Beste Hans,
Als eerste: iedereen heeft zijn eigen voorkeur, dat is een puur menselijk eigenschap en dus ook van toepassing op onze hobby (onze twee voorkeuren liggen dus wat uit elkaar, ik kijk liever naar de bewegingen van de treinen op de baan als naar de bewegingen op de computer)
Dicostation: als je met de computer rijdt heb je niets anders nodig als een kastje die de instructies van de computer omzet in de nodige digitale signalen, en dat doet het dicostation, wel even checken of hij alle digitale formaten levert die je wilt hebben, het is niet mijn voorkeur, ik wil graag iets met een knop om snel even een lok of decoder te kunnen controleren zonder de computer te moeten opstarten, in zo'n geval zou ik naar de Tams gaan.
Edits: ik ben een bouwer/gebruiker geweest van de eerste Edits centrale, gebruik nog steeds de booster/wissel- en schakeldecoders en de terugmelddecoders, er is ook een een Edits Pro geweest en ik lees een enkele keer wel eens wat over nieuwe inititiatieven, er is een website, verder zou ik eens zoeken op het 3-rail en het beneluxforum.
Programma's: er zijn, dacht ik, 3 grote Duitse programma's, Windigipet, Railroad & Co en Railware, de eerste ken ik niet (maar Riny wel), no. 2 en 3 ken ik wel, zijn in gebruik bij mijn club, de MSG in den Bosch.
Mijn perceptie is dat het hele mooie programma's zijn, die nagenoeg alles kunnen, maar daardoor ook nog wel eens wat ingewikkeld zijn en constant bugs bevatten, programmeren is niet zo makkelijk, het zit nog al met elkaar verweven, zoals mijn vrienden van Raptor ook ondervinden als ik ze wat nieuws vraag.
Railware heeft een paar grote referenties, MiWuLa in Hamburg en de Schwarzwald Modelbahn in Hausach, verder is de volgende informatie van Railware interessant, het vertelt iets over in hoeverre, en hoe snel, centrales willen "luisteren" naar computerinstructies:
http://www.railware.de/doku/tiki-index.php?page=Treiberpflege+f%C3%BCr+DigitalzentralenRailware werkt samen met Lokstore-Digital en die zijn bezig digitale apparatuur te ontwikkelen wat meer afgestemd is op het samenwerken met computers, die komen ook een keer met een centrale.
Opkomend in Nederland, maar nog lang niet uitontwikkeld is I-Train, het programma kan nog lang niet genoeg, maar dat komt wel, verder is het relatief eenvoudig (begrijp ik) om het baanplan met de nodige decoders en terugmelders in te voeren en daaruit rijwegen te laten destilleren.
Koploper is niet dood, hun referentie is Railzminiworld in Rotterdam en dat is een "commerci?le" verplichting, dus Koploper kan niet "overlijden", ander voorbeeld (gelezen op het Koploperforum): iemand is tegen een bug opgelopen die er al sinds 2000 in zit (niemand anders heeft er last van gehad), Koploper heeft die bug er nu uitgehaald.
Zo, ik heb gespuid wat ik zo weet (en dat voor iemand die geen grote computer, wel een kleine, bij zijn treinbaan wil....), ik hoop dat je er wat aan hebt.
Groet, Anne W