Auteur Topic: loc gelijk stroom???  (gelezen 9171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

seccondbest

  • Gast
loc gelijk stroom???
« Gepost op: 24 december 2015, 01:31:27 »
Nou weet ik het verschil wel tussen AC en DC maar van treinen heb ik geen kaas gegeten dus hier de vraag maar neer leggen..

Ik heb een stoom loc (Anna) die heeft 4 wielen 2 links en 2 rechts, die zijn van elkaar gescheiden en dus gaat de + via de ene kant en de - via de andere kant kind kan de was doen zeg maar.

Dan heb ik nog 3 locs allen met meerdere wiel sets, 1 voor aan en 1 achter aan, ik zal de NS loc als voorbeeld nemen sinds ik die al uit elkaar heb gehaald voor nodig onderhoud.
De voorste set wielen hebben links een rubber bandje aan de linker zijde zitten (links en rechts geisoleerd) met de rechterkant neemt de loc dus stroon op, met de linkerzijde niet (rubber isoleerd), de andere zijde van het motortje heeft een draad naar de 2e set wielen waar door middel van een koperen veer plaatje contact word gemaakt met de metalen wielen.

Nu het vreemde, er zitten op de 2e set wielen geen rubberen bandjes aan de rechterzijde dus beide kanten maken contact met de rails en nemen dus stroom op, maar.........

als je een metalen voorwerp op de rails legt van links naar rechts krijg je sluiting, waarom dan niet met de wielen?? of mis ik iets hier?

zou ik de achterste set wielen niet moeten isoleren door middel van rubber zo als de voorste set ook is gedaan?

LOL ik snap er helemaal niets meer van en het mooiste is dat de trein gewoon rijd (niet goed maar dat was gebrek aan onderhoud typisch voor de NS)

Voor ik straks van alles kapot rijd door sluiting staak ik de verdere opbouw van mijn speeltuin tot ik iets meer weet, ik hoop echt dat hier iemand weet hoe dat nou zit en het ook nog begrijpelijk kan uitleggen.

alvast bedankt mensen...


voorste set wielen.......



Motortje met draden van voor naar achter.........



Achterste set wielen..........






Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.352
  • Thanked: 99 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #1 Gepost op: 24 december 2015, 08:21:23 »
Je bent lekker bezig!

Zo te zien is de loc op de foto een Lima. Dat maakt in die zin niet uit, dat wat ik nu vertel algemeen geldt voor tweerail (bij analoog: gelijkstroom).

Die rubberbandjes op sommige wielen zijn niet bedoeld als isolatie! Het zijn anti-slip bandjes (ASB's) en die zijn bedoeld om de trekkracht op de gladde rails te verbeteren. Ze zitten dan ook alleen op een paar aangedreven wielen, en meestal niet eens op alle aangedreven wielen. Het heeft geen nut om ze op andere wielen te doen. Bovendien, als je dat om wat voor reden dan ook wel zou doen, moet je eerst in de betreffende wielen een profiel uitfrezen waar de ASB in past. Anders zou het wiel te dik worden en dat geeft ook weer problemen.

Als je heel goed kijkt zie je dat de twee wielen aan weerszijden van elke as niet op dezelfde manier gemonteerd zijn. Aan de ene kant zit het metalen wiel direct vast aan de as, zodat de as elektrisch verbonden is met het wiel. Aan de andere kant is het gat in het wiel groter dan de dikte van de as. In dat gat zit een kunststof busje, dat om de as klemt. Het wiel is daardoor niet elektrisch verbonden met de as. Op die manier voorkom je kortsluiting.
Deze manier van isoleren komt het meest voor. Soms zijn beide wielen ongeïsoleerd. Dan wordt er gebruik gemaakt van halve assen in plaats van hele, en zijn die halve assen mechanisch verbonden door een kunststof bus zodat ze elektrisch geïsoleerd zijn. Onder andere DKM/Holland Rail doet dat veel.

Overigens heb je hier meteen de reden dat wagons bedoeld voor Märklin niet op jouw baan kunnen rijden, tenzij je ze aanpast. Die hebben namelijk ongeïsoleerde assen en veroorzaken op tweerail banen kortsluiting. Je moet bij die wagentjes altijd op zoek naar zogenaamde gelijkstroom-assen.

Bij Lima heeft het ene draaistel de isolatie links zitten, en het andere draaistel heeft de isolatie rechts. De stroom wordt afgenomen door een sleper op de assen. Vandaar dat er van elk draaistel één draad naar de motor loopt.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.985
  • Thanked: 337 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
    • Haagse Modelbouw Club
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #2 Gepost op: 24 december 2015, 08:37:00 »
Als het goed is zijn alle wielen geïsoleerd. Als je goed kijkt op foto 3 dan zie je om de as eerst een kunststof busje en dan pas het wieltje. De stroom wordt doorgegeven door een sleper op het wiel. Die zijn er in allerlei vormen te vinden maar meestal een plat messing stripje ergens aan de binnenkant van het wiel.
De rubber bandjes die je ziet zijn antislip bandjes zodat de wielen bij grote last of steile helling niet zo snel doorslippen.

Citaat
Ha .. je was me net voor Dirk en geeft het nog duidelijker weer. ;)
Groet Pierre.

Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en ook een klein beetje in N  .... Scratchbuilding, kitbashing en weathering.  ;D Lid van de http://haagsemodelbouwclub.nl/

seccondbest

  • Gast
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #3 Gepost op: 24 december 2015, 12:58:10 »
Wow, duidelijk uitgelegt daar kan ik geen speld meer tussen krijgen.

wat etreft de marklin wagons...weer wat geleerd zal straks een rustig kijken wat voor wagons ik zo al heb liggen en wat ik wel of niet kan/mag gebruiken om sluiting te voorkomen.

aan beide heren mijn dank voor de duidelijke uitleg :)

Offline Jan Trein

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 216
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • (2+3)-rail rijder
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #4 Gepost op: 24 december 2015, 16:14:57 »
Op beurzen (Eurospoor, Houten, e.d.) staat vaak iemand die wielen (met asjes) verkoopt.

Het lijkt zo simpel: wielen vervangen van wagonnetjes. Maar het is het niet.
Je hebt b.v. een schuifmaat nodig, om te weten hoe groot je wielen (mogen) zijn. :(

de ene keer sta je op zo'n beurs bij zo'n kraam (heb je de wielen niet bij je),
de andere keer sta je daar (en dan denk je, hoe zat het ook weer).

Er bestaat ook een online shop (In Duitsland), gespecialiseerd op wielen.
http://www.das-service.de/modellbahn-radsatz/index.php

Die firma verkoopt wisselstroom en gelijkstroom wielen, en 3 soorten buffers.
Als je het merk van een wagon weet, dan ben je al op de helft.

Kijk maar, dit is een Liliput'er

Lkdm 10,4mm 
Achse 24,75mm
Spurkranzhöhe 1,3 mm
Radscheibenbreite: 3,0 mm

En dan begint het pas. Want wat is dat?
Lkdm, Achse, Spurkranzhöhe, Radscheibenbreite?

En wat moet je dan precies opmeten?
Is daar een tekeningetje van?
Groet, Jan

ik spoor niet, ik doe alsof

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.352
  • Thanked: 99 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #5 Gepost op: 24 december 2015, 16:48:26 »
Het plaatje hieronder toont een wielstel voor tweerail in schaal H0. Wielstel is de officiële aanduiding voor een as met de bijbehorende wielen. In de praktijk noemen we dit meestal een "gelijkstroom-as". In de afbeelding is het rechterwiel geïsoleerd t.o.v. de as.



In deze afbeelding is de aslengte (Achse) 23,8mm en de loopkransdiameter (Lkdm) of wielbandiameter is 11mm. Dat laatste noemen we vaak de wieldiameter. Dit zijn voor tweerail de belangrijkste maten die kunnen variëren. Daar moet je dan ook op letten als je vervangende wielstellen zoekt. Als je die twee maten weet, kun je eigenlijk altijd de juiste wielstellen selecteren.

De binnenmaat tussen de wielen (14,3mm) is standaard voor alle railsoorten bij tweerail H0 en mag daar niet van afwijken.

De grootste diameter van een wiel bestaat uit de loopkransdiameter plus tweemaal de flenshoogte.
De flenshoogte (Spurkranzhöhe) is in deze tekening niet aangegeven maar die is gestandaardiseerd, en lager voor RP25 dan voor NEM. Dat zijn twee normen die in de modelspoorwereld veel gebruikt worden. NEM is de maatvoering die alle grote tweerailfabrikanten standaard aanhouden. RP25 is voor liefhebbers die de NEM wielen maar pizzasnijders vinden. Bij RP25 worden er hogere eisen gesteld aan de goede ligging van de rails omdat ontsporingen veel eerder optreden door de lage flens. Bij NEM is de flenshoogte 1mm, bij RP25 0,6mm.
Heb je erg oud materieel, dan kunnen de flenzen hoger dan 1mm zijn. Kijk maar eens bij jaren '60 Fleischmann of Lima spul.

De dikte van de wielschijf (Radscheibenbreite) varieert in de praktijk nauwelijks en is standaard 2,8mm voor gelijkstroom-assen.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.352
  • Thanked: 99 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #6 Gepost op: 24 december 2015, 23:16:38 »
Spurkranzhöhe 1,3 mm
Radscheibenbreite: 3,0 mm

Met die maten zit je in de drierailwereld. Met andere woorden, dit zijn maten van wisselstroom-assen. Märklin heeft iets dikkere wielen met flink hogere flenzen dan de NEM norm geeft, omdat Märklin materieel in de puntstukken van wissels en kruisingen niet op de wielbanden rijdt maar op de flenzen! Daarom ontsporen wagens met gelijkstroom-assen vaak op Märklin wissels: de flenzen zijn lager en daardoor zakken de wielen te diep weg. Bovendien staan bij Märklin de wielen dichter op elkaar, waardoor gelijkstroom-assen nog sneller tot ontsporen leiden indien ze worden gebruikt op een Märklin baan.
Wat RP25 rijders vinden van Märklin wielen, als ze de NEM wielen al pizzasnijders noemen, kun je wel raden.

Andersom is het dus ook zinloos om Märklin wielen te isoleren om ze op een tweerail baan te kunnen gebruiken. Als je dat al probeert, moet je ook de flenzen afdraaien en de wielen iets uit elkaar drukken. Dan is een ander wielstel kopen veel makkelijker en misschien ook nog voordeliger.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline Jan Trein

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 216
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • (2+3)-rail rijder
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #7 Gepost op: 27 december 2015, 17:17:24 »
Met die maten zit je in de drierailwereld. Met andere woorden, dit zijn maten van wisselstroom-assen. Märklin heeft iets dikkere wielen met flink hogere flenzen dan de NEM norm geeft, omdat Märklin materieel in de puntstukken van wissels en kruisingen niet op de wielbanden rijdt maar op de flenzen!
Bedankt voor het willen delen van je inzicht. Ik hoop dat de vraagsteller nooit zover hoeft te gaan.

Inderdaad, de Märklin-rijders, de 3-rail wereld, heeft meer te maken met wielmaten dan de 2-rail rijder. Daarom zijn 3-rail-rijders die 2-rail materiaal ombouwen naar 3-rail gebruik vaker in het bezit van een wielpers. Zie bijvoorbeeld dit plaatje uit 2010 op dit forum:

http://img210.imageshack.us/img210/9440/wielenpersh06.jpg
bron: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18005.msg339983#msg339983

In dat zelfde draadje komt ook een wielpully voor:
http://i48.tinypic.com/200p4ea.jpg
bron: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=18005.msg342217#msg342217

Met een wielpers verklein je de afstand tussen de wielen aan een as,
met een wielpully vergroot je de afstand tussen de wielen, of trek je een wiel van een as af.

In de 3-rail wereld wordt nogal wat afgeleden.

Ik heb je quote aangehaald vanwege vooral dit ene zinnetje:
Citaat
omdat Märklin materieel in de puntstukken van wissels en kruisingen niet op de wielbanden rijdt maar op de flenzen!

Dat heeft iets te maken met een ander draadje op dit forum. De kernvraag in dat draadje kuidt:

Citaat
Vraagje: weet iemand of er wissels bestaan die zowel met 2-rail als met 3-rail materieel bereden kunnen worden?
Een van de manieren om K-rail en C-rail wissels (3-rail) geschikt te maken voor 2-rail (loks), bestaat uit het isoleren van de letter "A".

Een foto die ik daarvan ooit zelf gemaakt heb:


De flenzen van 3-rail voertuigen nemen stroom af van die letter "A", omdat af fabriek de twee binnenste spoorstaven van elke standaard wissel stroomloos zijn. Als je de letter "A" verwijdert of geïsoleerd terug lijmt, dan moet je die 2 binnenste spoorstaven aansluiten. Voor 2-rail gebruik moet dat, voor 3-rail gebruik kan dat.

Ik heb een 2-rail lok met afstand tussen de wielen van 14,4 mm. Die rijdt op een standaard  k-rail wissel rechtdoor omdat de wielen het puntstuk missen. Na drie keer oefenen hadden de wielflenzen als pizzasnijders de strijkregels van de wissel stuk gereden. Die waren te kort, en zijn nu vervangen door langere messing strijkregels.
Door ook die strijkregels rijstroom te geven, is het stroomcontact op de wissels geoptimaliseerd.
Sinds zulke ingrepen rijden 2-rail en 3-rail treinen stapvoets door zo'n wissel. Alleen die ene lok moest ik met de wielknijper aanpassen (die was dus echt 2-rail en  op schaal, maar uiteraard zonder RP25 wielen).

 
Groet, Jan

ik spoor niet, ik doe alsof

Offline PietB

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 289
  • Thanked: 8 times
  • Ik slaap slecht, maar daar lig ik niet wakker van.
Re: loc gelijk stroom???
« Reactie #8 Gepost op: 27 december 2015, 18:29:44 »
Met een wielpers verklein je de afstand tussen de wielen aan een as,
met een wielpully vergroot je de afstand tussen de wielen, of trek je een wiel van een as af.
Dat ligt helemaal aan de constructie van het gereedschap.
Ik heb begin van dit jaar een artikeltje geschreven voor het Belgische blad Modelspoor Magazine, over het zelf bouwen van een wielenpers.
klik op het plaatje voor het grote document.

Bij foto 5 en foto 6 kun je zien dat beide functies in één stuk gereedschap zijn te verenigen.

grt Piet.