Projekt Zugabe…De "nieuwe" VT62 is zo tussen de bedrijven door ook van geluid voorzien.
De eerste aanpassing was de rijstroom op de motor wat te verlagen: dit treinstel bleef bij de 'stilstand' pulsbreedte rijden en de snelheid was ook niet goed terug te regelen: de trein komt met een ruk tot stilstand.
De pulsbreedte van de "rij"stroom kleiner maken bij stilstand was geen optie: dan is er niet voldoende vermogen voor de geluidsmodule, en dan werken andere modules ook niet meer goed.
Maar met een paar diodes tussen motor en rijstroom kan de spanning naar de motor wat worden verlaagd. Deze diodes zijn tegengesteld en parallel geschakeld, zodat nog steeds voor- en achteruit gereden kan worden.

Met de diodes langs de motor kan het interieur van de VT62 nog netjes over de motor heen. Er moest alleen een randje an de onderzijde worden weggevijld.
De binnenverlichting dient als basis voor de geluidsmodule. Hier komt de gelijkgerichte en afgevlakte spanning op. Met 8-9V brandt die verlichting goed. Op deze manier kan ook makkelijk een extra Elco in het toilet worden ingebouwd.

Aan beide zijden was een compartiment voor extra ballast. De balast gaat er uit (het treinstel is zwaar genoeg), en dan zijn er 2 compartimenten voor de elektronica. Boven het draaistel met drijfassen komt de speaker en MP3 module. Aan de andere kant zit de gelijkrichter, rijstroommeting, 5V spanningsregelaar en de ATtiny.
Dan het geluid. Dit treinstel had oorspronkelijk een dieselmotor die met perslucht werd gestart, nadat de trein wegreed. Dat was bijzonder: eerst rijden, dan starten. In deze configuratie reedt dit treinstel als VT 65 903. Echter, later is een andere dieselmotor ingebouwd, dezelfde als voor de VT 137. Deze wordt gestart voor het rijden. Na deze ombouw is het treinstel omgenummerd naar VT 62 904.
Geluiden voor de VT62 heb ik (nog) niet kunnen vinden. Daarom is het geluid dat ik nu gebruik afgeleid van de VT 137.
Hoe dan ook: de VT62 is klaar om ingezet te worden.

Rob