Beste forumgenoten,
De aanleiding van dit draadje is de discussie die ontstond nadat forumlid een locomotiefje te koop aanbood en mede forumlid hem adviseerde om er zelf iets mee te doen. We hebben allemaal wel eens een locomotief / wagon / rijtuig waarmee we niets meer kunnen. Als voorbeeld ik heb enkele 4000 en 4513?en ontdaan van de bovenbouw (vanwege roest en/of niet meer interessant). Het onderste gedeelte heb ik weer gebruikt.
Als eerste een onderstel van de 4611 (kraanwagon) welke ik voor een paar euro had gekocht (de kraan met arm welke kapot is ? doe ik later nog wel iets mee). Wat heb ik er mee gedaan: een aantal bielzen erop geplakt en wat mos door middel van poeder aangebracht. Dit wagonnetje komt dus ergens in de uithoek van het depot of op het rangeerterrein te staan.


Vervolgens heb ik op een 4000 onderstel een plaatje hardboard gemaakt (gladde zijde boven, met het mes plankjes erin gesneden en geverfd). Vier gaatjes erin geboord en kleine splitpennen op maat qua lengte afgeknipt en vastgelijmd in het hardboard. Op dit wagonnetje kunnen nu voertuigen worden vervoerd zodra ze vastgezet zijn. Bij het nevenbaan bedrijf kan en moet alles goedkoper en hoeft het m.i. niet altijd gelikt eruit te zien.


De volgende wagonnetjes 4000 & 4513 worden bij mijn toekomstige nevenbaan gebruikt voor transport van locomotief- en wagonwielen (let wel: deze wielen zijn er even opgelegd en dienen nog vervangen te worden). Ook hier is een plaatje hardboard de basis en zijn er wat profielen en styreen (uit de knutseldoos) op geplakt. De profielen zijn geverfd met de kleur welke toevallig nog op voorraad was in het depot.


Ik heb enkele voorbeelden gegeven voor het hergebruik van wagononderstellen. Gaarne jullie commentaar maar ook gaarne aanvullingen hoe jullie locomotieven / wagons / rijtuigen hergebruiken.
Met vriendelijke groet,
Johan