Auteur Topic: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099  (gelezen 20072 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Gepost op: 22 december 2014, 21:31:01 »
Beste decoder specialisten,

Ik heb een tweetal Marklin locs 3098 / 3099. Deze locs heb ik beide getracht om te bouwen met een ESU 54610 decoder. Zonder (loodzware metalen kap) reed de loc prima. Maar zodra ik de kap er op plaatste reed hij geen millimeter en kwam er rook uit de loc. Na de eerste dacht ik: dit is toeval. Ik heb ca. 30 locs zonder problemen zelf omgebouwd. Bij de tweede loc precies het zelfde resultaat.  >:( Voordat ik een derde decoder opblaas de vraag is deze decoder te licht voor de loc of is dit toeval?

Ik hou me aanbevolen voor advies.

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #1 Gepost op: 22 december 2014, 21:44:36 »
Als ik het zo lees (en dat klinkt een beetje als: "Zit de stekker er wel in?") dan zou de metalen kap nu misschien iets raken dat er eerst niet zat. Ofwel, het klinkt als een slecht ingepakte decoder of ongeïsoleerde verbinding die de kap raakt.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #2 Gepost op: 22 december 2014, 22:04:56 »
Als ik het zo lees (en dat klinkt een beetje als: "Zit de stekker er wel in?") dan zou de metalen kap nu misschien iets raken dat er eerst niet zat. Ofwel, het klinkt als een slecht ingepakte decoder of ongeïsoleerde verbinding die de kap raakt.

Wim, nee - alles was goed geïsoleerd. Dat heb ik uiteraard goed gecontroleerd!

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #3 Gepost op: 22 december 2014, 22:39:43 »
Sorry Johan, was niet lullig bedoeld.
Kun je een foto maken van je loc zonder kap?
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #4 Gepost op: 23 december 2014, 20:03:30 »
Sorry Johan, was niet lullig bedoeld.
Sorry Wim, zo ervaar ik het wel!  >:(

De achterste loc op de foto heeft al een geruime tijd een nieuwe decoder. Echter heb ik het anker, magneet en motorschild verwijderd zodat deze loc in opzending mee kan rijden. Dit levert geen problemen op! En zoals aangegeven zonder kap rijden de locs goed maar zodra de kap er opging brandde de decoder door dus vandaar dat de vraag gesteld is

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #5 Gepost op: 23 december 2014, 20:47:55 »
Sorry Johan, was niet lullig bedoeld.
Sorry Wim, zo ervaar ik het wel!  >:(
De meest geniale geesten vergeten wel eens iets. Maar goed, jammer dat je dat zo ervaart en daar kan ik dan weinig meer aan veranderen.

Dan zal ik met deze er ook wel naast zitten: blijkbaar rijdt je loc zonder kap vrolijk rond en met kap maakt-ie sluiting. Dan zou je denken dat de kap ergens sluiting maakt met de decoder. Loont het misschien om die decoder te verpakken in een krimpkous?
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #6 Gepost op: 23 december 2014, 20:52:18 »
De decoder heeft een plastic omhulsel dus dat kan het niet zijn!
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 2.054
  • Thanked: 77 times
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #7 Gepost op: 23 december 2014, 20:55:41 »
Drukt de kap misschien ergens tegen een lampje of zoiets zodat er daar een contact naar massa gemaakt wordt?

Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0 gelijkstroom, ECOS 2, Carsysteem, Periode pre-historie tot heden, grensoverschrijdend Nederlands

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #8 Gepost op: 23 december 2014, 20:57:34 »
De decoder heeft een plastic omhulsel dus dat kan het niet zijn!
Ik dacht dat ik 'm los in de loc zag liggen. Vandaar! Ik ga er vanuit dat je natuurlijk alles hebt doorgemeten. Misschien is die decoder in de tender plaatsen nog een optie.  ::)
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #9 Gepost op: 23 december 2014, 21:03:06 »
Drukt de kap misschien ergens tegen een lampje of zoiets zodat er daar een contact naar massa gemaakt wordt?

Beste Jack,

De loc met kap rijdt nu rond zonder motor maar wel met decoder voor de verlichting en dat geeft geen probleem. Dus zoek ik de problemen (met motor) in de belasting van decoder. Het is geen toeval dat bij beide locs de decoder wordt opgeblazen terwijl 30 andere locs, welke ik ook omgebouwd heb, geen problemen ondervinden.

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 2.054
  • Thanked: 77 times
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #10 Gepost op: 23 december 2014, 21:05:29 »
Kun je dan de motorstroom eens meten en rijdt die wel goed op gewone wisselspanning?
Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0 gelijkstroom, ECOS 2, Carsysteem, Periode pre-historie tot heden, grensoverschrijdend Nederlands

Offline jerry

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 507
  • Thanked: 9 times
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #11 Gepost op: 23 december 2014, 21:23:12 »
effe simpel gedacht
zit de voeding wel gelijk
,dus rood op de wielen en zwart op de sleper
Zoals je meld rijd er een in opzending ,dus gepkoppeld
,en mischien via..... een sluiting

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #12 Gepost op: 23 december 2014, 21:29:56 »
Kun je dan de motorstroom eens meten en rijdt die wel goed op gewone wisselspanning?
Jack, de binnenkomende wisselspanning is normaal. De motor is omgebouwd (als die er in zit) dus is volgens mij gelijkstroom (ik ben geen elektro techneut).

effe simpel gedacht
zit de voeding wel gelijk
,dus rood op de wielen en zwart op de sleper
Zoals je meld rijd er een in opzending ,dus gepkoppeld
,en mischien via..... een sluiting
Jerry, De Esu kleuren - zwart is massa, rood is spanning - alles zit correct! In opzending? Ja, zonder motor

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 2.054
  • Thanked: 77 times
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #13 Gepost op: 24 december 2014, 06:49:45 »
Johan, het lijkt erop dat het probleem in de motor zit. Je zegt dat na de inbouw de motor geen mm gelopen heeft en gelijk de decoder opblaast.
Heb je ook al geprobeerd om zonder kap met decoder te rijden?

Voor de toegepaste decoder dient dit een gelijkstroommotor te zijn met een continu-stroom van max. 1,1A. 
Je zou de motor los van de decoder eens moeten testen met een gelijkspanning van rond 15Vdc en dan de stroom meten.


Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0 gelijkstroom, ECOS 2, Carsysteem, Periode pre-historie tot heden, grensoverschrijdend Nederlands

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #14 Gepost op: 24 december 2014, 07:24:12 »
Deze locs heb ik beide getracht om te bouwen met een ESU 54610 decoder. Zonder (loodzware metalen kap) reed de loc prima. Maar zodra ik de kap er op plaatste reed hij geen millimeter en kwam er rook uit de loc.
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 2.054
  • Thanked: 77 times
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #15 Gepost op: 24 december 2014, 07:43:53 »
Ahja, natuurlijk!

Hmm, motor is goed, decoder is goed, maar zodra de kap erop komt gaat het mis.

Met kap zonder motor geen probleem
zonder kap met motor geen probleem

Dus de combinatie motor + kap veroorzaakt het probleem (jaja, de grijze massa werkt wat trager dezer dagen)  ???
Dan kan ik van hieruit enkel concluderen dat er iets mis gaat van zodra je de kap erop zet met ingebouwde motor (scherp opgemerkt van mezelf  :-\)

a) de metalen kap maakt toch ergens een elektrische geleiding
b) de kap duwt 'iets' aan de kant en veroorzaakt zo een sluiting

Anders zou ik het niet weten.
Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0 gelijkstroom, ECOS 2, Carsysteem, Periode pre-historie tot heden, grensoverschrijdend Nederlands

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.121
  • Thanked: 7 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #16 Gepost op: 24 december 2014, 08:23:38 »
De loc met kap rijdt nu rond zonder motor maar wel met decoder voor de verlichting en dat geeft geen probleem.
Beste Jack,
Het onder b) genoemde kan ik ook wegschrappen; blijft a) over.

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 2.054
  • Thanked: 77 times
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #17 Gepost op: 24 december 2014, 09:02:03 »
Oke, als je zeker weet dat de kap niet aan de motor of motordraden kan 'duwen'.
Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0 gelijkstroom, ECOS 2, Carsysteem, Periode pre-historie tot heden, grensoverschrijdend Nederlands

Offline Ponytail

  • Perronmedewerker
  • **
  • Berichten: 95
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #18 Gepost op: 24 december 2014, 21:42:34 »
Hallo Johan,

Misschien eens proberen de gehele binnenzijde van de kap af te plakken met isolerende tape.
Ik weet niet of daarvoor voldoende ruimte is...
In elk geval op de punten waar chassis en kap elkaar kunnen raken.


Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.868
  • Thanked: 300 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #19 Gepost op: 24 december 2014, 21:48:12 »
...blijkbaar rijdt je loc zonder kap vrolijk rond en met kap maakt-ie sluiting. Dan zou je denken dat de kap ergens sluiting maakt met de decoder. Loont het misschien om die decoder te verpakken in een krimpkous?
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)

Offline Ponytail

  • Perronmedewerker
  • **
  • Berichten: 95
  • Geslacht: Man
Re: Problemen met decoderombouw Marklin 3098 / 3099
« Reactie #20 Gepost op: 25 december 2014, 13:22:38 »

...blijkbaar rijdt je loc zonder kap vrolijk rond en met kap maakt-ie sluiting. Dan zou je denken dat de kap ergens sluiting maakt met de decoder. Loont het misschien om die decoder te verpakken in een krimpkous?

 ???  :-\