@Johnny, net als bij de Conrad en bij alle andere aandrijvingen geldt voor de Hoffmann dat ook hij niet de daadwerkelijke stand van de tongen terug meldt, maar alleen de stand van de aandrijving! Wat dat betreft doet de schakeling van Klaas Zondervan met een Fleischmann Profi aandrijving hetzelfde als de Hoffmann. De enige reden om de Profi aandrijvingen te vervangen door wat anders - bijvoorbeeld Hoffmann - is dat de aandrijving van Fleischmann wat weinig kracht heeft. Voor de detectie van de wisselstand is het niet nodig.
Als de Hoffmann omgaat maar de tongen blijven hangen is het wissel niet om, en staat alleen het verenstaal van de Hoffmann in een vreemde stand. Ook de Hoffmann zal dan aangeven dat het wissel om is, terwijl dat dus niet zo is. Hoe goed de Hoffmann ook is, dat probleem is nu eenmaal zo met alle aandrijvingen.
Als de Fleischmann aandrijving zelf niet helemaal omgaat, zal hij met de getoonde schakeling tegelijk afbuigend en rechtdoor tonen op het bedieningspaneel. Dat lijkt me behoorlijk veilig als waarschuwing.
Alleen een detectie op de tongen zelf zal een meer betrouwbare indicator zijn, maar dat is in de praktijk ondoenlijk om te realiseren. Dat moet dan ook nog een detectie zijn op beide tongen, want bij storingen heb ik meegemaakt dat één tong wel omging maar de andere bleef hangen! En als je al zo'n indicator hebt, op beide wisseltongen, dan nog kan zo'n indicator zelf defect gaan en alsnog een onjuiste wisselstand doorgeven. Dat is iets waar we in de modelspoorwereld mee zullen moeten leven, en ach, dat is al zo zolang we modelspoor hebben.
Met de schakeling van Klaas Zondervan kan Cor zien welke wisselstand het laatst gekozen is, en daar gaat het hem om. Laten we geen problemen oplossen die hij niet heeft
