:58 »
Hoi cor,

Voor de foto: Gebruik de "delen" knop in MyAlbum, neem de "link" en plak deze in het bericht tussen de img "tags".

Bijvoorbeeld zo:
[img]https://myalbum.com/photo/tk39MnNob6Ao/1k0.jpg[/img]
Dit ziet er dan zo uit:


Oh, en ik kan niet zien of je iets fout doet, want ik zie niet hoe het relais precies schakelt. En "het lukt niet" is iets te algemeen: rijdt het lokje helemaal niet, alleen één kant op of???
Op zich moet het kunnen als het relais twee omschakelcontacten heeft.

Rob
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met van alles en nog wat...

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #3 Gepost op: 26 november 2021, 16:55:48 »
Hallo Rob,
De loc rijd wel en als hij over een reedcontact gaat stopt hij en gaat niet de andere kant op rijden.
En wat de foto betreft ik ga het nog eens proberen, het lukte eerder wel maar MyAlbum heeft denk ik een up date  gehad

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #4 Gepost op: 26 november 2021, 21:07:39 »
Rob,

Je schakeling is inderdaad fout, ik zal morgen wel een tekening uploaden.

Je kan met een holdrelais (en die zie ik hier getekend) inderdaad een "heen en weer" maken.

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #5 Gepost op: 26 november 2021, 21:28:12 »
De tekening


Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #6 Gepost op: 28 november 2021, 08:39:49 »
Bedankt voor het meedenken en tekening.
Ik ga hiermee van de week aan de slag en laat weten of het gelukt is.

  Groet Cor

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #7 Gepost op: 2 december 2021, 16:28:35 »
Het is gelukt, ik heb het volgens het schema van Theo aangesloten
Weer een stapje verder.
Bedankt voor de hulp.

  Groet Cor

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.771
  • Thanked: 161 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: pendelbaan
« Reactie #8 Gepost op: 2 december 2021, 17:21:06 »
Mooi Cor!
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met van alles en nog wat...

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #9 Gepost op: 2 december 2021, 18:35:56 »
Ja ik ben er al blij mee, maar ja nu wil je steeds meer  :).
Vraag kun je misschien bij het eindpunt ook evt een stop in maken van bv 5 sec.
Of is dit niet mogelijk

  Gr Cor

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #10 Gepost op: 2 december 2021, 20:38:09 »
Fijn dat het gelukt is.
Natuurlijk kun je een pauze inlassen bij het eindpunt.
Er zijn legio oplossingen te bedenken, moeilijk of juist makkelijk.
Analoog of ouderwets valt in de categorie moeilijk en veel werk.
Met een IC lijkt moeilijk maar is juist heel simpel, je kan dan kiezen voor een arduino of een simpele 12F675.
Bij de 12F675 moet je alleen het programma een HEX-file in de 12F675 zetten.
Deze HEX-file hoef je niet zelf te maken.
In de tekening zie het het principe van de schakeling.
Er wordt (hier) geen gebruik gemaakt van readcontacten, De 12F675 schakelt het holt-relais gewoon om b.v. de 40 seconde om.


Gr Theo

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #11 Gepost op: 3 december 2021, 10:37:30 »
Sorry Theo,
Dat programmeren gaat mij net de pet te boven, daar heb ik geen kennis van.
Maar toch bedankt voor je hulp.

  Gr. Cor

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: pendelbaan
« Reactie #12 Gepost op: 3 december 2021, 12:27:10 »
Ik wil niemands karretje in de poep rijden, maar als een en ander lastig wordt dan zijn er ook kant-en-klare oplossingen. Als je zoekt op pendelautomaat dan is er voldoende keuze.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #13 Gepost op: 7 maart 2023, 17:25:13 »
Toch weer hulp nodig hierover.
Ik moest helaas mijn baan afbreken en weer begonnen met een nieuwe baan.
Nu heb ik weer een probleem met mijn pendelbaan.
Ik had hem weer aangesloten zoals het schema van Theo en werkte de vorige keer prima.
Nu heb ik hem weer aangesloten maar helaas het werkt niet meer. Vervolgens 2 nieuwe reedcontacten geplaatst en een 5v relais
en deze aangesloten op een 5v telefoonoplader(gelijkstroom), alleen de loc rijd wel maar zodra hij over het reedcontact gaat rijd hij niet terug.
Wat gaat er fout of moet ik controleren.

   Gr. Cor   

Offline Bert

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 375
  • Thanked: 20 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #14 Gepost op: 7 maart 2023, 17:43:53 »
Met een multimeter nameten wat er gebeurt Cor?

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #15 Gepost op: 13 maart 2023, 17:28:38 »
Vraag mij af of deze wel geschikt hiervoor zijn
Magnetische Holding Relais HFD2-003 005 012 024-M-L2 1A 10PIN      Gekocht bij Aliexpres
Gemeten met multimeter blijkt dat hij de + en - op de rails niet omkeerd

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #16 Gepost op: 13 maart 2023, 19:12:20 »
Je hebt het over HFD2-003 005 012 024-M-L2 1A 10PIN,

maar staat dit ook op het relais of bij Ali op de site?

003 005 012 024 wil volgens mij zeggen dat je hem kan kopen voor 3 Volt, 5 Volt, 12 Volt of 24 volt.

Wat staat er precise op het relais zelf?

Theo


Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #17 Gepost op: 13 maart 2023, 19:43:17 »
op het relais staat
      HFD2/005-M-L2(555)
       

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #18 Gepost op: 13 maart 2023, 20:11:41 »
Dit relais zou moeten werken op 5 Volt en is inderdaad een houd-relais.
Hoor je hem ook klikken als hij omslaat?




Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #19 Gepost op: 13 maart 2023, 20:19:08 »
Ik hoor hem niet omklikken.
De loc gaat ook gewoon door (dood lopendspoor), dus denk ik dat hij niet om gepoold  wordt.
Misschien een ander relais proberen?

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #20 Gepost op: 13 maart 2023, 20:35:58 »
hij staat toch niet op 12 Volt?

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #21 Gepost op: 13 maart 2023, 20:46:05 »
nee hij zit aan een 5volt telefoon oplader (gelijkstroom)

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 208
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #22 Gepost op: 13 maart 2023, 21:09:48 »
Mogelijk is de spoel van het relais ook polair gevoelig?

Als je kijkt naar de tekeningen zie dat ook daar een + en een - is aangegeven voor de spoelen.

Het is altijd blijven zoeken bij storingen.




Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 292
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #23 Gepost op: 13 maart 2023, 21:17:19 »
Dank voor je hulp zover Theo, ik ga hier morgen mee verder

Offline Jan Trein

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 186
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • (2+3)-rail rijder
Re: pendelbaan
« Reactie #24 Gepost op: 22 maart 2023, 21:43:00 »
Ik ben benieuwd naar waar je op uit kwam (ik heb ook HFD2 relais in gebruik).
Groet, Jan

ik spoor niet, ik doe alsof