Auteur Topic: bedrading van ringleiding naar rails  (gelezen 588 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
bedrading van ringleiding naar rails
« Gepost op: 11 mei 2019, 12:22:01 »
Ben aan het oefenen geweest met het solderen van draden aan de rails die dan weer aan de ringleiding komen.
Heb niet zoveel ervaring met solderen. Gebruik wat R1 (6120) bochten van Fleischmann om te oefenen.
De mooiste oplossing vind ik nu een gaatje in het ballastbed boren, tussen 2 dwarsliggers. Onder aan de raillas solderen is misschien nog mooier, maar lees her en der het advies dat dit niet even handig is.
Dan een draadje erdoor en aan de rail gesoldeerd.
Het mooiste effect vind ik met een draadje uit een netwerkkabel, dat zie je nauwelijks.
Het is een draadje met een massieve kern en ik heb nog een flinke kabel liggen, die eigenlijk is om door een buis te trekken

Voor de ringleiding moet ik nog kabel kopen en ik kwam deze link tegen op het forum: KLIK
Gewoon rood voor + en zwart voor - gebruiken.
Ik ga de ringleiding afzekeren met zo'n zekeringhouder en dan in 4 groepen (tafel links basis en schaduw, tafel rechts basis en schaduw)
Evenzo met een ringleiding voor overige voeding.

Mijn vraag: Kunnen de netwerkdraadjes de benodigde stroomopname aan?

Zag dit toevallig bij Ali : KLIK
10 cm per stuk (ze hebben ook 5 cm) en al bijna kant en klaar

Mijn vraag: Hoe is de kwaliteit van elektriciteitskabel bij Ali?
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline henkiehenk

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 303
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
    • onze baan en materiaal
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #1 Gepost op: 11 mei 2019, 18:01:09 »
ze zijn , 300 V 0.0952A bijna een tiende amp
dus 3 volt 1 amp ongeveer afgerond ,,6 volt de helfd o,5 amp dus al te kort als ik het goet bereken want de baan is 12 of 18 digitaal
maar ik kan het even snel verkeerd berekend hebben  :-X
twee rail ,roco flieschmann ,
jaren 60 70 ,,fantasie baan naar vakantie belevenissen
Intellybox sound en omgeving geluiden op de baan
SHM Stoomtram Hoorn Medemblik medewerker werkplaats en chef trein

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #2 Gepost op: 11 mei 2019, 22:20:25 »
ze zijn , 300 V 0.0952A bijna een tiende amp
dus 3 volt 1 amp ongeveer afgerond ,,6 volt de helfd o,5 amp dus al te kort als ik het goet bereken want de baan is 12 of 18 digitaal
maar ik kan het even snel verkeerd berekend hebben  :-X

Dat had ik niet gezien, heb nav je opmerking ook eens verder gekeken naar de belasting van die netwerkdraadjes. Die kunnen ook niet veel hebben, eigenlijk best logisch.

Ik kijk even verder naar de juiste draden
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.500
  • Thanked: 19 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #3 Gepost op: 11 mei 2019, 23:21:44 »
Beste Henk,

Tussen de ringleidingen (toe- en afvoer) en de rails hoeven de draden niet zo dik te zijn, mits je de afstanden kort houd, ik gebruik standaard draad van Brawa, meestal op voorraad bij de modelspoorwinkels, https://www.brawa.de/produkte/h0/elektrozubehoer/kabel/3102-litze-rot/

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.941
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #4 Gepost op: 12 mei 2019, 13:40:35 »
Als ik dit zo lees, en misschien lees ik het wel verkeerd, kun je dus ook gewoon luidsprekerkabel gebruiken?
Luidsprekerkabel (Gamma) 2x0,25mm²
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline Cor

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 197
  • Thanked: 4 times
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #5 Gepost op: 12 mei 2019, 15:03:16 »
Misschien een idee, ik gebruik oa luidsprekersnoer van Action.
10m voor €1,39

  Gr. Cor

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.941
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #6 Gepost op: 12 mei 2019, 16:03:51 »
Misschien een idee, ik gebruik oa luidsprekersnoer van Action.
10m voor €1,39
Goede tip!  8)
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #7 Gepost op: 12 mei 2019, 21:01:10 »
Bedankt voor de tips. Ergens op zolder heb ik volgens mij nog van dat luidsprekerdraad liggen van de GAMMA.
Dat ga ik eens proberen.
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.500
  • Thanked: 19 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #8 Gepost op: 12 mei 2019, 23:03:39 »
Mits jullie de ringleidingen zelf maar lekker dik houden, want daar gaat de totale stroom doorheen, en als die tegen een hoge weerstand moet opboksen verliest hij een heleboel, het vermogensverlies bedraag het kwadraat van de stroomsterkte maal de weerstand, des te dikker de draad, des te minder weerstand.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #9 Gepost op: 12 mei 2019, 23:17:33 »
Is 2,5mm2 installatiekabel dan dik genoeg?

Natuurkunde is voor mij al weer een tijdje geleden en ik doe daar in mijn werk eigenlijk niks meer mee.
heeft me leren logisch nadenken
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline bellejt

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 124
  • Thanked: 2 times
  • Geslacht: Man
    • bellejt
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #10 Gepost op: 13 mei 2019, 08:13:40 »
meer dan genoeg
met vriendelijke groet,
Johnny.
Ecos2 kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.941
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #11 Gepost op: 13 mei 2019, 11:00:18 »
Is 2,5mm2 installatiekabel dan dik genoeg?
Installatiedraad van 2,5mm2 is (in Nederland) alleen gangbaar in blauw en bruin. Om verwarring met netspanning te voorkomen zou ikzelf luidsprekerdraad (zwart en rood) gebruiken van dezelfde dikte.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 396
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #12 Gepost op: 13 mei 2019, 13:51:54 »
Is 2,5mm2 installatiekabel dan dik genoeg?
Installatiedraad van 2,5mm2 is (in Nederland) alleen gangbaar in blauw en bruin. Om verwarring met netspanning te voorkomen zou ikzelf luidsprekerdraad (zwart en rood) gebruiken van dezelfde dikte.

uhh geel/groen en tegenwoordig grijs..
Groet Mies

Offline Ben

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 255
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #13 Gepost op: 13 mei 2019, 13:52:25 »
Helemaal mee eens en installatie draad is niet soepel, dat wordt moeilijk om mee te werken.
Een goed alternatief soepel  luidsprekers draad maar dat is meestal twee ardrig.
Ik gebruik persoonlijke gewoon tweelingsnoer wit een zwart meestal kun deze makelijk splitsen.
BV wit voor + en zwart voor -.
Gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
Dit is goed koper dan luidsprekers snoer.
Of kijk eens op Internet er is soepel draad in verschillende kleuren te verkrijgen.
In de schakelkasten bouw gebruik men niet anders.
IKzou op de fiets springen en naar bouwmarkt gaan.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #14 Gepost op: 13 mei 2019, 16:28:51 »
Bedankt voor de reacties.

Mijn plan:
Voor de ringleiding: Ik heb oa op dit forum websites gezien die rode kabel van 2,5mm2 verkopen (zie mijn startpost), dan wil die rode gebruiken en zwart installatiedraad

Voor de draden van de ringleiding naar de rails: dunnere draden bv luidsprekerkabel in rood en zwart

Daarnaast wil ik een ringleiding voor de overige stroomvoorziening, bv servodecoders

Op internet heb ik al gekeken bv CONRAD, maar ook Ali. Bij de laatste zit ik een beetje met de vraag hoe dat zit met de kwaliteit.
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.941
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #15 Gepost op: 13 mei 2019, 17:45:11 »
uhh geel/groen en tegenwoordig grijs..
Grijs en wit wordt sinds 1970 niet meer als aardedraad gebruikt. Volgens de Europese norm conform HD 308 S2 wordt geel/groen als aarddraad gebruikt.
Bij 3-fasen (krachtstroom) is het bruin, zwart en grijs.
Fasedraad: bruin
Schakeldraad: zwart (meestal 1,5 mm²)
Nuldraad: blauw


Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline bellejt

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 124
  • Thanked: 2 times
  • Geslacht: Man
    • bellejt
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #16 Gepost op: 13 mei 2019, 17:45:49 »
in Belgie heb je alle mogelijke kleuren in 2.5 mm, zowel hard als soepel.Ik gebruik gewoon hard rood-bruin-rood-bruin-aarding : groep 1- groep2 - 15 volt wisselspanning.De bruine zijn ook met elkaar verbonden en kon dus eigenlijk 1 draad zijn maar is nu makkelijker in aansluiting detectie bij fouten.
Naar de rails toe : 0.75 mm naar verdeelblokken en van daar 0.25 mm naar rails. Lengte verdeelblok naar rails max 2.5 meter.

Als je ergens 220 volt gaat gebruiken op je spoorbaan als leiding ben je totaal verkeerd bezig.Die leidingen liggen bij mij in kabelgoten met rode stickers op en veraf van de baanleidingen via de vloer
met vriendelijke groet,
Johnny.
Ecos2 kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 61
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #17 Gepost op: 13 mei 2019, 18:46:36 »
Als je ergens 220 volt gaat gebruiken op je spoorbaan als leiding ben je totaal verkeerd bezig.Die leidingen liggen bij mij in kabelgoten met rode stickers op en veraf van de baanleidingen via de vloer

Het enige 220V wat onder de tafel zou zitten is de kabel die van het stopcontact naar de verdeelstekkerdoos loopt waar de voedingen inzitten.
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 396
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: bedrading van ringleiding naar rails
« Reactie #18 Gepost op: 13 mei 2019, 20:18:20 »
uhh geel/groen en tegenwoordig grijs..
Grijs en wit wordt sinds 1970 niet meer als aardedraad gebruikt. Volgens de Europese norm conform HD 308 S2 wordt geel/groen als aarddraad gebruikt.
Bij 3-fasen (krachtstroom) is het bruin, zwart en grijs.
Fasedraad: bruin
Schakeldraad: zwart (meestal 1,5 mm²)
Nuldraad: blauw

Had nog wat last van drank denk ik.... grijs en geel/groen staan verkeerd om in de zin...  ???
Groet Mies