Bedankt Harald
misschien kom ik er ook ooit eens eentje tegen.
Ze komen regelmatig (maar niet heel veel) langs op Ebay. Maar populair en niet zo veel betekent meestal ook aardig aan de prijs.
Ondertussen gisteravond bezig geweest met de volgende klus aan deze loc.
3. Aandrijving achterste drijfwerk
Van de week kwam een tandwiel binnen voor de Rivarossi Big Boy, waarvan ik verwacht/hoop dat deze ook op de Cab Forward past. In de knutseldoos zoek ik een paar cardanassen die ik misschien kan gebruiken.
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-14.jpg)
^ Big Boy tandwiel en twee Piko cardanassen: de witte is te lang maar de koppen passen, de doorzichtige heeft de juiste lengte, maar weer te dikke koppen
Voor ik begin kijk ik eerst of de overbrenging op het drijfwerk (dat wat er van over is) vrij kan draaien. Ik weet immers niet waarom de vorige eigenaar de aandrijving er uit gesloopt heeft. Maar de overbrenging loopt soepel.
Dan ga ik aan de gang om het tandwiel op de aangedreven as te monteren. Ik haal de as los van de koppelstangen en uit het frame. Eén wiel laat zich met de hand van de as af trekken, al valt me op dat de kwartiering raar is voor ik het wiel er afgehaald heb: De wielen zijn eerder 1/5 slag van elkaar gedraaid dan 1/4.
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-16.jpg)
Dan blijkt ook dat het tandwiel van de BigBoy te klein is. Dus duik ik weer even in de knutseldoos en kom ik een Piko as tegen met een tandwiel dat de juiste maat lijkt te hebben.
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-17.jpg)
Dat tandwiel moet nog wel van de as af: met een hamer (en een spijkertje) tik ik één wormwiel en het zwarte tandwiel er af.
Dan maak ik het gat in het tandwiel iets groter met een rattenstaartje. Dat gaat niet snel, maar zo hou ik het gat wel goed in het midden. Dan kan de as weer in elkaar gezet en worden gepast.
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-18.jpg)
^ De as met tandwiel en juist gekwartierde wielen terug in het frame van het drijfwerk
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-19.jpg)
^ De onder-plaat moet iets worden uitgevijld om ruimte te geven aan de verdikking bij het tandwiel
Ik heb geprobeerd de tanden te tellen van het tandwiel op het voorste drijfwerk en deze, maar ik werd daar een beetje scheel van. Dus ik weet niet zeker of de tandwielen in beide drijfwerken hetzelfde zijn. Maar het lijkt allemaal goed te passen.
Dan over naar de cardan-as.
Ik kort de witte Piko as in door de uiteinden af te knippen en deze in een kort messing buisje te lijmen. De knutsel cardanas past echter niet goed in het vliegwiel. Dus gaat de cardanas van het voorste drijfwerk naar achteren, en de "nieuwe" wordt gemonteerd aan de voorkant.
(https://www.xs4all.nl/~robvd/Forum/SP4294-20.jpg)
En dan begint het echte werk pas :o
Bij proefritten loopt het nieuw aangedreven drijfwerk steeds vast: koppelstangen gaan alle kanten op, de bouten draaien los en veel onduidelijk getik en gekraak.
Misschien toch weer de kwartiering op 1/5 terug zetten? Ook dat werkt niet.
Uiteindelijk zie ik dat ik een paar heel dunne ringetjes heb gemist die tussen het wiel en de koppelstang zitten. En één koppelstang lijkt wat verbogen, dus die buig ik terug. De kwartiering gaat weer op 1/4. En als laatste schuif ik het nieuwe tandwiel ietsjes meer naar het midden. Met de speling op de as leek het smalle, nieuwe, tandwiel bijna naast het bovenliggende tandwiel te kunnen lopen.
En dan loopt-ie als een zonnetje!
Met weer de nodige trekkracht nu 8 assen zijn aangedreven.
Hèhè. Weer een klusje klaar.
Maar wat mij betreft nu definitief gered van de schroothoop.
Volgende grote klus: de tender. Die zijn niet zo maar los te koop. Als er al iets bruikbaars voorbij komt, dan is de prijs erg hoog of rijzen verzend- en inklaringskosten de pan uit. Daar ga ik iets op verzinnen. Ik ben al op zoek naar een paar passende 3-asser draaistellen.
Oh ja: de tandwielen zijn niet even groot. De drijfwerken lopen iets uit de pas. Bij elke 20 omwentelingen van het achterste drijfwerk, doet het voorste er 19 (of zoiets).
Nu vind ik dat niet zo erg. Het voegt zelfs extra karakter toe aan de bewegende drijfwerken tijdens het rijden.
En
Bij het grote voorbeeld liepen de drijfwerken ook niet precies gelijk. Al was het maar omdat de drijfwielen op de drijfwerken van gelede locomotieven niet exact dezelfde diameter hadden. Ik heb wel eens gelezen dat verschillen tot enkele procenten (wegens toleranties en verschil in slijtage) waren toegestaan.
Rob