Soms zie je ineens wat in een oud draadje dat zomaar opduikt.
In de praktijk wordt deze rekenmethode meestal wel gebruikt omdat het verschil met de juiste berekening te verwaarlozen is. 100 cm horizontaal en 3 cm verticaal is dan volgens deze vereenvoudigde berekening inderdaad 3%
Dat ligt aan je definitie van hellingsgraad.
Volgens mij en volgens
Wikipedia geeft de hellingsgraad aan wat de verticale verplaatsing is ten opzichte van de horizontale verplaatsing. Oftewel, hoeveel (centi-)meter ga je omhoog of omlaag, per 100 (centi-)meter dat je voorwaarts gaat.
Jouw rekenmethode wordt vaak toegepast omdat je op een echte helling veel makkelijker kunt meten wat de effectieve verplaatsing is (de schuine lijn omhoog of omlaag) dan dat je vast kunt stellen wat de precieze voorwaartse verplaatsing is. Daarvoor zou je haast de berg in moeten boren. Het door jou aangehaalde probleem is daarmee heel reëel.
Op de modelbaan weten we juist precies hoeveel de horizontale verplaatsing bedraagt. Een stijging of daling van 3cm bij een horizontale verplaatsing van 100cm is dan ook precies 3%. Deze rekenmethode is verder makkelijk, dat wanneer de horizontale en de verticale verplaatsing gelijk zijn, de hoek 45 graden is.
Met andere woorden, op onze modelbaan doen we het precies goed. Maar de verkeersborden die langs een helling een percentage aangeven, die zitten er vaak net iets naast. Alleen doet het er dan niet zoveel toe, je hebt toch wel een idee waar je aan toe bent, en de rekenkundige afwijking is volgens mij op die borden niet eens een merkbare factor. De fantasie van degene die het percentage op de borden bepaalt echter wel
