Auteur Topic: treinen langzaam station binnen rijden  (gelezen 166 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline teuntje

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 3
treinen langzaam station binnen rijden
« Gepost op: 17 november 2022, 11:02:33 »
Beste Allemaal
Ik weet niet of ik bij de juiste vraagbaak deze vraag ga stellen, maar ga het toch proberen om een antwoord te krijgen.
Ik rij met de Ecos2 maar deze gebruik ik alleen om de locs aan te sturen, dus geen digitale baan. Wissels ed omzetten doe ik dmv van relais en reed contacten. Als op dit moment bv een trein het station binnen rijdt , stopt deze abrupt evenzo als bij een onveilige wissel. is het te regelen dat dat geleidelijk gaat bij zowel het stoppen als bij het optrekken op de manier zoals ik rij of moet dat echt digitaal gebeuren op met een besturingsprogramma als bv koploper.
hoor graag beste mede leden. Gr Teuntje

Offline jerry

  • Verkeerleider
  • *****
  • Berichten: 495
  • Thanked: 9 times
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #1 Gepost op: 17 november 2022, 13:35:38 »
Je zou afrem modules kunnen gebruiken
Er staat mij bij(ik gebruik koploer voor  digitaal)dat koploper ook analoog gebruikt kan worden
Ik weet niet welke opties dan beschikbaar zijn
Je kan de vraag op het koploper forum neerzetten
Daar weet iemand vast wel of en hoe je dat kan doen

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.844
  • Thanked: 27 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #2 Gepost op: 17 november 2022, 22:31:47 »
Inderdaad je moet dat doen met afrem modules, alternatief is de baan te voorzien van de nodige terugmelders, de wisselbediening te digitaliseren en het baanplan in te voeren in een programma.

Overigens interpreteer ik wel dat er digitaal gereden wordt en analoog geschakelt.

Groet, Anne W
Voorheen: Raptor, Edits booster 10A, 20 digitale loks, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw en de ontmanteling van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline jerry

  • Verkeerleider
  • *****
  • Berichten: 495
  • Thanked: 9 times
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #3 Gepost op: 17 november 2022, 22:44:13 »
Als je digitaal rijdt dan is het met de reedcontacten eenvoudig
Je zal dan ipv afrem modules met s88 of de huidige variant moeten werken,en de reedcontacten als meld punten gebruiken
Je kan dan vele opties gebruiken van koploper
een is het afremmen en stoppen
als je dan handmatig blijft rijden ,kan jede wissels enstarten van de locs zelf bepalen,of handmatige routes gebruiken

Offline teuntje

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 3
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #4 Gepost op: 18 november 2022, 10:27:24 »
bedankt alvast voor deze antwoorden, heeft iemand een suggestie welk ( merk , type ) afremmodule het beste te gebruiken is

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.844
  • Thanked: 27 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #5 Gepost op: 18 november 2022, 23:22:52 »
Ik heb daar geen ervaring mee, ik heb sinds 1988 gereden met digitaal en computertechniek, eerst met de Edits centrale, een laptop en het programma Trainbrain en daarna met de Raptor, een digitale centrale, computer en programma in één kastje.

Groet, Anne W
Voorheen: Raptor, Edits booster 10A, 20 digitale loks, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw en de ontmanteling van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.254
  • Thanked: 83 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: treinen langzaam station binnen rijden
« Reactie #6 Gepost op: 19 november 2022, 11:18:39 »
Afremmodules werken met het zogenaamde ABC remsysteem dat ooit bedacht is door Lenz. ABC staat voor Automatic Brake Control.

De remmodules zijn technisch eenvoudig, je kunt ze ook zelf maken met niets meer dan een handjevol diodes. Zie dit schema:



Er is echter één adder onder het gras: de locdecoder moet het ABC signaal wel kunnen herkennen. De vraag is dan ook: herkennen al de decoders die je gebruikt het ABC remsignaal?
Oftewel, je moet eerst kijken welke locs je hierop wilt laten reageren, en vervolgens controleren of de in die loc gebruikte decoder het ABC remsysteem ondersteunt. Als dat niet het geval is zul je dus ook de locdecoder moeten vervangen, of beslissen dat je deze toch niet met ABC wilt gebruiken.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.