H0 Modelspoor Forum

Modelbaanbouw voor de liefhebber => Modelbaan planning en bouw => Bouw modelbaan => Topic gestart door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:09:27

Titel: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:09:27
(https://i.postimg.cc/0jfSjDjt/geuldalbaan-logo.gif)Een woord vooraf. In 2017 ben ik begonnen met het ontwerp voor mijn modelbaan. Vanaf 2019 ben ik met de bouw begonnen. De teksten die in onderstaande berichten staan zijn gedeeltelijk overgenomen van mijn website De Geuldalbaan welke al langer actief is. In dit h0-Modelspoor-forum stel ik in het kort mijn modelbaan voor. Voor een uitgebreide versie van de bouw en achtergronden van de baan verwijs ik naar https://www.geuldalbaan.nl/ (https://www.geuldalbaan.nl/)

modelbaan De Geuldalbaan
Het is een modelspoorbaan van het traject Schin op Geul – Oud-Valkenburg als deel van de spoorlijn Maastricht - Heerlen/Aken in de periode 1920-1940. De modelbaan wordt gebouwd op schaal 1:87 (h0) met 2-rail systeem. De karakteristieke voormalige kalkbranderijen van Kroongroeven en Filippo langs het spoortraject zijn onderdeel van het plan. Het uiteindelijke doel is om een modelbaan te bouwen met een typisch Zuid-Limburgs landschap van het Geuldal. Vandaar de benaming: De Geuldalbaan.
In de afbeelding is het groen gekleurde gebied het traject Schin op Geul – Oud-Valkenburg.
 
(https://i.postimg.cc/cHGtcX89/kaart-spoorwegen-Ov-Sog.jpg)


Onderstaande afbeelding laat het traject met bijbehorende specifieke bebouwing en infrastructuur zien.
 
(https://i.postimg.cc/s2hZSt1G/kaart-overzicht-eenvoudig-spoor.jpg)


Voor een grotere afbeelding bekijk:
https://www.geuldalbaan.nl/kaart-traject-oud-valkenburg-schin-op-geul (https://www.geuldalbaan.nl/kaart-traject-oud-valkenburg-schin-op-geul)

Of bekijk vanaf 03:00 dit filmpje:
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:10:24
opzet van het modelbaan ontwerp

Ruim anderhalf jaar ben ik bezig geweest met het schetsen en het tekenen van sporenplannen om deze vervolgens in te passen in een ontwerp voor de modelbaan. In deze periode heb ik ook veel onderzoek gedaan naar de historische situatie van het spoor en de omgeving van het traject Schin op Geul - Oud Valkenburg voor De Geuldalbaan.
Niet alle aangeduide bebouwing/activiteiten hebben het gehele tijdperk 1920-1940 bestaan. Er is een zekere overlap tussen activiteiten. Zo werd voor de kalkbranderij van de Kroongroeven in 1916 een vergunning verleent, en ging het bedrijf in 1920 failliet. Voor het tijdsbeeld op De Geuldalbaan maakt het gelukkig niet zo veel uit, het gaat tenslotte om het totale plaatje van de modelbaan.

Bij vorige modelbanen zag ik de baan veelal vanuit een helikopterperspectief. Het niveau waar de belangrijkste sporen in het zicht lagen – niveau(0) – lag op ongeveer 1 meter boven de vloer.
Op deze baan wil ik dat de treinen op ooghoogte zijn te bekijken. Daarmee zal ook de beleving van de gehele modelspoorbaan (denk ik) anders worden, meer vanuit het perspectief van een toeschouwer in het landschap. Vanuit een zittende houding zullen de belangrijkste sporen dan op een hoogte van ongeveer 125 cm moeten liggen.
 
(https://i.postimg.cc/dQBZ8RQ6/schema-hoogte-modelbaan.jpg)


Aan de hand van de voorwaarden die ik aan de baan stelde, en met het gewenste landschap in gedachte, werden de eerste ontwerpen getekend. Na veel puzzelen heb ik besloten om een U-vormige baan te baan. Vanwege de beperkte breedte van de ruimte kan ik helaas geen pad rondom de modelbaan aanhouden. De lengte van de baan is 6,50 m.
Van het eerste baanontwerp tot het definitieve ontwerp (inclusief sporenplan) heeft anderhalf jaar geduurd.
 
(https://i.postimg.cc/tTdZvW3X/plattegrond-ontwerp.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:11:10
baanontwerp van De Geuldalbaan

In het ontwerp is de lengteschaal van station Schin op Geul nagenoeg 1:87. Vanwege de vorm van de baan heb ik de vorm van het emplacement van Schin op Geul iets moeten aanpassen. De hoogte van de gehele baan wordt gebouwd op schaal 1:87. Dat zorgt voor een maximaal zichtbaar hoogteverschil in het landschap van 70 cm.
 
(https://i.postimg.cc/qMvhQtzT/ontwerp-modelbaan.jpg)


Het volledige sporenplan van niveau (0) tot (-2) met een 10-sporig schaduwstation dat tot 18 sporen uitgebreid kan worden. De eerste 10 sporen kunnen eventueel in 2 secties worden opgedeeld.
 
(https://i.postimg.cc/0j2Qt35f/sporenplan-niveau-0.jpg)

(https://i.postimg.cc/d3q7b36G/sporenplan-helix-a.jpg)

(https://i.postimg.cc/kXYVHnbt/sporenplan-niveau-1a-helix-b.jpg)

(https://i.postimg.cc/6qY7tKbg/sporenplan-niveau-1b.jpg)

(https://i.postimg.cc/50JjzyZD/sporenplan-niveau-2-fase1.jpg)

(https://i.postimg.cc/FRxzVmvz/sporenplan-niveau-2-fase2.jpg)


De bochten in het verdekte gedeelte zijn gemaakt met standaard bochten zodat er geen mechanische spanning op de rails blijft staan. De kleinste radius in het verdekte gedeelte is Rocoline R5 (542,8 mm). De radius van de zichtbare sporen is minimaal 800 mm. De maximale stijging is 2,5% in het verdekte gedeelte, in de buitenste dalende sporen van de helix. De zichtbare sporen hebben een stijging van maximaal 0,4%, conform de werkelijkheid.

Voor grotere afbeeldingen kijk op:
https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/sporenplan-geuldalbaan (https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/sporenplan-geuldalbaan)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:12:42
segmentenbaan

Een segmentenbaan leek mij de beste oplossing, ook met het oog op een eventuele verhuizing. De baan is opgedeeld in 7 segmenten. De frames voor de segmenten zijn opgebouwd uit 18mm dik populieren multiplex. De opbouw op de frames – de spanten en onderleggers – zijn gemaakt van 9 mm populieren multiplex. Dit alles om het gewicht te beperken.
 
(https://i.postimg.cc/xTfH7xpB/frame.jpg)


De frames zijn onderling verbonden met M10 bouten. Om de juiste positie te behouden zijn stalen bussen in de frames verlijmd.

(https://i.postimg.cc/fy2b1KJh/verbinding-frames.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:13:43
frames, spanten en ondergrond rails van multiplex

Om de delen van de frames nauwkeurig te kunnen zagen heb ik een telescopische afkort- en verstekzaag aangeschaft.

(https://i.postimg.cc/fWBk3w5g/zagen-latten-frames.jpg)

 
(https://i.postimg.cc/zfKV3KPn/samenstellen-frames.jpg)


De frames voor de modelbaan staan op tafelpoten. De keuze is gevallen op ronde metalen tafelpoten van 30 mm doorsnede waar aan de onderzijde een stelschroef in kan worden gedraaid. Ze zijn verkrijgbaar in diverse lengten. Om de juiste (oog)hoogte voor de modelbaan te bereiken heb ik gekozen voor een lengte van 70 cm.
 
(https://i.postimg.cc/4NWtT6ry/DSC04715-opstelling-frames.jpg)


De ondergrond voor het schaduwstation heb ik eerst gelegd, direct op het frame. Vervolgens ben ik de spanten gaan plaatsen.
 
(https://i.postimg.cc/Pryb5s8t/bouw-schaduwstation-FG-onderlegger.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:15:11
De spanten zijn stuk voor stuk uitgetekend op het multiplex. Met een decoupeerzaagje met negatieve vertanding blijven de getekende lijnen goed zichtbaar tijdens het zagen. Een uitgebreid verslag van de spanten staat hier: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-geuldalbaan/modelbaan-bovenbouw (https://www.geuldalbaan.nl/bouw-geuldalbaan/modelbaan-bovenbouw)

(https://i.postimg.cc/W4F08dY3/bouw-spant-tekenen-op-multiplex.jpg)

(https://i.postimg.cc/pV8qx6ZT/bouw-negatieve-tanding.jpg)

(https://i.postimg.cc/VkHjXqRp/bouw-schaduwstation-BC-onderlegger.jpg)

(https://i.postimg.cc/mrvC5TKS/bouw-spanten-vastlijmen-frame.jpg)


Tussen de segmentenframes van de modelspoorbaan wordt eerst folie geklemd zodat de segmenten niet onderling verlijmd worden zodra het spant wordt vastgezet.
 
(https://i.postimg.cc/6p60r5N2/bouw-folietruuk.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:15:58
Daar waar de onderleggers van de rails van het ene segment naar het andere segment lopen (en dit geldt voor alle segment overgangen op de modelbaan) heb ik de volgende werkwijze toegepast.
Eerst wordt een lat op de onderleggers gelegd en van onderen vastgeschroefd. Dit zorgt ervoor dat de bovenzijde van de onderleggers van de twee segmenten precies gelijk liggen.
 
(https://i.postimg.cc/TPpJs71T/bouw-overgang-verstevigen.jpg)


Vervolgens wordt er een stukje multiplex onder de onderleggers gelijmd en geschroefd (op beide spanten aan weerszijden). Daarna worden de onderleggers vastgeschroefd op die stukjes multiplex.

(https://i.postimg.cc/htGLJy9V/bouw-segmentovergang-ondersteuning.jpg)


Nadat de lijm is gedroogd kan de lat van de onderleggers worden verwijderd. De twee delen van de onderleggers zitten vast en liggen nu precies gelijk. Bovendien kan er op deze manier geen lijm tussen de twee aangrenzende spanten komen.

(https://i.postimg.cc/T3kcCMRk/bouw-bovenaanzicht-FG.jpg)

(https://i.postimg.cc/3JYChJNS/bouw-segment-G-onderliggers-spanten.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:16:37
Een paar foto’s die de baan laten zien nadat alle spanten zijn geplaatst.
 
(https://i.postimg.cc/Xvmk6fBd/bouw-overzicht-baan-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/9M9tmDyS/bouw-overzicht-baan-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/nVvYNQF9/bouw-overzicht-baan-3.jpg)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:17:14
rails op akoestische demping van rubbergranulaat

De rails wordt op rubbergranulaat verlijmd. Met behulp van een aantal mallen heb ik het rubber op maat gesneden. Voor de rechte stukken zijn stroken van de rol afgesneden.
 
(https://i.postimg.cc/gjvDDxJR/bouw-mallen-granulaat.jpg)


Voordat het rubbergranulaat wordt verlijmd worden eerst de onderleggers geschuurd zodat ze volledig vlak zijn zonder opstaande splinters of iets dergelijks. Het vlakschuren gebeurt met een hulpstuk gemaakt van een schuurband die over een stuk multiplex is gespannen.
Verder zorg ik dat overal de hartlijn van de rails is aangegeven. In principe is deze al getekend voordat de onderleggers worden uitgezaagd.
 
(https://i.postimg.cc/gjdRGNzX/bouw-vlakschuren-onderliggers.jpg)


Voor het verlijmen van het rubber heb ik contactlijm gebruikt. Het rubber en het multiplex worden volledig verlijmd en na droging aangedrukt met een rol.
 
(https://i.postimg.cc/dtj6ZZgc/bouw-lijmen-rubber.jpg)

(https://i.postimg.cc/4dHwYLRW/bouw-aandrukken-rubber.jpg)


De railstukken worden eerst bevestigd met schroefjes. Nadat uitvoerig is getest of de rails correct is verlegd worden de schroeven om en om verwijderd.
 
(https://i.postimg.cc/VvBqt2GW/bouw-rails-geschroefd.jpg)


Met een spatel wordt een klein beetje contactlijm tussen railstuk en rubbergranulaat gesmeerd. Ook hier weer het voordeel van vaste railstukken voor de bochten; door de schroefjes om en om te verwijderen blijft de bocht als geheel op zijn plek.
 
(https://i.postimg.cc/Rhz1NvR0/bouw-rails-lijmen.jpg)


Na het aanbrengen van de lijm wordt een stukje hout op de rails gelegd met daarop een gewicht zodat de rails goed wordt aangedrukt.
Zodra de lijm voldoende hecht kunnen de andere schroefjes worden verwijderd en kan de rails op die plekken worden verlijmd op de modelbaan.
 
(https://i.postimg.cc/x8r5Mv0n/bouw-gewicht-rails.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:17:51
 
(https://i.postimg.cc/tJFzsxCv/banner-kroongroeven-panorama-1916.jpg)

Mergelgroeve / kalkbranderij van N.V. Vereenigde Kroongroeven achter het station Schin op Geul waar mergel wordt afgegraven voor de kalkovens. Bron: Panorama 29 december 1916
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:18:26
 
(https://i.postimg.cc/59zg7Zq5/banner-oud-valkenburg.jpg)

Station Oud-Valkenburg 1927. Bron: Weenenk & Snel
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:19:18
index - De Geuldalbaan

■ baanontwerp van De Geuldalbaan (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66173#msg66173)
■ betonnen viaduct Schaelsberg (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg67627#msg67627)
■ frames, spanten en ondergrond rails van multiplex (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66175#msg66175)
■ kalkoven op de Schaelsberg (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg67022#msg67022)
■ ladeblok voor de modelbaanbesturing (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66426#msg66426)
■ montage van de rails bij segmentenovergangen (of module-overgang) (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66757#msg66757)
■ mp5 wisselmotor (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66660#msg66660)
■ probleem bezetmelding met terugmelddecoder DR4088LN-cs van Digikeijs icm. DR5000 (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4231.msg66260#msg66260)
■ rails op akoestische demping van rubbergranulaat (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66179#msg66179)
■ segmentenbaan (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66174#msg66174)(https://i.postimg.cc/HsC2fBBq/banner-elektrisch.jpg)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 14:19:49

(https://i.postimg.cc/1tkHRHPN/banner-landschap.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 24 oktober 2021, 19:21:42
Wat een indrukwekkende post van een imposante treinbaan Antoni! Geweldig gewoon. Dit is echt genieten. ;)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 oktober 2021, 20:07:52
Pierre,

Dank je voor je bericht. Het was de bedoeling de baan zo klein mogelijk te maken. En kleiner lukte echt niet met dit thema voor ogen  :D.

Mijn project loopt niet echt op dit moment. Veel andere toestanden die spelen. Maar de handjes jeuken om aan de slag te gaan.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Rob op 24 oktober 2021, 20:48:03
Hoi Tony,

Indrukkwekkende post van een indrukwekkende baan. Mooi om te zien hoe je alles gepland en de onderbouw gebouwd hebt.
Top!

Rob
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 25 oktober 2021, 08:17:03
Mooi, mooi.

Gr. Bert. ;D
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: mark mms op 25 oktober 2021, 09:54:12
Zeer indrukwekkend! Een bekend stukje spoor voor mij als Limburger.
Jammer dat de kerk en Vleugels treinenspeciaalzaak er niet op past.
Ik heb ook je site even bekeken en moet zeggen dat ook de foto’s van de vorige baan zeer mooi zijn/waren.
Maar waarom in segmenten? Ben je van plan om hem te verplaatsen of ergens ten toon te stellen?
En die voorbereiding vind ik echt top. Hoe heb je het de spanten uitgewerkt?

Groeten Mark
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 oktober 2021, 17:07:49
Rob,
Bert,
Mark,

Allen bedankt voor de complimenten!

Jammer dat de kerk en Vleugels treinenspeciaalzaak er niet op past.

Ben ik met je eens. Ergens halverwege de ontwerpfase was het wel de bedoeling om de kerk en de pastorie een plekje te geven op de modelbaan, en eventueel Treinenzaak Vleugels. Om dit echter op schaal uit te beelden ontbreekt mij eenvoudigweg de ruimte. Helaas. Zelfs met een grote aanpassing van de schaal zou het er 'volgepropt' gaan uitzien. Dat zou afbreuk doen aan het emplacement als geheel (dat wel op lengteschaal gebouwd wordt).

Ik heb even een screenshot van een deel van het AHN2 hoogtebestand gemaakt. (https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/ (https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/))

(https://i.postimg.cc/brspkzkD/reactie17-h0.jpg)

Om de kerk op schaal - op de juiste plek te bouwen - zou deze ruim 1,5 m voor het spoor moeten liggen. Bovendien is de kerk op h0 schaal ruim 0,5 m lang. Bedenk ook dit: als je terplekke bent lijkt de kerk misschien niet zo heel groot, maar als je het bouwwerk op schaal op de treinbaan plaatst denk ik dat het ook te bombastisch uit zou zien.


Hoe heb je het de spanten uitgewerkt?

Deze pagina had je al gelezen? https://www.geuldalbaan.nl/bouw-geuldalbaan (https://www.geuldalbaan.nl/bouw-geuldalbaan)
Als je nog vragen over de spanten hebt laat het maar weten.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 oktober 2021, 18:00:11
Mark,

Maar waarom in segmenten? Ben je van plan om hem te verplaatsen of ergens ten toon te stellen?

Toen ik begon met De Geuldalbaan wist ik dat dit een project van +10 jaren zou gaan worden. Vanwege de grootte van de modelbaan en het afwerkingsniveau dat ik nastreef. Daarbij komt nog dat er veel puzzelwerk is - en dus veel tijd mee gemoeid is - om historische gegevens boven water te krijgen.

Mijn vorige modelbaan had ik ook in segmenten opgebouwd. Uiteindelijk heb ik die baan kunnen verkopen omdat hij in delen te transporteren was.

Door de huidige baan in segmenten te bouwen kan ik de baan dus eventueel mee verhuizen of verkopen. Ik heb het niet zozeer gedaan om de baan tentoon te stellen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 25 oktober 2021, 18:40:14
Ik heb de kerk van Klimmen gebouwd schaal 1:87. En inderdaad schaal Ho is groot, tenminste als men echt op schaal bouwt. De kerk met pastorie meet 70x70cm

Gr.Bert.

(https://myalbum.com/photo/FHigQD4ptuUF/540.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 26 oktober 2021, 09:59:02
Veel - zo niet de meeste - bouwpakketten voor huisjes etc. zijn door de fabrikanten niet op schaal gemaakt, juist vanwege de grootte op een treinbaan. Meestal ontbreekt het simpelweg aan voldoende ruimte om op schaal te bouwen. Als je kijkt naar de afmetingen van de kerk van Klimmen op h0-schaal van Bert dan is dat goed voorstelbaar.

Bert, dat is weer een prachtig (model)bouwwerk van je! Jouw onderwerp had ik al eerder gevolgd, maar op de achtergrond.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 27 oktober 2021, 07:36:24
Tja, de meesten vragen ook is dat echt 1:87 ??????????
Station Simpelveld meet van Post 1 tot Post 2 één kilometer en dat is in H0 iets meer dan 11m. Dan moet je al een grote kamer hebben.
 ;D

Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 28 oktober 2021, 10:20:56
Bert,

Gelukkig valt station Schin op Geul iets kleiner uit: van de tunnel onder de spoorlijn naar Walem tot de overweg aan de Vinkenbergweg is de afstand ongeveer 400m. Dat is nog te bouwen in h0. Maar ook dan dient er nog aan weerszijden een aansluiting te zijn. Vandaar ook dat het mij niet gelukt is de modelbaan korter dan 6,50 meter te maken. Dat is ook de reden dat ik de vorm van het emplacement iets heb moeten aanpassen.

(https://i.postimg.cc/R0F5Xz4y/sporenplan-Sog-1916-en-topo.jpg)


Het kaarsrechte spoor vanaf Valkenburg naar Wijlre heb ik moeten buigen. Jammer, maar een onvermijdelijk compromis. Voor een grotere afbeelding van het ontwerp kijk hier: https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-baan-detail-sog (https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-baan-detail-sog)

(https://i.postimg.cc/YS4dGLDj/baan-ontwerp-01-10-2021-detail.jpg)


Voor mij heb ik daarmee de werkelijke situatie goed genoeg naar de modelsituatie kunnen omzetten.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 28 oktober 2021, 11:00:15
Hallo Tony.

Je komt er niet onderuit om concessies te doen. Maar ik vind het nog steeds een heel mooi idee. Ik woonde vroeger op Termaar, dat was er 2km vandaan. Vaak genoeg over de brug gefietst, op weg naar Vleugels.

Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Corduwener op 28 oktober 2021, 11:31:01
Veel - zo niet de meeste - bouwpakketten voor huisjes etc. zijn door de fabrikanten niet op schaal gemaakt, juist vanwege de grootte op een treinbaan.
Schaalverhouding is best wel een dingetje in het modelspoorgebeuren, want veel te vaak klopt er niks van en moet je hier en daar consessies doen. Maar sommige fabrikanten maken het wel erg bont. Ik heb daar hier (http://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=1196.400) wel vaker over lopen piepen. Als je meer schaalgetrouw wilt werken dan zul je moeten doen aan kitbashing (https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Kitbashing?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=nui,sc) en zelf bouwen.


Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 30 oktober 2021, 08:05:04
Wow, als oud-inwoner van Valkenburg en Schin op Geul is dit wel een erg leuk thema en je pakt het professioneel aan.
Het vroegste wat ik me nog kan herinneren als kind is de bieten-overslag bij station Valkenburg maar dat is natuurlijk een stuk later dan jouw tijdspanne.

Tja en Vleugels was idd een begrip hier in het zuiden, met het fietsje langs de 3 beeldjes vanuit Valkenburg om alleen maar wat rond te kijken in de winkel.
(Kasteel Schaloen staat trouwens op mijn lijstje om ooit op schaal na te bouwen).


Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 30 oktober 2021, 11:20:23
Wim,

De gebouwen, bruggen, tunnel bij Schin op Geul en de duikers op de baan zal ik idd. zelf bouwen. Dan kan ik alles op juiste grootte bouwen. Omdat veel gebouwen in de loop der tijd zijn verdwenen zal dat niet eenvoudig worden. Bouwen aan de hand van foto's en tekeningen - als die bestaan - wordt nog een hele klus.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 30 oktober 2021, 11:37:27
Jack,

Nog een bekende van het thema van 'De Geuldalbaan'. Mooi. De bietenoverslag kan ik mij ook nog herinneren. En aan de overkant van het spoor en de weg het laad- en losspoor van de oliehandel. Over station Valkenburg is materiaal voor handen.

Over de kalkbranderij van Kroongroeven (achter station Schin op Geul) heb ik via Jan Nillesen een aantal oude artikelen kunnen bemachtigen. De informatie die ik heb is samengevoegd in dit informatieblad:
https://www.geuldalbaan.nl/kalkbranderij-kroongroeven (https://www.geuldalbaan.nl/kalkbranderij-kroongroeven)

Over de kalkbranderij van Filippo bij de Drie Beeldjes is weinig tot geen informatie te achterhalen. Ik heb welgeteld 1 foto gevonden. Hierop is een deel van de stalen constructie van de kalkbranderij te zien. Op de achtergrond kasteel Genhoes.

Kende jij deze Jack?
(https://i.postimg.cc/yxpgMgsk/foto-staal-filippo.jpg)


Overigens een mooi, maar ook ambitieus project om kasteel Schaloen na te bouwen!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 30 oktober 2021, 15:03:53
Nee Tony ik wist een heleboel nog niet  :-\ . Ik ga eerst jouw infodraadjes en website eens rustig doornemen, erg interessant allemaal.
Lijkt me wel gaaf als je die baan straks klaar hebt, in ieder geval veel succes maar aan je bouwkunsten zal het niet liggen zo te zien  :)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 30 oktober 2021, 18:30:41
Jack,

Ik wens je veel leesplezier  ;)

Op de website - onder het kopje achtergrondinformatie - heb ik nog niet alle onderwerpen uitgewerkt. Er zitten nog een paar hoofdstukken in de pijplijn; station Sog en De Kluis op de Schaelsberg. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat ze op de site staan. Binnenkort verschijnt wel een hoofstuk over het gebied rond de stuw in de Geul en hotel Rozenhof/De Waterval.

Mocht iemand aanvullende informatie hebben over de al gepubliceerde onderwerpen dan hoor ik dat graag!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 31 oktober 2021, 17:12:15
Vandaag weer een nieuw stukje historie van De Geuldalbaan aan de website toegevoegd: https://www.geuldalbaan.nl/waterval-zwembad-rozenhof (https://www.geuldalbaan.nl/waterval-zwembad-rozenhof)

(https://i.postimg.cc/k4gHj59Y/rozenhof-eigen-1-langs-de-spoorlijn.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 4 november 2021, 16:14:47
Ik heb een nieuw onderwerp toegevoegd:
probleem bezetmelding met terugmelddecoder DR4088LN-cs van Digikeijs icm. DR5000


Hier beschrijf ik een probleem waar ik tegenaan gelopen ben bij de DR4088LN-cs van Digikeijs. Om dit draadje over de bouw van mijn modelbaan niet te vervuilen heb ik een nieuw onderwerp aangemaakt. https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4231.0 (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4231.0)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 22 november 2021, 18:16:31
ladeblok voor de modelbaanbesturing

De afgelopen tijd heb ik een nieuwe kast voor de besturing van de baan gemaakt. Eerst had ik een kast op wielen met daarin de PC voor de baan, de centrale met voeding, en de voeding voor de schakeldecoders en overige toepassingen op de baan. Maar eigenlijk stond die kast steeds in de weg.

Het nieuwe idee is een kast met een lade die onder de baan hangt waardoor de vloer vrij blijft. Om in de kast te komen heb ik ladegeleiders gebruikt die volledig uittrekbaar zijn (45kg belastbaar en 500mm uittrekbaar). De ladegeleiders zijn bevestigd aan aluminium hoekprofielen van 40x40x3mm die aan de onderzijde tegen het frame zijn geschroefd. Zo kan het hele blok vanonder de baan worden geschoven om bij de voeding etc. te komen, maar zo blijft de baan ook vanaf de onderkant bereikbaar.

(https://i.postimg.cc/sX0P3QNg/besturing-modelbaan-lade-5.jpg)


In het ladeblok heb ik nog een uittrekbaar tableau gemaakt voor toetsenbord en muis. Het geheel ziet er dan zo uit:

(https://i.postimg.cc/hvk9dFgF/besturing-modelbaan-lade-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/gcQy5hhM/besturing-modelbaan-lade-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/7hG3hHFM/besturing-modelbaan-lade-4.jpg)


Tegelijk heb ik een nieuwe voeding aangeschaft: MeanWell 105W, 7A, 15V. De voeding is ingesteld op 13,5V voor De Geuldalbaan. In de lade is nog ruimte voor 2 boosters met diodeschakeling en de bijbehorende adapters. Veel meer hoeft er niet in te passen want alle schakeldecoders en terugmeldmodules zijn decentraal op de baan geplaatst (zie ook: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/modelbaan-besturing#modules-voorzijde-baan (https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/modelbaan-besturing#modules-voorzijde-baan).)

(https://i.postimg.cc/Yqq6g6J0/besturing-modelbaan-lade-1.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 22 november 2021, 19:12:26
Het is nogal een project. Als mijn zoon weer terug gaat naar Austrlië dan is mijn hobbykamer weer vrij. Dan heb ik ook ruimte om een baantje te creëren.
Om een beetje op schaal te werken denk ik dat het station Wijlre wordt.

Gr. Bert.
 
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 22 november 2021, 20:01:04
Bert,

Station Wijlre. Ik heb het sporenplan er eens bijgepakt. Dat zal best een interessante baan kunnen worden met een emplacement tussen helling en dal. Je hobbykamer zal dan wel groot zijn (uitgaande van h0) want ik schat dat je toch zo'n 700 tot 800 meter in model gaat brengen. Ben erg benieuwd!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 23 november 2021, 08:07:45
Het liefste het ik het spoor van de tram erbij, maar ik denk dat dat niet gaat lukken.

Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Corduwener op 23 november 2021, 10:27:48
Poeh, dat ziet er allemaal retestrak uit!  :o
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 november 2021, 10:32:22
Bert,

Dat zou inderdaad een extra dimensie aan de baan geven. Met of zonder tram, ik ben benieuwd naar het ontwerp!

Ik heb meerdere van je projecten nagelezen. Ook op een ander forum. Je beschikt over heel wat tekeningen van gebouwen.
Misschien kun je mij verder helpen met de brug en de wachtpost bij de vm halte Oud-Valkenburg?

Van de betonnen boogbrug heb ik een tekening kunnen achterhalen bij Het Utrechts Archief namelijk deze (even naar beneden scrollen): https://www.geuldalbaan.nl/station-oud-valkenburg#spoorbrug-schaelsberg (https://www.geuldalbaan.nl/station-oud-valkenburg#spoorbrug-schaelsberg). Van de woning naast de brug heb ik helaas helemaal niets kunnen terugvinden.
Heb jij misschien meer info over de brug en wachtpost? Bijvoorbeeld tekeningen of foto's van de wachtpost?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 november 2021, 10:38:22
Wim,

Retestrak!? Duidt dat op kramp? ;)

Ik probeer toch steeds mijn best te doen. Het plaatmateriaal voor het ladeblok heb ik in de bouwmarkt laten zagen. Op zo'n zaagwand kun je exact op maat zagen, zou je zeggen. Maar bij thuiskomst blijkt het dan toch mogelijk om een millimeter afwijking te hebben bij delen die gelijke lengte zouden moeten hebben. Heb ik alsnog mijn eigen afkortzaag kunnen gebruiken.

Toch fijn dat het er strak uitziet!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Corduwener op 23 november 2021, 10:56:23
Nou als je strak werkt zoals jij dat aan het doen bent, dan is dat niet alleen een lust voor het oog maar werkt dat natuurlijk ook een stuk prettiger. Ik heb ook wel modelbanen gezien die zijn opgebouwd uit stukken kraalhout en aan elkaar geschroefde plankjes die blijkbaar nog ergens in een schuur lagen en uiteindelijk kom je jezelf dan weer tegen. Dat geldt natuurlijk ook voor de bedradingen; als je dat niet systematisch en strak voor elkaar hebt, dan lig je later tijd onder je baan te verdoen met het oplossen van storingen.
Structuur en strakke planning moet dan wel je ding zijn. En planning is niet echt mijn ding omdat ik meer een bouwer en een prutser ben, dan dat ik in staat ben om erg ver vooruit te denken.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 23 november 2021, 12:18:15
Ziet er allemaal mooi en professioneel uit Toni. Zo netjes werken daar kan ik nog een voorbeeld aan nemen. ;)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 november 2021, 13:01:14
Wim,
Pierre,

Met elke baan die ik bouwde heb ik toch wel iets meer geleerd. Aan eerdere banen lag ook niet zo'n doordacht ontwerpproces ten grondslag. En ja, dan kwam het dus voor dat halverwege nieuwe ideeën werden toegevoegd. Soms kwam dat de baan ten goede, soms niet. Terwijl ik bespaarde op goede/dure materialen, gooide ik tegelijkertijd met de tussentijdse verbouwingen het materiaal en de besparing weer weg. Daarom heeft het met De Geuldalbaan best lang geduurd voordat ik met de bouw begon.

Anderzijds probeer ik niet slaafs het ontwerp te volgen. Zo heb ik (tot nog toe) een kleine correctie aangebracht bij het raccordement van de kalkbranderij van Filippo. Ook het ladenblok had ik vooraf niet zo bedacht.

Toch denk ik dat het vooraf bedenken wat het doel is, en hoe dat te realiseren, uiteindelijk tijd, moeite en geld spaart. Ervaring leert ook dat het met krom en niet-maatvast hout moeilijk is om een strakke basis neer te zetten.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 23 november 2021, 15:21:59
Je bouwkwaliteit is superieur!

Deze ken je waarschijnlijk al wel http://www.stationsweb.nl/station.asp?station=oudvalkenburg (http://www.stationsweb.nl/station.asp?station=oudvalkenburg)

Leuk die foto's van Vreuger
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 23 november 2021, 19:41:58
Van het haltegebouw Oud Valkenburg bestaan geen tekeningen. Maar........... het eerste gebouw van Meerssen was hetzelfde. En daar bestaan wel tekeningen van.
De brug is eerst een houten exemplaar  geweest.

Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: mark mms op 23 november 2021, 19:52:31
Die oude foto’s vind ik erg leuk om te zien.
Maar de netheid van het bouwen vind ik buitengewoon goed.
Ik heb even gekeken waarmee je de baan hebt ontworpen.
Any rail ben ik mee begonnen, maar vind ik nog lastig.
Coral draw ken ik niet, is dat een lastig programma?

Gr mark
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 november 2021, 12:17:55
Jack,

Daar heb ik inderdaad al vaker rondgekeken, en die foto kende ik dus al. Als klein menneke heb daar zelfs nog aan de keukentafel gezeten bij de familie Pisters. Dat zal dan wel een halve eeuw geleden zijn denk ik. Jammer dat ook dat stukje geschiedenis opgetrokken uit mergel tegen de vlakte moest. Maar een tekening heb ik niet kunnen achterhalen, helaas.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 november 2021, 12:41:39
Bert,

Deze plattegrond van het haltegebouw Oud-Valkenburg heb ik bij het Utrechts Archief gevonden. En van dit gebouw bestaan dus tekeningen in de Meerssen uitvoering? Dan zal ik nog eens op zoek gaan.

(https://i.postimg.cc/XNH9WZ6p/HALTE-OUD-VALKENBURG-NL-Ut-HUA-A188901.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 24 november 2021, 15:43:53
Hier de tekening van het eerste gebouw van Meerssen. Ditzelfde stond aan de brug in Oud Valkenburg zonder de uitbouwen links en rechts.
De tekening wat jij hebt is van het gebouwtje wat beneden aan het spoor stond.

Gr. Bert.

(https://myalbum.com/photo/QJb49v5TS2Eb/540.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 november 2021, 16:10:01
Mark,

Uit je bericht (ook je vorige bericht) maak ik op dat je belangstelling uitgaat naar het proces van ontwerpen van een modelbaan. Zelf heb ik mij bij het ontwerpen van De Geuldalbaan ertoe gedwongen om - wijs geworden door ervaringen voorheen - voldoende aandacht aan deze fase van de voorbereiding te besteden.

Zoals je hebt gelezen gebruik ik Anyrail en Coreldraw. Anyrail was een bewuste keuze omdat je met enkele stappen relatief eenvoudig een sporenplan kunt opzetten. Zelf heb ik slechts een beperkt aantal functies gebruikt zoals de railbibliotheek voor Weinert en Rocoline. Coreldraw is een 'algemeen' tekenprogramma dat ik al gebruikte voordat ik met deze baan begon. Ik was al bekend met Coreldraw. Daarom heb ik dit programma voor mijn baan gebruikt. Het is geen software specifiek voor sporenplannen of modelbanen.

Ik heb je een PB gestuurd.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 november 2021, 17:31:12
Bert,

Interessant. Ik kan mij het gebouw op de Schaelsberg niet precies meer voor de geest halen. Maar ik vraag me af of de getekende detaillering in de gevel daadwerkelijk zo is gebouwd (in Oud-Valkenburg), of dat het ontwerp van de architect soberder is uitgevoerd.

Weet je ook iets over de maatvoering Bert? En is dit het enige aanzicht dat je in bezit hebt? Wat ik wel weet is dat er ooit een dertig meter diepe put is geslagen voor de watervoorziening (volgens dhr. Pisters).
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 25 november 2021, 18:58:44
Dit is het enige wat ik er van heb. De afbeelding komt uit het boek Spoorweg Architectuur in Nederland. Voor details ben je aangewezen op foto's.
De halte plaats Oud Valkenburg is niet aangelegd voor de Heer van Kasteel Oost maar voor de Heer van kasteel Sjaloen. Ze mochten alleen over zijn grondgebied mits hij een eigen Halte kreeg. Een ander verhaal is dat zijn dochter kennis had met een spoorweg ingenieur die aan de lijn werkte en deze gezorgd heeft dat er een halte kwam. 

Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Lotschhardbahn op 6 december 2021, 17:26:37
Prachtig project. Blijf dit graag volgen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 7 december 2021, 12:35:17
Beste Marc,

Bedankt voor je leuke bericht. Ik heb je project bekeken. Mooi zo'n grote baan met grote hoogteverschillen. Dat ziet er fraai uit, en voor zover ik het kan beoordelen vordert de bouw snel.
Ik heb me net geabonneerd op je YouTube kanaal.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 11 december 2021, 18:22:32
MP5 wisselmotor?

De wissels in het verdekte gedeelte van de modelbaan worden elektromagnetisch aangedreven. Voor de zichtbare wissels is een elektromagnetische aandrijving wat mij betreft niet geschikt door de snelheid van omleggen van het wissel en het daarmee gepaard gaande harde geluid van de aandrijving. In plaats daarvan wil ik wisselmotoren en/of servo's gebruiken. Om een en ander uit te proberen heb ik een MP5 wisselmotor van MTB aangeschaft.

Volgens de vele commentaren schijnt het geluid dat de MP5 produceert mee te vallen. De motor werkt op 8-16V DC/AC volgens de documentatie. Op de behuizing staat: 9-14VDC, 12-15VAC. Ik heb de motor dus getest met de ingestelde 13,5V voeding op de baan. Veel of weinig geluid is relatief en een kwestie van smaak, maar ik vond het tegenvallend.

Om de MP5 op een lagere spanning te testen heb ik een DC/DC Converter (DEBO DCDC DOWN 3 Reichelt) gebruikt waarmee ik de voeding van 13,5V kan verlagen naar 13,5V-1,2V bij een maximale uitgangsstroom van 3A. De converter heeft standaard twee stekkertjes met aansluitdraden voor input en output. Op 9V blijkt de MP5 nog steeds naar behoren te functioneren. De snelheid van de motor neemt af en daarmee het geluid. Met een proefopstelling heb ik geprobeerd de geluidsterkte van de motor te bepalen. Door de motor op te hangen aan een touwtje worden de trillingen afkomstig van de motorbehuizing geïsoleerd van andere oppervlakten. Zonder het effect van een externe klankkast (zijnde de constructie van de baan) valt het geluid mij best mee. Als de behuizing meer massa zou hebben zou de prestatie voor wat betreft geluid wellicht hoorbaar verbeteren.

(https://i.postimg.cc/vTfrtJ37/test-MP5-mtb-1.jpg)


Zodra de motor met schroeven wordt gemonteerd op het frame van de modelbaan resoneert het multiplex mee.

(https://i.postimg.cc/MZQmwBqc/test-MP5-mtb-2.jpg)


Aanbrengen van een laag rubbergranulaat tussen motorbehuizing en baanframe verbetert dan weer de prestaties. Eerst heb ik de motor weer vastgeschroefd, en vervolgens heb ik de motor verlijmd op het rubber. Hoewel de schroeven een kortsluiting vormen voor de trillingen naar het frame is er nauwelijks hoorbaar verschil tussen de geschroefde en verlijmde motorbehuizing.

(https://i.postimg.cc/J433DWyM/test-MP5-mtb-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/7YrMZLZK/test-MP5-mtb-4.jpg)


Op segment E van De Geuldalbaan ligt slechts één wissel in het zicht (raccordement kalkbranderij Filippo). De MP5 is eenvoudig te bedienen via een schakeldecoder vanaf een ander segment, waarbij de lengte van de bedrading voor de aansturing nauwelijks van belang zal zijn bij een doorsnede van 0,5mm². Voor dit wissel zal dit daarom een goede oplossing zijn.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 18 december 2021, 14:52:49
Ik heb een proefopstelling gemaakt met een Weinert Mein Gleis wissel om de instellingen van de stelnaald voor de stelstang van de wissels te testen. Het wissel ligt op 2 lagen van 3mm rubbergranulaat die op 9m multiplex zijn bevestigd. De MP5 wisselmotor is aan de onderzijde op 3mm rubbergranulaat bevestigd. Daarmee is de afstand tussen MP5 en stelstang ca. 18mm.

(https://i.postimg.cc/xdWD7WXh/mp5-proefopstelling-mtb-wisselaandrijving.jpg)

(https://i.postimg.cc/NGk36ghC/mp5-aandrijving-mtb-proefopstelling.jpg)


De door MTB bijgeleverde stelnaalden voor de MP5 wisselmotor hebben een diameter van 1mm. In vergelijking met de fijne stelstang van de Weinert wissels zijn de stelnaalden erg robuust. Ze passen niet in de door Weinert aangebrachte ogen van de stelstangen. Als het wel zou passen is de vraag of de stelstang bestand is tegen de kracht waarmee de wisselmotor het wissel omlegd aangezien het verenstaal van 1mm nauwelijks buigt.

(https://i.postimg.cc/W3gLPXr3/mp5-steldraad-standaard-mtb.jpg)De MP5 is standaard ingesteld op een uitslag van 6mm. Deze heb ik vergroot naar 9mm door de nok om te zetten. Door de combinatie van een uitslag van 9mm tezamen met het 0,5mm dikke verenstaal en de afstand van 18mm, worden de wisseltongen mooi omgelegd.

(https://i.postimg.cc/PJpTfdrg/mp5-nok-omzetten-voor-uitslag-9mm-van-mtb-wisselaandrijving.jpg)


Ik heb verenstaal met een diameter van 0,5mm toegepast. Deze diameter is echter niet zonder meer in te klemmen op de wisselmotor. Door een adereindhuls op het verenstaal te persen kan de stelnaald wel worden bevestigd.

(https://i.postimg.cc/9QgjP4CW/mp5-adereindhuls-op-stelstangdraad.jpg)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: mark mms op 18 december 2021, 16:16:15
Ziet er erg netjes uit en het geluid is best acceptabel zo te horen.
Waar heb je het rubber vandaan?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Michel Bikkel op 18 december 2021, 16:39:40
Mooi Spul. Destijds heb ik gekozen voor Profirails van Fleischmann, daar gaat het toepassen van deze motoren helaas niet bij lukken
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 19 december 2021, 10:48:28
Dit is een heel deftige manier om je wissel om te zetten. Mooi hoor.
Het is overigens ook een prachtige mooie wissel. ;)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 19 december 2021, 11:38:14
Mark,

Het rubber heb ik hier gekocht: https://www.rubberwebshop.nl/rubber-vloeren/granulaat-rubber-vloer (https://www.rubberwebshop.nl/rubber-vloeren/granulaat-rubber-vloer).

Ik heb gekozen voor een dikte van 3mm. In de verdekte gedeelten ligt één laag van dit materiaal, en in het zichtbare gedeelte liggen twee lagen op elkaar. De eerste levering had een fijnere structuur dan het materiaal van de tweede levering dat je ziet op de afbeeldingen van het wissel. Daardoor waren de poriën tussen de rubberkorrels veel kleiner.

Door twee lagen van 3mm toe te passen in plaats van één dikke laag van 6mm, hoop ik te voorkomen dat er straks bij het verlijmen van de ballast 'kanaaltjes' ontstaan tussen rails en multiplex. Dat zou - in theorie - de geluidsisolatie ten goede moeten komen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 19 december 2021, 11:45:27
Mies,

In principe ben ik tevreden over de werking van de mp5. Ik ben er nog niet over uit of ik de overige (zichtbare) wissels met motoren of met servo's zal aandrijven. Ik zie op tegen het gepruts met de servo-decoders, en de eventuele storingen bij gebruik van langere stuurkabels.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Janse op 19 december 2021, 11:46:27
Tony,  ik ben het helemaal eens met jouw conclusies wat betreft de MTB motor. Zelf gebruik ik nog de MP1 versie van dit fabrikaat,
maar daarbij heb ik vergelijkbare resultaten.

Michel, waarom zou het bij de Fl profi niet lukken?  Ik denk dat bij elk wisselmerk, waarbij een losse aandrijving gebruikt kan worden,
je ook met deze MTB kan werken.

Wim
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 19 december 2021, 11:54:05
Pierre,

Over de uitvoering van het wissel ben ik erg te spreken. Het wissel op de afbeeldingen is een 8,6° wissel (49-190-1:6,6) met een lengte van 355mm. Daarnaast heb ik een aantal 6,3° wissels nodig (49-190-1:9) met een lengte van 375mm. Ze zullen veel ruimte innemen op de baan, maar ik denk dat het dat waard is. Zeker gezien het beperkte aantal zichtbare wissels op mijn baan. Er hangt wel een prijskaartje aan van + €60,-
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 19 december 2021, 12:30:44
Wim,

Met de MP5 beschik ik over twee wisselcontacten voor bijvoorbeeld hartstukpolarisatie. Maar ik begrijp dat de MP's naar tevredenheid werken? Heb jezelf nooit overwogen om de wisselmotoren in te wisselen tegen servo's?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Michel Bikkel op 19 december 2021, 15:37:37
Michel, waarom zou het bij de Fl profi niet lukken?  Ik denk dat bij elk wisselmerk, waarbij een losse aandrijving gebruikt kan worden,
je ook met deze MTB kan werken.

Wim

Dat ik de wissel kan bedienen met de MTB gaat me vast wel lukken, alleen niet met de aandrijving tussen de wisseltongen.
Vervangen van de fleischmann aandrijving heeft dan niet veel voordelen
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Janse op 20 december 2021, 16:15:12
Ja Tony, ik ben tot nu toe tevreden met de werking van de MP.
En ja, ik heb inderdaad servo's wel overwogen, maar ben daar tot nu toe nog niet aan toe gekomen.
Bovendien denk ik, dat je met de MP sneller klaar bent, omdat je geen "slag" hoeft in te stellen.
Daar staat tegenover natuurlijk, dat je de electro sterkte voor de MP moet "afvlakken". Dat kan
ook nog weleens uitproberen zijn.
Wim
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 22 december 2021, 18:24:09
montage van de rails bij segmentenovergangen (of module-overgang)

Vanwege het gemak bij montage/demontage en de bedrijfszekerheid heb ik bij de verdekte sporen geprobeerd de rails haaks op de segmentovergangen te monteren. Waar dat niet lukte heb ik in elk geval een recht stuk rails op de segmentovergangen gemonteerd.

De zichtbare railstukken op de segmentovergangen worden niet met raillassen aan elkaar gemaakt. Bij de bouw wordt de flexrails over de overgang gemonteerd. Nadat de rails is vastgezet zaag ik de railstukken door met een Roco-zaagje. Dat geeft een strakke en smalle zaagsnede. Om zeker te zijn dat de spoorstaven niet vervormen tijdens het zagen heb ik een stuk plaatmateriaal op de rails vastgeschroefd. Met het resultaat ben ik erg tevreden.

(https://i.postimg.cc/B6dsh7FR/segmentenovergang-rocozaag-zagen-rails-segmenten-bergang-s-gen-mit-rocos-ge.jpg)

(https://i.postimg.cc/gj8p1yqj/segmentenovergang-rails-module-overgang-gleise-segmenten-bergang-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/T2DTyGMx/segmentenovergang-rails-module-overgang-gleise-segmenten-bergang-2.jpg)Bij de zichtbare sporen liggen er helaas niet overal rechte railstukken op de segmentovergangen, op sommige plekken ligt gebogen rails. Het is dus niet overal zo eenvoudig.
Om te voorkomen dat er knikken in het spoor ontstaan zodra de gebogen rails wordt doorgezaagd, heb ik de rails eerst mechanisch spanningsvrij gemaakt voordat deze gemonteerd wordt op de baan. Daartoe is de flexibele rails eerst rond een multiplex schijf gebogen. De diameter van de schijf is 20cm en levert een spanningsvrije boog op met een radius van ongeveer 855mm.

(https://i.postimg.cc/Rht3Y3Zd/segmentenovergang-rails-mechanisch-spanningsvrij-maken-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/4yfbkbjP/segmentenovergang-rails-mechanisch-spanningsvrij-maken.jpg)


Voor de binnenbocht is de schijf net te groot. Hiervoor moet ik de schijf iets kleiner maken.

(https://i.postimg.cc/4dQLC326/segmentenovergang-rails-mechanisch-spanningsvrij-maken-3.jpg)

Bij het doorzagen ben ik benieuwd of de praktijk aansluit bij de theorie.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 december 2021, 16:05:16
De praktijk blijkt inderdaad zoals gehoopt. Nadat de flexrails zijn verlijmd op het rubber heb ik de gebogen rails gezaagd op de segmentenovergang. Door de rails te buigen vóór het monteren - en de spoorstaven van mechanische spanning te ontdoen - blijft de boogvorm goed behouden na het zagen. Geen last van knikken in de rails.

(https://i.postimg.cc/fbHwC0LB/segmentenovergang-gebogen-railstukken-zagen-rocozaag-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/434fp1JY/segmentenovergang-gebogen-railstuk-rocozaag-2.jpg)


Bij de overgang naar het volgende segment is de spoorstaaf bevestigd op schroefjes. Om de rails te fixeren heb ik spaanplaat schroefjes van 2,4 x 16mm gebruikt. Alle dwarsliggers zijn op het rubber gelijmd met secondelijm zodat bij het zagen ook kleine stukjes op hun plek blijven (en soms lukt dat net niet, zie bovenstaande foto).
Ik heb de volgende methode gekozen om de spoorstaven te solderen op de schroeven:

•Eerst worden de kopjes van de schroeven gevijld.

(https://i.postimg.cc/9FGNR1Q4/rails-segmentenovergang-schroefkop.jpg)


•Dan wordt de rails op de juiste plek gelegd en worden de dwarsliggers op het rubber aangetekend.

(https://i.postimg.cc/fTX17DBR/rails-segmentenovergang-1.jpg)


•Dan wordt de rails weer opgepakt. Tussen de dwarsliggers, onder de spoorstaven, worden de schroefjes ingedraaid.

(https://i.postimg.cc/zBVcyry5/rails-segmentenovergang-3.jpg)


•Vervolgens de rails weer terugleggen en de schroefjes zover indraaien dat ze net niet de onderzijde van de spoorstaaf raken. Dit is wel een secuur werkje.

(https://i.postimg.cc/t4jw2wMt/rails-segmentenovergang-4.jpg)


•Daarna op de schroefkopjes aantekenen welk gedeelte onder de spoorstaven uitsteekt.

(https://i.postimg.cc/wxRrH9KQ/rails-segmentenovergang-6.jpg)(https://i.postimg.cc/CLyQx9ST/rails-segmentenovergang-5.jpg)


•En dan de gemarkeerde delen wegslijpen.

(https://i.postimg.cc/SR91GfLv/rails-segmentenovergang-7.jpg)


•Nu kan de rails op zijn plek worden gelegd en op de schroefjes worden gesoldeerd.

(https://i.postimg.cc/C1X6DQ88/rails-segmentenovergang-8.jpg)


•Tot slot worden de sporen op de segmentenovergang (van E naar F) weer doorgezaagd met het Rocozaagje. In dit geval worden vier rails tegelijk gezaagd, dat was nog even spannend. Het resultaat is dat de dwarsliggers mooi doorlopen op de overgang. De spoorstaven liggen exact in lijn, zowel horizontaal als verticaal.

(https://i.postimg.cc/CxHVfjxL/raccordement-filippo-3.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Corduwener op 26 december 2021, 11:29:55
Ik ben er zeker van dat ik minder kunstige aansluitingen heb gezien, maar dit ziet er behoorlijk fenomenaal uit.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 26 december 2021, 11:55:24
Wim,

Ik ben er erg tevreden mee. Tussen en rondom de dwarsliggers glinstert nog uitgeharde secondelijm. Dat verdwijnt straks toch in het ballastbed. De markeringen op de dwarsliggers moeten nog worden weggepoetst.

De truuk me het van te voren buigen heeft gelukkig goed uitgepakt. De moeilijkheid zit hem in het solderen van de spoorstaven op de schroefkopjes. Door de warmte hebben de dwarsliggers de neiging te vervormen. Daarom heb ik een hele reeks dwarsliggers onderling losgemaakt zodat ik ze zover mogelijk van de schroefkopjes kan wegschuiven tijdens het solderen. En ik gebruik een zwaardere bout (30W) voor deze soldeerverbindingen, zodat het snel opwarmt.

Dit effect dus. Deze foto is van een ander stukje op de baan.

(https://i.postimg.cc/8Pj8Dfs8/segmentenovergang-solderen.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Wim Corduwener op 26 december 2021, 12:54:17
De moeilijkheid zit hem in het solderen van de spoorstaven op de schroefkopjes. Door de warmte hebben de dwarsliggers de neiging te vervormen.
Je kunt proberen om aan weerszijden van je te solderen punt natte lappen over de spoorstaven te leggen. Als het goed is wordt de hitte dan minder.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Michel Bikkel op 27 december 2021, 08:05:52
Ik lees vaak dat op S39 zo'n beetje de doodstraf staat maar ik gebruik het altijd. (na het solderen even een natte doek er over en klaar).
Het voordeel is dat het oppervlak schoongebrand wordt door de hitte en het soldeertin gelijk hecht zonder dat je een tijd moet bakken waardoor alles veel te heet wordt.
Ik gebruik ook een boutje van 25 watt met een punt als een schroevendraaier van 3 mm. Die zet ik dan in de lengterichting op de rails.

dit is mijn methode, neem wat voor jou het handigste werkt.  :D
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 9 januari 2022, 11:23:54
De rails van het raccordement van de kalkbranderij van Filippo is gelegd. In een latere fase worden de stootblokken, wisselstellers en de ballast aangebracht. Eerst moet ik de wisselmotoren nog onder de baan bevestigen en de bedrading aansluiten. Hierover meer in de volgende post. Daarna ga ik de basis voor het landschap bouwen achter het raccordement.

Bij de segmentenovergang (van segment E naar F) heb ik de rails weer op de bekende manier bevestigd en vervolgens gescheiden met een zaagje. In reactie #67 (https://www.h0modelspoor.nl/index.php?topic=4219.msg66766#msg66766) heb ik een aantal foto's toegevoegd van de werkwijze.

(https://i.postimg.cc/15sB362K/raccordement-kalkbranderij-filippo-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/NfD49Fwv/raccordement-kalkbranderij-filippo-2.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 9 januari 2022, 11:24:58
Om de wisselmotor MP5 op de juiste positie onder de modelbaan te monteren gebruik ik een lange stelnaald. Na montage wordt de stelnaald ingekort op de juiste lengte. Door een (te) lange stelnaald te gebruiken kan de wisselmotor precies op de juiste positie onder het wissel worden gebracht. Daarbij zorg ik dat de MP5 in de middenstand staat door er even spanning op te zetten.

(https://i.postimg.cc/Gm4jm1Kd/mp5-montage-wisselmotor-onder-modelbaan-1.jpg)


Op de behuizing wordt dubbelzijdig tape geplakt zodat de motor tijdelijk onder de baan kan worden gepositioneerd. Bedrading voor de polarisatie van het wissel worden aangesloten op de extra contacten van de MP5.

(https://i.postimg.cc/CLPN0Kjc/mp5-montage-wisselmotor-onder-modelbaan-2.jpg)


Dan worden de tongen van het wissel ook in de 'middenstand' gelegd. Als de stelnaald van onderaf door het oog van de stelstang van het Weinert wissel wordt gestoken dient de naald recht te staan. Dan is de middenstand van de wisselmotor in lijn met de middenstand van het wissel.

(https://i.postimg.cc/j2KFq4ZP/mp5-montage-stelnaald-voor-stelstang-instellen-wisselmotor-onder-modelbaan-3.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 15 januari 2022, 18:19:06
Vandaag een printje gemaakt voor de sturing van de MP5 wisselaandrijving.

De MP5 wisselmotoren worden aangestuurd door de schakeldecoder DR4018 via een bistabiel relais. Het relais zorgt ervoor dat de polariteit van de spanning voor de MP5 wisselt. Daarvoor heb ik een printplaatje met lijnraster gebruikt. Op het printje zijn voorlopig 2 relais gesoldeerd voor de wisselmotoren van het raccordement van de kalkbranderij. Het printje kan worden uitgebreid tot 6 relais.
De DR4018 is aangesloten op de voeding van 13,5V. De voeding voor de MP5's wordt aangesloten op een 9V voeding. Daarvoor heb ik voorlopig de DCDC converter gebruikt.

De aansturing werkt prima. Wel valt me nu pas op dat de schakelcontacten in de behuizing van de MP5 best hoorbaar zijn.

(https://i.postimg.cc/fW99Vwfs/mp5-aansturing-via-bistabiel-relais-door-DR4018.jpg)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: mark mms op 16 januari 2022, 00:19:44
Wat werk je toch ontzettend netjes.
Van die rail aansluitingen en overzichtelijke bedrading valt nog veel te leren.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 30 januari 2022, 11:47:59
kalkoven op de Schaelsberg

Afgelopen week heb ik een ontwerp gemaakt van de kalkoven op de Schaelsberg zoals die mogelijk heeft uitgezien. In het boek 'Kalkbranderijen in Zuid-Limburg' heeft Jan Nillesen een overzicht opgemaakt van deze vergeten industrie. Deze studie heb ik als leidraad gebruikt bij het maken van mijn ontwerp.
In het veld zijn slechts enkele restanten van de oven zichtbaar zoals blijkt uit de onderstaande foto's. Van het bakstenen gewelf van de ovenmond steekt een klein gedeelte boven de grond uit, evenals een klein stukje van de mergelstenen zijkant van de basis.

(https://i.postimg.cc/RZNCLrc6/kalkoven-schaelsberg-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/mDGb4tKC/kalkoven-schaelsberg-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/xTsTmjbV/kalkoven-schaelsberg-2.jpg)


Aan de hand van een meting in het veld heb ik bepaald dat de breedte van de basis ongeveer 6,20m was. De maatvoering van het gewelf staat in de tekening.

(https://i.postimg.cc/fyPmmh0v/kalkoven-veldmeting.jpg)


De nabij gelegen kalkoven van Kroongroeven had volgens een meting van Jan Nillesen een ovenmond met een hoogte van 3,00 meter. Uitgaande van die hoogte zal de toegang tot de oven op gelijke hoogte hebben gelegen als de spoorlijn. Wellicht is een groot gedeelte van de ovenbasis nog intact, maar verdwenen onder de oppervlakte. Voor de eigenlijke oven, het gedeelte waar de kalkstenen door hoge temperatuur worden ontleed in gebrande kalk (CaO) en kooldioxidegas, heb ik als voorbeeld de kalkovens van NEMEK genomen. Vanaf de bovenzijde worden lagen kalksteen en brandstof (steenkool) beurtelings aangebracht totdat de oven geheel is gevuld. Daarna wordt de oven van onderen aangestoken. Via roosters in de ovenmond aan de onderzijde wordt na het branden de kalk afgevoerd.
De kalkovens van NEMEK zijn in principe ronde 'torens' versterkt met stalen banden op een rechthoekige basis zoals in onderstaande afbeelding.

(https://i.postimg.cc/mDhwKVRh/kalkoven-voorbeeld-NEMEK.jpg)


Met inachtneming van een aantal aannames ziet mijn ontwerp in cavalièreperspectief er dan uit zoals hieronder.

(https://i.postimg.cc/JhwD8spZ/kalkoven-ontwerp-5a.jpg)


Doorsnede van de kalkoven.

(https://i.postimg.cc/NjRJBHgw/kalkoven-ontwerp-doorsnede.jpg)

Het hart van de kalkbranderijen was de eigenlijke kalkoven. Maar een kalkbranderij was meer dan alleen een kalkoven. Veelal werd de kalksteen ontgonnen in een - vanwege transportkosten - nabij gelegen groeve. Naast de aanvoer van kalksteen werd brandstof in de vorm van steenkool aangevoerd. Landbouwkalk en gebrande kalk waren de eindproducten die werden afgevoerd. Op het terrein waren naast de oven ook een zeefinrichting, opslag van ruwe kalksteen en steenkool aanwezig.
Bij de kalkoven op de Schaelsberg werd de kalksteen ontgonnen in een achterliggende groeve waar de berghelling werd afgegraven. Met behulp van kipkarren op smalspoor werd de kalksteen op het terrein vervoerd. In deze groeve lag zo'n 120 meter smalspoor met wissels etc.

Kijk op mijn website voor meer informatie over deze kalkmergelgroeve: https://www.geuldalbaan.nl/kalkmergelgroeve-schaelsberg (https://www.geuldalbaan.nl/kalkmergelgroeve-schaelsberg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 30 januari 2022, 21:31:06
Jij maakt er een echte studie van en pakt het professioneel aan sjappoo!
Ik kan me die onbewaakte spoorwegovergang nog goed herinneren, als kind gingen we daar vaak spelen. Leuk!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 31 januari 2022, 12:24:58
Jack,

Ik kan me die onbewaakte spoorwegovergang nog goed herinneren, als kind gingen we daar vaak spelen. Leuk!

Erg herkenbaar! Vroeger kropen we onbezonnen onder het gewelf door zonder te weten wat het eigenlijk was. Laatst heb ik de foto van de binnenzijde gemaakt en dacht ik: als de boel maar niet in elkaar stort. Anderzijds, het staat er al ruim 100 jaar.

Als je ooit nog een foto vindt van deze kalkbranderij mag je mij dat zeker laten weten. Tot nog toe heb ik een afdruk van een oude aquarel en twee afbeeldingen met een klein stukje van een stalen constructie kunnen achterhalen. Dat is alles.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 4 februari 2022, 18:11:41
Als akoestische demping voor de rails heb ik rubbergranulaat gebruikt. Voor het zichtbare gedeelte heb ik twee lagen van 3mm dikte gebruikt. In eerste instantie heb ik dit over de breedte van het multiplex verlijmd. Dat lijkt me handiger; dan kan ik het rubber aanpassen aan het verloop van de sporen in plaats van andersom.
Op een klein stuk ben ik begonnen met het rubbergranulaat op maat te snijden (gebaseerd op de NEM122: doorsnede van de aardebaan) volgens onderstaande tekening.

(https://i.postimg.cc/3ryhxpLf/doorsnede-spoorbed-geuldalbaan.jpg)


Met een scherp mes wordt de eerste laag doorgesneden. Die kan dan best goed worden verwijderd van de onderste laag.

(https://i.postimg.cc/05tv8ndw/rubbergranulaat-ballastbed-maat-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/25Fpg7S3/rubbergranulaat-ballastbed-maat-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/rmV6TRDj/rubbergranulaat-ballastbed-maat-3.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 5 februari 2022, 19:00:17
De bak voor het landschap met de kalkbranderij maak ik ook van 9mm populieren multiplex. Met dit plaatmateriaal heb ik alles op de modelbaan gebouwd. Het is nogal een gepuzzel hoe ik de aansluitingen met de vaste baangedeelten moet maken. Maar goed, het begin is er. Het is weer even wat ander werk dan rails leggen en draadjes solderen.
De bak ga ik weer opvullen met EPS en XPS om het landschap vorm te geven.

(https://i.postimg.cc/76Ppfdd0/bouw-bak-E-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/gJM1R4b5/bouw-bak-E-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/SRJ3G8yK/bouw-bak-E-3.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 11 februari 2022, 17:55:44
Het begin van de scenery achter en naast de kalkbranderij is er.
Het landschap bouw ik weer met XPS en EPS (piepschuim). De isolatieplaten lijm ik aan elkaar, en op het multiplex, met PUR schuim. Daarvoor gebruik ik PUR die weinig expandeert. Met een goedkoop PUR-pistool valt dat prima te verwerken. Door het pistool goed dicht te draaien na gebruik, en elke maand even te gebruiken, wordt het schuim niet hard in het pistool.

Ik lijm steeds één laag en leg er dan voldoende gewicht op zodat alles goed wordt aangedrukt. Als de PUR is uitgehard zaag ik de plaat ongeveer op maat, en dan kan de volgende laag er op.

(https://i.postimg.cc/XYrjnfYc/landschap-bouwen-xps-purpistool-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/m2XZxXBg/landschap-bouwen-piepschuim-eps-pur-pistool-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/jddqF0V1/landschap-modelbaan-xps-eps-purpistool-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/Jh1cvzqX/landschap-modelbaan-piepschuim-eps-purpistool-5.jpg)


Omdat XPS een stuk duurder is dan piepschuim (EPS) gebruik ik op plekken die niet aan de oppervlakte gaan komen piepschuim. Soms is de inschatting wel eens verkeerd zoals de bovenste foto laat zien.

(https://i.postimg.cc/cJXMSG9b/landschap-modelbaan-piepschuim-eps-purpistool-4.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 11 februari 2022, 19:20:39
Mooie update weer. Gaat best snel en zeer netjes. ;)
XPS en EPS is toch ook prima simpel te lijmen met witte houtlijm Toni? Wat is de reden dat je gebruik maakt van purschuim?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 12 februari 2022, 09:58:14
Pierre,

De ruwe vorm van de scenery opbouwen gaat inderdaad redelijk snel. De meeste tijd gaat zitten in het maken van een gelijkenis met het reële landschap.

Precies op schaal bouwen gaat natuurlijk niet. Maar datgene wat ik maak moet wel een zekere herkenbaarheid hebben, en dus moeten kenmerkende paden/wegen/gebouwen etc. wel aanwezig zijn. Dat is een uitdaging in het 3-D heuvellandschap vanwege de steilheid van hellingen. Als je de afstand halveert wordt de steilheid het dubbele.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 12 februari 2022, 10:10:00
Pierre,

Mijn ervaring met purschuim:

Ik gebruik purschuim omdat het goed hecht maar zeker ook omdat het prettig werkt. Dan heb je wel de pur nodig die weinig expandeert.

Het spul kan in de juiste hoeveelheid en zonder knoeien worden aangebracht met het pistool. Geen last van druppels (die net daar vallen waar je ze niet wil hebben) of uitlopen van de lijm. Daarbij plakt het snel en is na 2 uur volledig droog.
Ik heb vroeger piepschuim gelijmd met boekbinderslijm, en dat werkt prima. Alleen is het zo dat de randjes snel drogen maar als je na een paar uur in het piepschuim snijdt is het binnenin nog nat. Zelfs na dagen was het nog nat op plekken waar geen lucht kwam. Met purschuim is dat geen probleem. Je kunt de verlijmde EPS/XPS vrij snel op maat snijden of zagen.
Bovendien is het makkelijk om niet precies passende delen op te vullen. En het purschuim zelf is ook weer prima in vorm te snijden.

 
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 18 februari 2022, 18:05:26
Het gedeelte dat werd gezaagd heeft bijna zijn uiteindelijke vorm gekregen. Hier en daar nog een beetje bijschaven met een rasp. Ook de naden van de bakken hebben nog wat aandacht nodig. Bij het vormen van het landschap breng ik het multiplex tegelijk met het XPS op gelijke hoogte door middel van een rasp.
Het gebruik van zacht populieren multiplex is nu duidelijk een voordeel waar ik eerder niet bij had stilgestaan.

(https://i.postimg.cc/rs5C0vNb/landschap-modelbaan-xps-eps-purpistool-6.jpg)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 18 februari 2022, 18:20:31
Het gebied achter de kalkoven begint vorm te krijgen.

(https://i.postimg.cc/0QT0N8DD/landschap-modelbaan-xps-eps-purpistool-7.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 22 februari 2022, 18:30:44
Hoi Tony,

Ik weet niet of je hem al kent (je hebt ook zoveel naslagmateriaal) maar ik vind dit filmpje wel erg leuk van meer dan 100 jaar geleden.
(toen leek het leven nog eenvoudig  ;))

Wellicht zitten er voor jou nog interessante stukjes bij.Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: mark mms op 22 februari 2022, 20:30:15
Wat een geweldig filmpje!
Een aantal punten herken ik wel, maar andere niet.
Maar een geweldige sfeer.
Wie sjoeën ós Limburg is.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 februari 2022, 09:52:59
Jack,

Nee, kende ik niet. Duidelijk herkenbaar op 1:07 De Kluis op de Schaelsberg, en op 1:28 kasteel Schaloen. Geweldige beelden zijn dit. Erg interessant vind ik de industrie rondom de afgraving van mergel.
Vraagje Jack: in het filmpje tussen De Kluis en Schaloen is een brug te zien. Zou dit de oude geulbrug voor de Drie Beeldjes kunnen zijn? Dat zou qua locatie kunnen passen, de brug ligt immers tussen Kluis en Schaloen in.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 23 februari 2022, 16:02:29
Ja, mooi istie he. Kwam 'm toevallig op youtube tegen op zoek naar wat anders en moest gelijk aan dit project denken.

Wat die brug betreft, ik zou het echt niet weten maar het zou best goed kunnen. Misschien dat de maker van het filmpje meer info heeft?

Die oude industrie vind ik zelf ook erg nostalgisch.Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 23 februari 2022, 16:21:22
Vond deze ook nog op zijn kanaal (halte Oud-Valkenburg vanaf 09:00)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 februari 2022, 18:46:04
Jack,

Ben je jarenlang op zoek naar duidelijke oude foto's, is er warempel een film met het station van Oud-Valkenburg. Mooie vondst. Het kanaal van Rick had ik nog nooit in de zoekresultaten gezien. Top van je Jack!
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 23 februari 2022, 19:15:35
Ach joh, bedank die Rick liever. Het is vaak zo dat als je ergens naar zoekt je het niet kunt vinden en opeens.... ligt het zomaar voor je neus  :)
Heb je tot het einde gekeken? Dan maak je ook nog een ritje op de trein door Oud-Valkenburg! Beter gaat het niet worden vrees ik  :D

(en nou ben je moreel verplicht om een filmpje te maken van jouw trein door jouw Oud-Valkenburg als het af is, hoe mooi is dat!

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 23 februari 2022, 21:51:37
Jack,

Kump good! Maar zover ben ik nog lang niet, eerst nog een berg XPS in vorm brengen ;)

Ik heb Rick al gecomplimenteerd voor de interessante filmpjes. Je hebt gelijk, dit wordt moeilijk te overtreffen denk ik.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 27 februari 2022, 19:22:41
Volgens mij is dit het orginele filmpje (of onderdelen daarvan):

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 28 februari 2022, 08:25:22
Jack,

Die film had ik ook gevonden. Volgens 'Rick' heeft hij zijn film niet opnieuw gemonteerd, slechts gekleurd en gerestaureerd.

Het zelfde fragment van Oud-Valkenburg is in de onderstaande film ook te zien. Ook een interessant gedeelte over de mergelwinning van 24:26 .

tart=1467" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>[/youtube]
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: SuperSylvester op 28 februari 2022, 08:42:34
Mooi mooi.

De mergelwinning is wel een erg leuk onderwerp om in model na te bouwen, weer 's wat anders dan kolen... en mergel en ZL zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Kasteel Schaloen werd toen nog gespeld als Chaloen(?)

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 11 maart 2022, 17:40:55
De bak met het landschap achter de kalkbranderij is grotendeels gereed. De basis van de scenery van dit deel is in grote lijnen klaar.

Hoe ik de mergelwand op de achtergrond ga maken weet ik nog niet precies. Waarschijnlijk op basis van gips, maar misschien is er een andere mogelijkheid. Om echte mergel te gebruiken en deze te bewerken lijkt op dit moment geen ideale oplossing vanwege het gewicht dat dan wordt toegevoegd. De bak met de mergelwand is ongeveer 1,60m lang en moet wel afneembaar blijven natuurlijk.

De bak sluit naadloos aan op het vaste gedeelte van de baan.

(https://i.postimg.cc/65ZhWHqY/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/SxpfJWzq/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-2.jpg)


Vanuit een ander perspectief:

(https://i.postimg.cc/6QWVht0m/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/g2qqRnvh/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-4.jpg)

(https://i.postimg.cc/k5TQ1zYX/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-5.jpg)


De begrenzing van de bakken valt niet samen met de grenzen van de segmenten. Dat voorkomt ook dat er straks storende rechte lijnen de hele baan doorsnijden. Op het laagste punt van de parallelle weg moet nog een gemetselde duiker onder de spoorlijn komen.

(https://i.postimg.cc/fRQp3pxk/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-9.jpg)

(https://i.postimg.cc/cJXbbJP8/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-8.jpg)

(https://i.postimg.cc/yNVGjRpH/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-6.jpg)

(https://i.postimg.cc/9QPSybpb/kalkbranderij-scenery-afneembaar-schuifbaar-bakken-7jpg.jpg)

Nadat het XPS is afgewerkt met bodem en begroeiing zal de naad nauwelijks nog zichtbaar zijn (hoop ik  ;)).
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: iTom op 13 maart 2022, 10:55:12
In plaats van gips kan je Sculptamold gebruiken, kost wel iets meer maar is veel minder zwaar dan gips.
Denk dat de structuur ook aardig overeen kan komen met mergel.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 13 maart 2022, 12:47:31
In plaats van gips kan je Sculptamold gebruiken, kost wel iets meer maar is veel minder zwaar dan gips.
Denk dat de structuur ook aardig overeen kan komen met mergel.

Mee eens en bovendien barst het niet op de overgangen van schuim naar hout. ;)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 15 maart 2022, 16:06:42
iTom, Pierre,

Ik had er wel al eens van gehoord, maar zelf heb ik er nooit mee gewerkt. Het is wel aan de prijs zie ik.
Ik begrijp dat vooral het geringe gewicht van dat spul een voordeel is?

Voorheen heb ik gewerkt met modelgips. Kun je met Sculptamold net zo'n fijne structuur maken als met modelgips?
Modelgips heet ook niet voor niets modelgips natuurlijk.

Ik ga niet de hele baan afdekken met een laag gips. Alleen specifieke gebieden worden uit gips (of een ander materiaal) gemaakt, zoals bijvoorbeeld mergelwanden. En op die plekken moet ik wel kunnen 'modelleren'. Overigens heb ik nog modelgips.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 15 maart 2022, 17:43:48
Inderdaad is het geringe gewicht het grootste voordeel maar er is ook geen breuk of beschadiging. Verder kan je er vrijwel hetzelfde mee doen als met gips. Ook het bewerken met een spatel of mes gaat prima. Alleen het inkrassen als het hard is zoals je bij gips kan doen werkt niet lekker. ;)

Hieronder wat foto's van het gebruik op mijn N baantje.

Glad bewerken gaat prima.
(https://myalbum.com/photo/uxp8shPLcuu3/720.jpg)

Iets meer grof.
(https://myalbum.com/photo/4fvT9295gwwT/720.jpg)

En erg woest.
(https://myalbum.com/photo/tRPx7XrdkqAd/720.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 15 maart 2022, 17:54:04
Pierre,

Dat ziet er interessant uit.

Alleen het inkrassen als het hard is zoals je bij gips kan doen werkt niet lekker.

Bedoel je dat er dan stukjes vanaf kunnen springen oid?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 16 maart 2022, 10:22:36
Bedoel je dat er dan stukjes vanaf kunnen springen oid?

Er springen geen stukjes af maar het is wat flexibel. Een soort vezels lijkt het wel. Het lijkt een beetje of je in papier-marche krast.
Voorzichtig snijden, vijlen of schuren gaat wel. Maar je kan er b.v geen steentjes in krassen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Anne W op 16 maart 2022, 11:08:47
De demontage van mijn baan was ook alleen maar mogelijk omdat ik niet met gips werkte, maar met hydrofibre van ER-Decor, zeg maar een soort zaagsel in behanglijm (een heel vrije interpretatie) en dus redelijk flexibel, gips is prachtig maar raakt heel gauw beschadigd.

Groet, Anne W
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 16 maart 2022, 18:40:22
Anne W,

Mee eens dat gips - zeker bij demontage/montage - snel kan beschadigen. En om het dan weer exact te herstellen valt niet mee.

Daarom heb ik randen waar de segmenten en de bakken voor het landschap op elkaar aansluiten, uitgevoerd in multiplex. Dat betekent dat elk deel 'omringd' is door multiplex. Dat betekent ook dat het multiplex alle contouren (in 3D) moet volgen. Daarom rasp ik het multiplex gelijktijdig met het XPS weg.
Bovendien zijn de bakken voor het landschap zo uitgevoerd dat er nergens (tot nog toe) rotswanden op een scheiding komen te liggen. Bij de wegen/paden lukt dat niet, kijken hoe ik dat oplos. Maar dat is denk ik altijd een probleem bij modules/segmenten, vanwege het gladde oppervlak dat nauwelijks te camoufleren is. Misschien dat daar een meer flexibel materiaal zoals hydrofibre uitkomst kan bieden.

Nu heb ik gelezen bij ER-Decor dat de hydrofibre bij bevochtigen weer vervormbaar is. Wat is dan het effect bij schilderen van het materiaal?
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Anne W op 16 maart 2022, 22:30:06
Beste Tony,

Ik gebruikte Hydrofibre in Graniet kleur, als het uitgehad was ging er een laag grijze muurverf overheen, dat moet je niet al te "hardhandig" doen, anders ga je de sporen van de kwast zien. Als dat uitgehard is dan een 2e laag grijze muurverf, dat gaat makkelijk, daarna ging er bij mij Heki Graniet overheen, daarna Heki Lazur en afwissen. En daarna het echte werk: spelen met diverse kleuren verf en krijtpoeder.

Groet, Anne W
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 20 maart 2022, 12:08:44
De opbouw van de kalkbranderij was niet naar tevredenheid. Daarom heb ik het gedeelte in zijn geheel uit de bak gesneden.

(https://i.postimg.cc/tRkGWZtf/kalkbranderij-scenery-aanpassing-XPS-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/TYH8NzsJ/kalkbranderij-scenery-aanpassing-XPS-1.jpg)

Het ziet er een beetje vreemd uit, het nieuwe XPS heeft een roze kleur

 

Nu blijkt ook weer het voordeel van de losse bak voor het landschap, en de opbouw uit XPS. Had ik kippengaas en gips gebruikt dan was de ravage veel groter geweest. De bak staat op de werktafel. En de ingreep is relatief eenvoudig.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 24 april 2022, 12:52:02
Het is alweer een paar weken geleden sinds de laatste post. Niet dat er niets gebeurd is, maar er is weinig veranderd aan de modelbaan.

Ik heb een ontwerp gemaakt voor de laserprinter van de karakteristieke boogbrug bij Oud-Valkenburg. Ik heb de onderdelen nog niet ontvangen, dus of het experiment is gelukt? Vanwege de bogen in de brug had ik besloten om dat niet 'uit de hand' te snijden.

(https://i.postimg.cc/wvDbXN33/brug-station-oud-valkenburg-1.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 25 april 2022, 14:09:31
Omdat de werkzaamheden aan het gedeelte bij station Oud-Valkenburg en de kalkbranderij stil liggen, heb ik aan de andere zijde van de baan wat voorbereidend werk verricht aan een baanvak tussen het verdwijnpunt richting Wijlre bij station Schin op Geul (W) en een reeds gereed gedeelte richting schaduwstation (C). Vanaf (C) wordt het enkelspoor weer dubbelspoor. Voor het hele baanplan kijk hier: https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/sporenplan-geuldalbaan (https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/sporenplan-geuldalbaan)

(https://i.postimg.cc/4yWCccFV/multiplex-rubber-nivo-1b.jpg)

(https://i.postimg.cc/mrhzpNky/multiplex-rubber-geluidsisolatie-rails-nivo-1b-3.jpg)

(https://i.postimg.cc/0N36TMJR/multiplex-rubber-geluidsisolatie-rails-nivo-1b-2.jpg)


Het multiplex voor het enkelspoor is gemonteerd, en het geluiddempend rubber is verlijmd. Binnen dit baanvak moet een keerlusschakeling worden opgenomen. De keerlusschakeling zal ik gaan maken met behulp van een bistabiel relais en een paar reedcontacten. Elke trein zal geheel binnen de sluis moeten passen. Met een lengte van ruim vier meter zal dat wel goedkomen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: GéJé op 25 april 2022, 22:09:45
Hallo Antoni,

Ik ben een tijdje afwezig geweest op het forum en heb dus pas net jou bouwproject voor het eerst gezien. Wat ik tot nu gezien heb ziet er geweldig uit!
Ik ga de komende tijd op mijn gemak dit hele topic eens bekijken.

Groet,
Gert-Jan
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 26 april 2022, 17:51:09
Gert-Jan,

Nou, welkom terug dan! Als er vragen en/of opmerkingen zijn; laat maar horen.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 28 april 2022, 11:35:36
Op de segmenten G,F en E ligt de bedrading al grotendeels onder de baan. Bij de afwerking van het landschap zal nog wel het een en ander nodig zijn voor verlichting en dergelijke. Ik ben begonnen met het plaatsen van de deksels op de kabelgoten onder de baan.

Vrijwel alle bedrading ligt in kabelgoten van 25 x 25 mm. De 'ringleiding' en de bedrading naar de eerste verdelers op elk segment liggen in goten van 40 x 40 mm. Alles bij elkaar is nu zo'n 10 meter van de 40 x 40 kabelgoten gebruikt, en ruim 30 meter van 25 x 25 goten. Het is nogal een gepuzzel omdat de goten niet tegelijk gekocht zijn, en steeds een ander merk (en dus met andere specs.) werd geleverd. Dus: niet alle deksels passen op alle goten.

(https://i.postimg.cc/wjb7HQx8/kabelgoten-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/7LGbLJbC/kabelgoten-1.jpg)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: iTom op 28 april 2022, 13:46:22
Ondanks dat het allemaal verschillende goten zijn ziet het er toch retestrak uit.
Je werkt strak en netjes en zeker ook overzichtelijk.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: GéJé op 30 april 2022, 21:12:30
Ik heb persoonlijk helemaal niets met digitaal reiden en al helemaal niets met de hoeveelheid draden die daarvoor benodigd zijn,  ;)
maar dit ziet er allemaal wel heel strak uit!

Groet,
Gert-Jan
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 2 mei 2022, 11:41:38
iTom,
Gert-Jan,

Dat strakke komt door het uniforme Chinees-grijze kunststof kleurtje.  ;)

Het is/was best een gepuzzel om de bedradingskokers op de juiste plek te monteren, rekening houdend met de bedrading voor de bezetmelding die gescheiden is van de overige bedrading. Dus (Gert-Jan) ik snap ook je aversie tegen de hoeveelheid bedrading bij het digitaal rijden. Het is wel zo dat op mijn baan alle railstukken (ook alle wisseltongen en alle puntstukken) worden gevoed. Dat zorgt ook voor vele extra meters bedrading. Ik heb dat uit voorzorg zo gedaan. Als er ooit ergens een slechte (soldeer) verbinding ontstaat door breuk of oxidatie, dan zijn er nog voldoende voedingspunten op de spoorstaven om dat euvel te ondervangen.

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: iTom op 2 mei 2022, 12:03:33
Het verbaast mij toch steeds weer dat analoge rijders (juiste spelling) steeds weer beginnen over de bedrading.
Volgens mij worden wissels analoog met 3 draden aangestuurd en digitaal idem.
Analoge banen moeten toch ook om de spanning goed te hebben op bepaalde punten via een ringleiding voeding krijgen en daar waar de treinen moeten stoppen komen stopsecties die een stukbaan stroomloos zetten, is bij digitaal niet nodig.
Alleen de bezetmelders krijgen een extra bedrading maar tegenwoordig kunnen we al heel goed met 1 bezetmelder in een blok werken. Dat valt dus wel mee en afwegend naar analoog waar stukken stroomloos worden gemaakt heft dan de zogenaamde vele bedrading van digitaal wel op.
Voordeel is ook bij digitaal dat alle functies werkend blijven wat bij analoog toch wel weer een aantal voorzieningen nodig blijkt te hebben eventueel via Arduino.
Maar om dan als analoge rijder steeds maar weer anti digitaal te zijn vind ik beetje kort door de bocht.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: koosjong op 2 mei 2022, 14:20:29
Het verbaast mij toch steeds weer dat analoge rijders (juiste spelling) steeds weer beginnen over de bedrading.
.....
Maar om dan als analoge rijder steeds maar weer anti digitaal te zijn vind ik beetje kort door de bocht.

Hi Tom,
Ben het helemaal eens met je beschouwing!

Toen ik na lange tijd weer begon om de analoge techniek met schakelrailsjes van 50 jaar terug weer te herontdekken was ik daar na een jaartje weer op uitgekeken.
De volgende stap was digitaal rijden met een Multimaus, maar met analoge aansturing van de wissels, middels reed kontakten en magneetjes onder de lok's.
Eigenlijk was dit digitaliseren met aansluiten van alleen een paar voedingsdraadjes.
Nu had ik veel geld uitgegeven aan een centrale en een paar digitale lok's, maar optisch was het nog steeds hetzelfde.

Toen ik 'echt' digitaal ging toe explodeerde inderdaad het aantal draden moest er heel wat geïnvesteerd worden in een laptop, lok's en decoders etc.
Voor mij was het een geweldige ontdekkingstocht en voelde het als een overwinning dat ik het uiteindelijk na mijn pensionering onder de knie heb gekregen.
Een betere methode om af te kicken van mijn wat abrupt gestopte drukke werk als controller is er niet, althans voor mij!
Mijn grijze massa is nu wel tot rust gekomen, ondanks dat vreselijke spinnenweb aan draden!  :-\ ;D

Gr Koos
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 2 mei 2022, 16:35:53
iTom,

Ik weet niet of er sprake is van tegen digitaal rijden zijn. Ik kan me wel iets voorstellen bij dat hele idee van de digitale bedrading. Lang geleden werd m.i. gesproken over digitaal rijden met een paar draden. En in principe klopt dat ook wel. Op een eenvoudig baantje kun je eenvoudig met meerdere treinen rijden. Dan valt het logischer wijze tegen als je (als analoog rijder) toch een grote hoeveelheid draden bij een digitale modelbaan ziet.

De situatie verandert zodra je de gehele besturing voor een digitale modelbaan gaat opzetten. Met een 'paar' draadjes red je het dan niet meer. En dan is de conclusie - zoals je aangeeft - "die hoeveelheid bedrading is er bij de analoge banen ook", juist.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: GéJé op 2 mei 2022, 21:50:14
(Gert-Jan) ik snap ook je aversie tegen de hoeveelheid bedrading bij het digitaal rijden.
Het is geen aversie @antoni-a. Ik ben ook zeker niet anti digitaal @iTom. Het is mijn benadering van de hobby. Bij mij draait het voornamelijk om de scenery bouw. Dat daar een spoorlijn doorheen loopt waar treinen op reiden, is voor mij min of meer een bijzaak.
Als die trein twee keer hetzelfde rondje heeft gereden dan heb ik het eigenlijk wel weer gezien. Dan voldoet analoog prima en vind ik de hoge kosten en de hoeveelheid werk die benodigd is voor digitaal rijden zonde van tijd en geld.

Groet,
Gert-Jan   
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: iTom op 2 mei 2022, 22:17:25
@GéJé
Wat de scenery betreft kunnen we elkaar de hand schudden.
Ik kan juist er van genieten dat mijn 3 Locjes automatisch druk bezig zijn met omlopen, af- en aankoppelen en rangeren van en naar.
En dat alles gebeurt in ruim een half uur en rijden ze door de scenery waar ik nog steeds mee bezig ben en geen genoeg van kan krijgen om dat op mijn manier te bouwen.
Ik hoef dan niet op mijn 3 locjes te letten welke 4 verschillende stammetjes wagons her en der heen brengen, dat is mijn grote plezier.
Het programmeren om dat zover te krijgen vind ik dan ook een leuke toevoeging in de hobby en het houd mijn bovenkamer nog een beetje scherp.

En zo beleven we allemaal op onze manier de hobby.

Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 2 mei 2022, 23:05:37
Gert-Jan,

Je maakt een duidelijke afweging. En dat is dus niet tegen digitaal maar vóór de scenery. Gezien mijn eigen beperkte middelen kan ik me daar zeker iets bij voorstellen.

Op De Geuldalbaan staat de scenery ook voorop. Ik probeer een (zoveel mogelijk) realistisch tijdsbeeld te scheppen. Omdat ik uiteindelijk een geautomatiseerd treinbedrijf wil realiseren maak ik gebruik van het digitaal rijden. Het is voor mij nooit een streven op zich geweest. Ieder het zijne, maar het liefst ben ik bezig met iets te bouwen en vorm te geven.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 4 mei 2022, 10:59:30
Na lang denken en puzzelen heb ik een besluit genomen over hoe ik de rails uit het zicht laat gaan bij het 'verdwijnpunt' bij station Oud-Valkenburg. Bij het maken van het ontwerp voor de modelbaan had ik oplossingen in gedachte. Om die in de praktijk te verwezenlijken en tot een tevredenstellende scenery te komen is een ander verhaal.

Het probleem dat ik al lang geleden voorzag was dat het niet mogelijk is om een spoor door middel van een tunnel te laten verdwijnen. Want geen tunnels in het traject Valkenburg - Schin op Geul. Omdat het - visueel gezien - een enorme afbreuk is de bocht die de spoorlijn maakt naar de achterzijde van de baan in het zicht te laten, moet de rails ergens voorbij station Oud-Valkenburg verdwijnen. Dat 'verdwijnpunt' valt nauwelijks te camoufleren zonder tunnel / bergen / grote bebouwing. Een idee was om het spoor direct door een wand (stippellijn) te laten verdwijnen wat betekent dat een behoorlijk deel van de baan buiten zicht zou raken.

(https://i.postimg.cc/26DqdVHM/bovenaanzicht-geuldalbaan-mei-2022-verdwijnpunt-V.jpg)

Ik heb ervoor gekozen om het landschap intact te laten, en de rails te laten verdwijnen door een zo klein mogelijke opening welke met 'groen' wordt afgewerkt. In eerste instantie ga ik uit van NEM 102/103 profiel vrije ruimte. Naderhand kan ik dat eventueel aanpassen aan de feitelijk benodigde ruimte voor het rijdend materieel.

Door de opening zo klein mogelijk te houden komt de toegankelijkheid van de rails in het geding.

(https://i.postimg.cc/Y0xCzR4m/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-3.jpg)


Omdat ik de bakken voor het landschap van de baan kan schuiven had ik dat op andere plekken ondervangen. Er moet nu een kleine extra toegang gaan komen.

(https://i.postimg.cc/T33pQzJ2/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/t4v7cBB3/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-2.jpg)

(https://i.postimg.cc/s2txjvd1/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-4.jpg)

(https://i.postimg.cc/pTzTpRRC/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-5.jpg)


Het idee is om twee precies in elkaar passende driehoeken te maken die taps toelopen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat ze altijd nauw aansluiten, en dat de binnenste driehoek uitneembaar is. Daaromheen wordt met XPS het landschap weer opgebouwd.

(https://i.postimg.cc/0N6r174L/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-6.jpg)

(https://i.postimg.cc/vTymnkms/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-7.jpg)

(https://i.postimg.cc/vBndfxGn/verdwijnpunt-modelbaan-spoorlijn-Oud-Valkenburg-8.jpg)

Voor het uiteindelijke resultaat zal veel afhangen van de beplanting op en rondom de opening. Maar het is een model(baan), dus concessies moeten worden gedaan. Voordat de fase van begroening aanbreekt zal nog wel geruime tijd duren.Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: iTom op 4 mei 2022, 17:38:31
Het lijkt mij een briljante oplossing op deze manier.
Netjes afwerken dan komt het allemaal wel goed.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 5 mei 2022, 17:53:42
iTom,

In elk geval heeft minstens één persoon er vertrouwen in  ;).

Het lijkt mij een goede oplossing. Of het idee slaagt, zal idd afhangen van de juiste afwerking. Alles achter de opening zal zo zwart mogelijk moeten zijn zodat de trein daar ook daadwerkelijk 'verdwijnt'. Dat is met de kleur die ik nu gebruikt heb nog onvoldoende het geval.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 14 mei 2022, 14:19:33
betonnen viaduct Schaelsberg

Nabij het voormalige station Oud-Valkenburg ligt een betonnen boogbrug (zie ook: https://www.geuldalbaan.nl/achtergrondinformatie/station-oud-valkenburg#spoorbrug-schaelsberg (https://www.geuldalbaan.nl/achtergrondinformatie/station-oud-valkenburg#spoorbrug-schaelsberg)).

(https://i.postimg.cc/J0tjvKfN/betonnen-viaduct-ansicht-schaelsberg-station-oud-valkenburg.jpg)

Citaat
Het betonviaduct nabij de Molenweg is van het type "boogbrug met hooggelegen rijdek". Het bezit een overspanning met een lengte van ongeveer 20 meter en een rijdekbreedte van ongeveer 4,20 meter. Deze overspanning heeft de vorm van een staande korfboog met hierop een betonnen rijvloer bekleedt met baksteen. Het betonviaduct bezit enkel een midden-overspanning. De midden-overspanning wordt ondersteund door twee massieve betonfunderingen die hoger in het talud van de ingraving zijn aangebracht. (tekst: Rijksmonumenten.nl)

Een hele tijd heb ik nagedacht over hoe ik de brug zou kunnen maken. Omdat ik een mooie boog - zonder hakkels - wil maken heb ik gekozen voor laser gesneden MDF. Uit de bestaande bouwtekening heb ik geprobeerd met zo weinig mogelijk losse onderdelen een brug in model te maken. De onderdelen kunnen in elkaar worden geklikt, dat vergroot in elk geval de precisie tijdens het verlijmen. Voor de betonnen constructie heb ik MDF in 3 dikten gebruikt. Het aanzicht van de brug ziet er zo uit:

(https://i.postimg.cc/9Q452C3G/betonnen-viaduct-schaelsberg-schets.jpg)


Het snijwerk ziet er strak uit. En zoals zal blijken kan bijna alles zonder te lijmen in elkaar gezet worden. Vanwege de stabiliteit tijdens de bouw heb ik de boog aan de onderzijde van een extra (tijdelijke) versteviging voorzien. Nadat de brug in het landschap ligt, kan deze verbinding worden weggezaagd.

(https://i.postimg.cc/CxWyLXY9/betonnen-viaduct-schaelsberg-1.jpg)

(https://i.postimg.cc/JhJfyxz0/betonnen-viaduct-schaelsberg-2.jpg)


De onderdelen die de betonnen dwarsbalken onder het wegdek vormen kunnen allemaal geklikt worden in het MDF voor het wegdek. Het zijn nogal kleine stukjes, en op die manier zitten ze precies op hun plek.

(https://i.postimg.cc/ZYj1yC48/betonnen-viaduct-schaelsberg-6.jpg)

(https://i.postimg.cc/j2qmFrQn/betonnen-viaduct-schaelsberg-5.jpg)

(https://i.postimg.cc/LXprjPJT/betonnen-viaduct-schaelsberg-7.jpg)


Het wegdek van de echte brug is van gebakken klinkers voorzien. Naar schatting zouden ongeveer 1600 model klinkers op het model van de brug gelijmd moeten worden. Ik ben nog op zoek naar de juiste kleur modelstenen. In werkelijkheid zit er ook een blauwige tint in de gebakken stenen. Juweela (http://www.juweela.nl/index.php?route=product/product&path=60_68&product_id=484 (http://www.juweela.nl/index.php?route=product/product&path=60_68&product_id=484)) heeft bakstenen die op schaal 1:87 zijn gemaakt, alleen vraag ik me af of de rode (mix)kleur de juiste is?Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: GéJé op 17 mei 2022, 00:27:33
Mooi werk Antoni,
Heb je zelf een laser snijder? of heb je dat ergens laten doen?

Wat betreft die bestrating; wat ik zelf meerdere keren heb gedaan, ik zoek een afbeelding op internet.
Zoiets als deze:

(https://d8rnxyzykgue7.cloudfront.net/wp-content/uploads/2019/06/IMG_4237-600x450.jpg)

Beetje knippen en plakken in Paint tot ik de juiste schaal en een oppervlak van ongeveer een A4-tje heb, dan uitprinten met een kleurenprinter, plakken en aflakken en je hebt een straatje. ;)

Groeten,
Gert-Jan
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Bert Senden op 17 mei 2022, 08:08:06
Dat doe ik ook zo.  ;D ;D
Gr. Bert.
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: Pierre op 17 mei 2022, 09:22:03
Heel knap gedaan Antoni. Ziet er erg strak uit.

Wat betreft die bestrating; wat ik zelf meerdere keren heb gedaan, ik zoek een afbeelding op internet.
Beetje knippen en plakken in Paint tot ik de juiste schaal en een oppervlak van ongeveer een A4-tje heb, dan uitprinten met een kleurenprinter, plakken en aflakken en je hebt een straatje. ;)

Doe ik ook vaak. Werkt snel en goed. Of ik gebruik schuimplaat en stempel de steentjes. Daarna schilderen in elke gewenste kleur. Vind ik persoonlijk net even wat mooier. ;)
Titel: Re: De Geuldalbaan
Bericht door: antoni-a op 18 mei 2022, 12:23:04
Gert-Jan,
Bert,
Pierre,

Bedankt voor jullie inbreng.
Op de vorige modelbaan heb ik kunststof platen, kartonnen platen, schuimplaten etc. gebruikt om muren te bouwen. Eigenlijk was dat nooit helemaal naar mijn zin, ook niet na het bewerken met verf en andere materialen. Maar dan heb ik het over producten van 25 jaar geleden. Ongetwijfeld zal er tegenwoordig uit een printer iets beters komen, en er zullen betere producten te koop zijn.

Als ik even kijk naar de gebouwen van Bert dan wordt het wel erg ingewikkeld om hoekjes, trapjes, lateien, getoogd metselwerk etc. te maken van echte steentjes. En het is heel veel werk. Het is dan maar de vraag of het extra werk van echte steentjes opweegt tegen de meeropbrengst van het visuele effect. Zeker als dat metselwerk ergens midden in de baan ligt.

Maar in dit geval gaat het om een wegdek van een brug die aan de voorkant ligt. Het is een rechthoekig stuk bestrating. Daarom zal ik eerst eens proberen met de gebakken steentjes. Dat is dan meteen een goede proef om te zien of het werk opweegt tegen het resultaat.

Dit is het bovenaanzicht van de brug bij de Schaelsberg. De gebakken klinkers liggen in halfsteens verband opgesloten tussen twee rijen strekken. Dat geheel is weer opgesloten door de betonnen constructie van de brug. Op deze betonnen randen zijn de brugleuningen bevestigd.

(https://i.postimg.cc/3rnwnzYk/brugdek-schaelsberg-bovenaanzicht.jpg)