Auteur Topic: H-Bridge Sturing  (gelezen 456 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Carl

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 11
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
H-Bridge Sturing
« Gepost op: 1 juli 2024, 10:45:55 »

Hallo Modelbouwers,
Ik heb een vraag over de rij regelaar(s) met de H-Bridge motorregelaars.
De modelbaan is ingedeeld in blokken met één rails gecombineerd. Ik wil nu in twee rij richtingen rijden tegelijk.
Ik denk dat als ik beide uitgangen van de L298 gebruik ik dan een kortsluiting heb. Deze L298 is volgens mij meer bedoeld voor de sturing van robots.
Als ik nu twee verschillende L298 gebruik op dezelfde gelijkrichter id er dan kans op kortsluiting of zou ik een galvanische scheiding moeten maken met twee trafo's en gelijkrichters
Ik heb een klein tekeningetje toegevoegd misschien voor de duidelijkheid.

https://thumbs-eu-west-1.myalbum.io/photo/360/9e1845f1-7b62-4d5e-810d-db4691c73b35.jpg

Groet Carl

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.349
  • Thanked: 99 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #1 Gepost op: 1 juli 2024, 11:17:05 »
Hoi Carl,

Een grotere foto zou wenselijk zijn: van deze thumbnail is geen enkel detail leesbaar.

Maar in het algemeen: elke rijregelaar een eigen, compleet onafhankelijke voeding geven is hoe dan ook het zekerst. Voedingen combineren kan alleen als je voldoende inzicht hebt in de werking van het geheel en je daarbij hebt vastgesteld dat het kan.

Als je twee H-brug regelaars hebt mag je maar op 1 plek een gemeenschappelijke aansluiting maken. Als je een gemeenschappelijke voeding gebruikt, mag aan de uitgangen niets gemeenschappelijk zijn. En als je aan de uitgangen een gemeenschappelijke rail gebruikt, kun je geen gemeenschappelijke voeding hebben.

Als er een plek is waar een trein overgaat van de ene rijregelaar naar de andere, heb je een moment dat de trein de uitgangen van beide regelaars verbindt. Daar moeten de regelaars dan ook tegen beschermd zijn. Alternatief kun je een sectie maken waar een trein binnenkomt op de ene regelaar, waarna de sectie in zijn geheel wordt omgeschakeld naar de andere regelaar voordat de trein weer verder rijdt.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline denobis

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 196
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #2 Gepost op: 1 juli 2024, 11:47:01 »
Dit kan alleen als je er 2 blokken van maakt dus beide rails isoleren van elkaar.
Overigens kun je in de arduino de rijrichting omdraaien dus gaat het om 1 lok dan heb je maar 1 hbridge nodig.
Er is trouwens een veel betere oplossing door middel van dinamo (rmc met tm44)
Daar kan dit zeker mee en je kan er gewoon analoog en digitaal mee rijden.

Met vriendelijke groet
Hans

Offline Carl

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 11
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #3 Gepost op: 1 juli 2024, 14:24:12 »

Offline Carl

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 11
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #4 Gepost op: 1 juli 2024, 14:37:25 »
Een bericht bewerken lukt mij niet helaas. Krijg elke keer de melding 'Bericht is leeg gelaten'
Het is de bedoeling dat er twee treinen kunnen vertrekken vanuit het station, één naar links en één naar rechts.
Dan moet ik er voor zorgen dat de ene trein niet het blok van de tweede bereikt
Groet Carl
Alvast bedankt allemaal  :)

Offline denobis

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 196
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #5 Gepost op: 1 juli 2024, 15:31:22 »
Je kan ook de 2 treinen tegenovergesteld op de baan zetten dan hoef je niet de spanning op de rails te wisselen.
Met vriendelijke groet
Hans

Offline Carl

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 11
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #6 Gepost op: 1 juli 2024, 15:55:16 »
Hallo Hans,

Ja, je hebt helemaal gelijk, ik zat veel te moeilijk te denken. Kan dan gewoon één regelaar gebruiken.
Alleen ff kijken of de H-Bridge deze stroom kan leveren.
Aan en uit zetten van de blokken om de juiste trein te laten starten. Om botsingen te voorkomen.  :)
Is de tekening nu beter leesbaar daarin staat hoe ik de H-Bridge ga aansluiten op de Arduino en hoe de spanning om te draaien

Groet Carl

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.349
  • Thanked: 99 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #7 Gepost op: 1 juli 2024, 16:35:47 »


Die is inderdaad veel beter te zien. Tip: klik op "citaat"dan krijg je te zien hoe ik jouw afbeelding in dit bericht heb opgenomen.

Zoals Hans (denobis) zegt: je moet allebei de rails isoleren, als je dit wilt. Maar dan ben je er nog niet: je moet ook nog zorgen dat een trein niet vanuit het ene blok in het andere kan komen, want dan zou je de controllers kunnen beschadigen.

Met 1 controller werken is veel veiliger. En anders zul je iets moeten doen als het zogenaamde cab control gebruiken.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.
The following users thanked this post: Carl

Offline denobis

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 196
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #8 Gepost op: 1 juli 2024, 16:36:16 »
Het omdraaien van de rijrichting doe je dus in de sketch van arduino niet door de spanning om te draaien.
Met vriendelijke groet
Hans

Offline denobis

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 196
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Met vriendelijke groet
Hans
The following users thanked this post: Carl

Offline Carl

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 11
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #10 Gepost op: 3 juli 2024, 10:46:13 »
Hallo Hans,

Ik heb er één besteld bij Amazon, weliswaar duurder dan bij Ali maar dan heb ik hem sneller.
Iedereen bedankt voor het meedenken!

Groet Carl

Offline denobis

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 196
  • Thanked: 8 times
  • Geslacht: Man
  • Ik rijd met iTrain, dinamo,roco,piko.pbmodels etc.
Re: H-Bridge Sturing
« Reactie #11 Gepost op: 3 juli 2024, 11:22:13 »
Het was ook maar een voorbeeld.
Neem wel een kortsluit vaste voeding van meanwell.
bij reichelt.nl zijn die goedkoop.
Met 3 tot 8 loks loks heb je genoeg aan 5 ampere bij 15 volt.
Met vriendelijke groet
Hans