1. Je kunt de wissel verticaal of horizontaal bedienen. Verticaal lijkt mij het makkelijkst, echter Tom schrijft dat dit te verend is ... Horizontaal lijkt me lastig omdat de servo een "ronde" beweging maakt, waardoor naar mijn mening het verenstaal scheef in de wissel beweegt ... Is dit de reden waarom een soort geleider wordt toegepast in de horizontale beweging??
Een geleider voor horizontaal opstelling heft inderdaad het niet bedoelde buigen op.
Echter hoe korter, des te beter betreffende krachtoverbrenging.
2. Verticaal is de servo makkelijk te monteren met behulp van een hoekprofiel ... Mocht ik hem horizontaal plaatsen wat is dan de beste bevestiging (ik gebuik multiplex als plaat voor de rails, waardoor ik de servo niet in de bodemplaat kan monteren)??
Je zou, omdat de plaat mogelijk te dun is, een blokje/plaatje hout kunnen lijmen om daar vervolgens een aluminium hoekprofiel op te schroeven.
Op die manier kun je toch een verticale opstelling maken.
Persoonlijk ben ik een voorstander van verticaal zodat de servo onder de wissel blijft.
Reden: wanneer er later seinen e.d. zouden worden geplaatst is het risico dat je in een servo boort nihil.
3. Ik heb geruchten gehoord dat als je de servo's extern wilt voeden, dit niet kan met een AC spanning (hetgeen mij vreemd lijkt, omdat mijn digitale signaal toch ook een AC spanning is). Heeft iemand hier ervaring mee??
De servo worden nooit extern gevoed, deze krijgen hun werkspanning van de Esu servo- decoder.
De servo- decoder kan op ~ en = digitalespanning extern gevoed worden als ook rechtstreeks op een ~ en = trafo (zie handleiding)
NOTE: bij digitale banen spreekt men niet meer over wissel of gelijkstroom.
Dit is voor zowel 3rail als 2rail- banen altijd digitale spanning (stroom met data).
4. Bij mijn testopstelling, gaan de servo's bij het opstarten naar een beginpositie. Hoe kan ik dit weghalen, zodat ik hiermee geen problemen krijg bij het inschakelen van mijn modelbaan?
Dit is normaal.
Echter bij de duurdere digitale servo's is dat probleem er niet maar dan moet men wel zijn portemonnee wel flink opentrekken.
? 100,00 voor 1 servo is dan vrij normaal.

Geef de opdracht in de eventuele software dat de baan bij inschakelen alle wissels en seinen in de standaard stand plaatst.
Ter info: Ik ben met veel zaken nog steeds in de opstartfase en op het moment twijfel ik eraan om weer opnieuw te beginnen met mijn baanontwerp, vandaar heb ik nog steeds geen foto's van mijn huidige werkzaamheden aan mijn baan.
Ook dit is een normaal iets.
Men is zelden tevreden over het banenplan en vele modelspoorders wijzigen met regelmaat het banenplan.
Daarom is het raadzaam niet te snel te beginnen met scenery e.d.
Eerst de baan, qua layout op orde, dan technisch alles testen op een goede werking en als laatste kan men beginnen met scenery.