Auteur Topic: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails  (gelezen 655 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Gepost op: 5 april 2021, 16:14:17 »
Zijn er mede spoorders die ervaring hebben met de kleine PWM apparaatjes van Wish of Alibaba van rond de € 8,00 ?
Kan ik die ook voeden met mijn gewone transformator van Fleischmann ? ( dus gewoon één kant opzetten) Gelijkstroom dus.
Ik heb er ooit eentje gekocht maar die kan ik niet ompolen, ook niet met de transformator. (Nu zie ik dat er ook van de PWM's zijn met een schakelaar voor ompolen.) Maar deze die ik nu heb, werkt prachtig, lok rijdt dan écht zéér langzaam en dat is toch wel heel mooi en stoort niet meer ( of stoppen ! ) omdat hij de volle 14 Volt blijft houden op de rails. Alleen maar één kant op dus.
Groetjes,
Albert Remijn
Holderdebolderopzolder

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 151
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #1 Gepost op: 5 april 2021, 21:05:32 »
Ik heb geen ervaring met die PWM apparaatjes, maar als je de beschrijving leest moet het gewoon kunnen.
Ze zijn circa 2 euro per stuk en zetten een gelijkstroom om in een pulserende gelijkstroom.
Als je van rijrichting wilt veranderen moet je er gewoon een tuimelschakelaar achter zetten.
In de beschrijving zie je dat ze worden verkocht als motor-draaisnelheids-regelaar.

Er staat in de  Specificaties:
Ingangsspanning: 1.8V-15VDC   ==> prima geschikt voor de baan
De max uitgangsvermogen: 30W  ==> een loc gebruikt hooguit 8 Watt (0,5 A)
De max continue uitgangsstroom: 2A  ==> meer dan genoeg
Duty Cycle verstelbare: 0%-100%   ==> dus goed regelbare snelheids instelling
Maat: ca. 32*32*15mm/1.25*1.25*0.59''
Netto gewicht: ca. 14g

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.733
  • Thanked: 24 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #2 Gepost op: 5 april 2021, 22:36:40 »
Beste Albert,

Ik heb er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw mee gereden, nee niet uit China, in 1974 moest ik daar nog graan brengen anders gingen ze dood van de honger, maar een ontwerp uit een een boekje.

Het waren gewone ouderwetse Märklin loks, de rijrichting zette ik om door een gelijkspanningspuls van 20 Volt op het blok te zetten, de uitgang van de PWM regelaar werd beschermd door een "terugslagklep", in elektrische termen heet dat een diode.

Het reed prima, maar na mijn verhuizing van de Drechtstreek naar Brabant liep ik tegen het Edits digitale systeem op en ben daar mee verder gegaan, dit brengt me gelijk bij een waarschuwing: de digitale decoders hebben grote problemen met een PWM signaal.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #3 Gepost op: 6 april 2021, 10:44:05 »
Ik heb geen ervaring met die PWM apparaatjes, maar als je de beschrijving leest moet het gewoon kunnen.
Ze zijn circa 2 euro per stuk en zetten een gelijkstroom om in een pulserende gelijkstroom.
Als je van rijrichting wilt veranderen moet je er gewoon een tuimelschakelaar achter zetten.
In de beschrijving zie je dat ze worden verkocht als motor-draaisnelheids-regelaar.

Er staat in de  Specificaties:
Ingangsspanning: 1.8V-15VDC   ==> prima geschikt voor de baan
De max uitgangsvermogen: 30W  ==> een loc gebruikt hooguit 8 Watt (0,5 A)
De max continue uitgangsstroom: 2A  ==> meer dan genoeg
Duty Cycle verstelbare: 0%-100%   ==> dus goed regelbare snelheids instelling
Maat: ca. 32*32*15mm/1.25*1.25*0.59''
Netto gewicht: ca. 14g
Hoi Theo,
Dank voor je reactie. Zelf een tuimelschakelaar er achter zetten lijkt me niet zo makkelijk voor mij als leek ( kan het wel probere !!) Waar vind jij die dingen van € 2,00 ? ik zie ze staan op diverse sites maar de prijzen verscillen nogal! Overigens snap ik wel hoe ze werken, alleen wil ik eigenlijk weten of ik ze gewoon stroom kan geven van mijn tot-nu-toe gebruikte transformatoren van Fleischmann én een tje van Lego !! Dus dan zou ik die PWM's gewoon bovenop die transformatoren kunnen zetten.
Holderdebolderopzolder

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #4 Gepost op: 6 april 2021, 10:53:15 »
Beste Albert,

Ik heb er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw mee gereden, nee niet uit China, in 1974 moest ik daar nog graan brengen anders gingen ze dood van de honger, maar een ontwerp uit een een boekje.

Het waren gewone ouderwetse Märklin loks, de rijrichting zette ik om door een gelijkspanningspuls van 20 Volt op het blok te zetten, de uitgang van de PWM regelaar werd beschermd door een "terugslagklep", in elektrische termen heet dat een diode.

Het reed prima, maar na mijn verhuizing van de Drechtstreek naar Brabant liep ik tegen het Edits digitale systeem op en ben daar mee verder gegaan, dit brengt me gelijk bij een waarschuwing: de digitale decoders hebben grote problemen met een PWM signaal.

Groet, Anne W
Hoi Anne,
Dank voor je reactie. Ik denk dat ik wel een beetje kan beoordelen hoe zo'n dingetje werkt, was alleen bang dat die zou "doorbranden" of zo, bij volle trafo-belasting. Ook een ompoolschakelaar er zelf aan solderen.....? Er zijn er ook te koop met al reeds zo'n schakelaar. Ik heb 4 trafo's dus ga ik er een paar bestellen (bij Wish of zo .) Ik heb overigens een analoge Fleischmannbaan, allemaal nog antiek spul uit de jaren 70-80 vorige eeuw, maar rijdt nog goed allemaal.
Holderdebolderopzolder

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.733
  • Thanked: 24 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #5 Gepost op: 6 april 2021, 11:36:39 »
Beste Albert,

Al gegooled op ompoolschakelaar?

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 151
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #6 Gepost op: 6 april 2021, 12:34:56 »
De schakeling is niet zo moeilijk.
Het principe is:

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #7 Gepost op: 12 april 2021, 17:34:59 »
Hallo Theo,
Wil je misschien nog eens dat schema'tje op het forum zetten? Ik heb het nu weer opgezocht maar er staat alleen een leeg vak!
Ik heb n.l. een pwm apparaatje , echter zonder ompoolschakelaar. Nu heb ik wél zo'n ompoolschakelaar maar weet eigenlijk niet goed hoe die aan te sluiten op de twee draadjes naar de motor!
b.v.d. Albert
Holderdebolderopzolder

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 7.378
  • Thanked: 262 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
    • Station Hoogbaan
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #8 Gepost op: 12 april 2021, 17:46:55 »
Bij mij ook geen plaatje te zien Theo.
Groet Pierre.




Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) en zelfs een klein beetje in N    ;D

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 151
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #9 Gepost op: 12 april 2021, 19:06:49 »
Ja, het plaatje is weg???
Opnieuw proberen


De schakelaar die hier getekend is, schakelt vooruit of achteruit (type on - on).
Je kan ook kiezen voor het type on-off-on, dan heb je drie standen achteruit - vrij - vooruit. (het lijkt wel een versnellingsbak van een auto)
Achterop het PWM-apparaatje staat waar de + en de - moet komen.

Gr Theo

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 151
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #10 Gepost op: 12 april 2021, 19:58:37 »
Ik zie dat het plaatje weer weg is, volgens mij hebben ze een storing bij https://i.postimg.cc

Misschien even wachten opdat ze het opgelost hebben bij die site.

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #11 Gepost op: 12 april 2021, 20:40:49 »
Bedankt  Theo.
Ik heb een schakelaar die heeft dus een middenstand en in deze stand schakels hij niks door. Vrijstand dus. Naar links zou hij dan + en - moeten schakelen en rechts zou dan - en + moeten zijn? Mijn schakelaar heeft 3 pootjes, dus enkel en niet dubbel zoals in de afbeelding. Is dat niet de goede schakelaar ?
Uitgeprobeerd met een batterij en een lampje maar schijn niet te werken met deze schakelaar.
Zal dus een échte ompoolschakelaar met een dubbele rij pootjes aan moeten schaffen ?
Ik ga verder experimenteren morgen !!
Holderdebolderopzolder


Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #13 Gepost op: 13 april 2021, 11:32:00 »
Tja Theo, ik dacht het al !!!
Ik heb er een stel met slechts 3 pootjes !
Ga gelijk een paar bestellen.
Bedankt voor de tip alweer !
gr
 Albert
Holderdebolderopzolder

Offline mrclfrtjs

  • Kruier
  • *
  • Berichten: 2
  • Geslacht: Man
  • A journey of 1000 miles begins with a single step
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #14 Gepost op: 13 april 2021, 20:07:58 »
Hoi Albert,
Je kunt natuurlijk ook 2 van 3 pootjes gebruiken als een. Schakelaar met elkaar verbinden.
Let wel op dat ze hetzelfde schakelen.
Meten is weten  :o
gr
 Marcel

Offline Albert Remijn

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 103
  • Thanked: 6 times
  • Geslacht: Man
  • Veel hobby's, veel interesses, kan niet stilzitten
Re: Het gebruik van PWM apparaatjes als voeding op de rails
« Reactie #15 Gepost op: 14 april 2021, 21:58:00 »
Dat heb ik inderdaad al geprobeerd maar lukt me (nog) niet !!
Kun je misschien een schemaatje of een klein tekeningetje posten?
Ik weet ook niet waarom het mij niet lukte. Ik heb wel een paar on-of-on schakelaars liggen dus kan ik wel wat experimenteren....
Alvast dank
groet
Albert


Holderdebolderopzolder