Modelbaanbouw voor de liefhebber > Diorama-bouw

Druppels (diorama 1:32)

(1/7) > >>

Daniel Caso:
Dit diorama stelt een probleem waar ik wat advies/instructies nodig heb:

IK wil een scène zoals die je twee uur lang in deze film zie:

(Ik probeer noig een keer hier de Youtube gedoe)


Ik heb nu met de brug diorama geleerd hoe kan ik echt leuke reflecties op het water kregen. Maar op de volgende diorama wiul ik het zo maken dat OP de haars water zo'n 4 of 5 milimeters echte water komen te liggen. Tecnisch is dat geen probleem. Maar het is ingewikkelder: ik will dat vanaf boven, met wat tijd ruimte en in verschillende plekken, sporadische waterdruppels vallen op het water oppervlakte en zo het effect can de val maar vooral de groeiende water cirkels veroiorzaakt.

Nou, een goedkope aquarium pomp is zeer makkelijk te vinden en ook zeer goedkoop, maar dat is nietr wat ik nodig heb! Wat ik moet hebben is een mechanisme dat een niet te regelmatig en met duidelijk pauzes een of een paar druppels laat vallen. Natuurlijk zal ook nodig zijn om het niveau van de  laag water cbeneden constant te houden en met een pump een tank boven voor de drupels steeds vol te houden.

Het water circuit leekt me niet te ingewikkeld om te bouwen maar de drupels wel!

Mijn enige idee zo ver is een medische druppelaar maar een bank overvallen omzo een druppelaar te betalen wil ik nog niet dus mij vraag is: kan iemand hier me de weg wijzen naar een goede te doen oplosing?

Bij voorbaat bedankt!



Daniel  ;)

Magoo :D

Mr Wallet  :-X

Daniel Caso:
Nou, Paul Lindsay-Scott, een geweldige modelbouwer van de UK, heeft me net al wat nieuws geleerd: hij zei dat water druppels zouden veel te groot zijn, te zichtbaar voortdurend de val en zouden ook nog een veel te sterke effect veroorzaken.
Hij zei dat individuele correls sand zouden bijna niet zichtbaar zijn (in iedere geval zeker niet voor mij!) en zouden een mooier, veel meer geproportioneerd effect creeren.

Geweldig! 

Dan is ook niet nodig zo'n complexe water instalatie, geen water pomp, en alles dat.

Maar nu het probleem is hoe kan ik een systeem creëren dat zoiets als elke 15 tot 20seconden hier of daar (drie a vier plekken zou het allerbeste zijn) een enkele correl sand laat vallen? 


Mijn eerste idee was een 2mm of 3mm draadeind draaien binnen een op precise maat gekozen metaal pijp: men zou kunnen een correl elke zo veel draad laden en de roterende draad zou ze naar de ontlading gaat brengen.

Maar Magoo hier zegt dat het zou gekkenwerk zijn zo een suprepresisiewerk de doen dat kan individuele correls vervoeren en niet vast te rakken>>motor verbranden>>> museum in de fik steken>>> wegrennen, rennen, rennen, kom op Daniel harder rennen...!  en zo.

Dus IK LUISTER:


Wim Corduwener:
Water
Echt water heeft een oppervlaktespanning en als je echt 1:1-water gaat gebruiken in een 1:35-diorama dan ga je die oppervlaktespanning zien. Met name langs de waterkanten zie je dat echt water ietwat omhoog gaat kruipen. Ook al gebruik je maar een laagje water van een paar millimeter, het effect van die oppervlaktespanning zal zichtbaar blijven. Wellicht zal die oppervlaktespanning minder zichtbaar zijn als je een beekje maakt met snelstromend water.
Een ander probleem zijn de waterkanten. Jouw waterkanten zijn meestal natuurlijk en voorzien van begroeiing. Hoe zorg je dat het water niet wegloopt langs de waterkanten en dat er onder je diorama een plas water komt te liggen én wat doet water met jouw begroeiing... komt het dan weer tot leven?

Waterdruppels
Wat inderdaad waar is is dat 1:1-waterdruppels zo groot zijn als grote keien die in het 1:35-water plonsen.


Zandkorrels die door een dun buisje lopen hebben weer een ander probleem: die zandkorrels zijn nooit precies even groot en lopen wellicht vast in dat buisje. Bovendien heeft vochtigheid een lastige bijwerking zodat ze in het buisje vastlopen of moeilijk is te doseren hoeveel zandkorrels je in het water laat vallen.
Een buis met wat grotere diameter, waar een wormwiel doorheen loopt en aangedreven wordt door een langzaam draaiend motortje heeft misschien meer kans; je kunt nauwkeuriger doseren en het zand loopt misschien minder snel vast in zo’n buis.
Nog wel èèn puntje: wat ga je doen met die berg zand die later op de bodem van je rivier ligt?
@Daniel Caso ik vind het wel een bijzonder plan en je zoekt duidelijk de grenzen op van wat er mogelijk is.

Zilte:
Goedemorgen Daniel,

Ik wil weleens kijken, wat met een stappenmotor en Arduino mogelijk is. De oppervlaktespanning van water kun je verminderen met zeep. Daar is niet veel van nodig en dus zal schuimvorming geen probleem zijn.

Het nadeel van zand is natuurlijk, dat het gaat stapelen en 1 keer in de zoveel tijd verwijderd moet worden. Een andere optie zijn misschien glasparels (200 mu). Ook deze zullen stapelen, maar misschien is er een roulatie te bedenken.

Daniel Caso:
Nou...Ik was halverwege het antwoord maar ben nu de tekst kwijt!

Opnieuw beginnen dus.

Bedankt Wim en Zilte. Zeer waardevolle bijdrages allebij.
Ik zal hier proberen te antwoorden.

Wim:


Ja, water druppels zijn zeer brutale beestjes als het regent:

IMG_0044 (2) by Daniel Osvaldo Caso, on Flickr

1)
Ja, het probleem van de wateroppervlakte spanning kende ik al van het fixeren van ballast tussen de bielse. Maar eerlijk gezegd, was totaal vergeten!!! Dus bedankt voor dat.
Voor het ballast gebruikt men meestal twee druppels afwaasmiddel. In iedere geval wat proefjes zullen zeker nodig zijn.

2)
Ja, de capillariteit van het water ken ik goed en zie geen probleem er mee. Dat zal duidelijk worden als ik verder uitleeg.

3)
Dit diormama zal geen van de vorige zijn dus hoeft ook niet op dezelfde manier gebvouwd te worden. Zoals ik al een paar keer uitgeleegd heb, ik houd niet van steeds op dezelfde manier te werken dus nieuwe situatie >>> nieuwe antwoorden. Zalig!!!
Ja, ik snap wel wat je bedoeld met de kanten maar dat wordt zeker geen punt. ik zal eerst de bak voor het water modeleren en pas dan alle andere, als ik al zeker ben dat het water systeem goed werkt.

4)
Op de hardboard bodem (ja, lekker super goedkoop) zal ik met houten laatjes van, zeg, 18mm de contour van de oevers 2D tekenen.

5)
Het blauw zal de oppervlakte van de water bak zijn en de module is (al)  80cm X 120cm.

6)
Als het hout al vast zit zal ik met zwarte gips (acrylverf voor de kleur) de kanten vormgewen

7)
de geknipte top van een blik met schroefdop vast met epoxi aan de onderkand van de water bodem zal een goede afwatering systeem maken

IMG_0053 (2) by Daniel Osvaldo Caso, on Flickr

IMG_0054 (2) by Daniel Osvaldo Caso, on Flickr

IMG_0055 (2) by Daniel Osvaldo Caso, on Flickr

en een simpele oplossing voor de gaat vanaf boven gezien zal in twee minuten gemaakt worden:

IMG_0056 (2) by Daniel Osvaldo Caso, on Flickr

8)
Dan zullen bodem, kanten en afwatering systeem goed met epoxi verf of haars bedekt worden zodat geen kans van lekage overblijft.

9)
Pas als het echt zeker is dat geen enkele lekage is zal de rest begonnen worden.
Hewt eerste zal een kist zijn met een dak en een plavond. Daar tussen zal het systeem geinstaleerd worden om de 'druppels' te laten gebeuren.

10)
De oevers zullen zeer makkelijk met hard gips op de epoxi of hars verwerkt worden.
Het kan, natuurlijk gewoon met de epoxi of haars gedaan worden, maar ik wil precies gebruik maken van de capillariteit van het water dat op de kanten probeer te 'klimen'. Speci9aal voor dat zal ik, zoals al deed in het diormama, een donker lage streep maken.

11)
Op die manier ik zal alle soort riet, planten of watever mogen zetten zo lang ze van kunst materialen zijn gemaakt. Dan worden ze met transparant hars als lijm op de kanten of bodem wast gemaakt.

12)
Dan zal de waterbodem ook verwerkt worden zo veel de structuctuur als de kleuren.

13)
Daar na een +/- 2 tot 3 mm transparant hars laag zal voorgoed riet en planten vast houden.

14)
Dan zal ik wat met kleuren en structuur (zoals gedaan op het diorama van dit draad) spelen en als nodig ook een of twee laagjes hars toevogen.

15)
Hmm...
...Ik heb al meerdere keer dat ik houd niet van planen houdt gezegdd.
Ik ben bang dat als ik verder met deze post gaat en alles op een rijtje heb wat moet gedaan worden en hoe alle zin om het te maken zal verdampen.

Ik hoop dat Magoo een beetje vertrouwen verdient.
Ik zal een weg vinden of maken maar wil niet alles wat ik ga doen van tevoren weten omdat dat dan alle lol zou verdampen net zoal jullie me naar de film uitnodigen maar onderweg vertellen me hoe het hele verhaal looptg en hoe het eindigt.

16)
Ja, je heeft gelijk, de schroef mechanisme is mogelijk best. Maar geen sand korrels. Misschien transparant hars korrels zo iets als 1mm doorsnee. Anders kleine balletjes lood.. Weet ik veel...We zullen zien.



Beste Zilte:

Hartelijk bedankt voor jouw idee.

Ik wet wel wat een stappen motor is en van arduino weet alleen dat het heeft tien keer meer draden dan wat nodig is om mij, Magoo en Mr. Wallet samen in paniec te laten vluchten. Maar als je wat er mee kan bedenken het zal zeer zeker vanaf achter de zandzaken welkom worden.

Ik weet dat iemand zei dat een wijze man kan van een zandkorrel een pagoda maken. Nou, ik ben geen wijze en wil ook geen pagode en met de kleine hoeveelheid korreltjes dat op een beursdag zullen vallen ik denk niet dat een berg zal ontstaan.
In iedere geval de afwatering zal wat helpen opruimen en dan nog, als nodig, ik heb jaren geleden voor mijn stofzuiger een speciaal miereneter gemaakt met een lange dunne slang voor neus dat overal kan komen.

Je maakte me wel nieusgierig.

Daniel





Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie