H0 Modelspoor Forum
Modelbaanbouw voor de liefhebber => Modelbaan planning en bouw => Planning modelbaan => Topic gestart door: spoorbaan op 24 augustus 2013, 19:42:00
-
Ik ben ook van plan om een baan te bouwen dus heb ik hier ook een draadje aangemaakt met een paar foto's.
Wanneer ik aan de bouw begin is nog niet duidelijk maar dat zal sowieso nog een maand duren doordat de zolder niet af is.
(http://img24.imageshack.us/img24/4213/iks0.jpg)
en omdat school weer begint.
Nou hier heb ik mijn baanplan
(http://img825.imageshack.us/img825/1713/wsxf.jpg)
Er zal toch geen schaduwstation komen want hier zal ik genoeg aan hebben en het havengebied(dat blauwe vak) zal pas later werkelijkheid worden.
als jullie nog tips hebben hoor ik het graag :D
-
Die stippellijnen tussen beide cirkels, is dat waar de rails onder de baan doorgaat?
-
Ja
-
In dat geval denk ik dat je meer stippellijn nodig hebt om een zodanige helling te krijgen dat je trein A onder je baan past en B dat je trein die helling ook kan nemen. Ofwel: zoals het nu hebt ingetekend komt die trein nooit die helling op.
Als je uitgaat van een (te adviseren) 3% helling dan is dat is 3 cm stijging (of daling) per meter. Zoek anders even verder op dit forum, want daar is al het een en ander over geschreven.
-
Behalve dat je problemen krijgt, met het dalen, krijg je ook problemen met ontsporen van je treinen. Je heb volgens mij na een bocht, meteen een bocht naar de andere kant, zonder rechte rail ertussen. dat gaan je treinen niet leuk vinden.
Ook zie ik dat je Marklin C rails als uitgang neemt, terwijl ik gelezen had dat je 2 rail wou, en Marklin is 3 rail.
Was het ook de bedoeling dat je twee richtingen op gaat rijden (omdat je dubbele rails legt) ? In dat geval heb je ook nog kans op kortsluiting, waar je rekening mee moet houden.
-
Ja ik weet dat marklin 3 rail is maar vind dat dat toch meer voordelen heeft dus daar ben ik van op de hoogte en wil maar 1 richting op rijden
@ wim daar zat ik ook over te twijfelen want heb het ook ergens anders hier op het forum gelezen maar nu weet ik dus zeker dat dat niet kan, dus zal ik wat anders moeten verzinnen en dat geldt ook voor het punt van rick
-
Geeft niks. Gewoon stug doorgaan. :)
-
Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, en met alle tips van de mannen weet ik zeker dat jij een hele mooie baan gaat bouwen.
-
(http://img577.imageshack.us/img577/1865/6dg9.jpg)
mijn nieuwe baanplan het is nu wel de bedoeling dat ze op gelijk niveau blijven
als er weer iets aan mankeert hoor ik het graag
-
Ik mis nog ergens een wissel(s). Als je op de binnenste cirkel bent aangeland met de trein kom je er niet meer van af. Alleen achteruit. ;)
-
ja je hebt gelijk heb er nu een streepje getekend(foto nog niet aangepast)
-
Ik snapte wel waarom je in je eerste baanplan de rails liet verdwijnen. Je wilt het rondje om de kerk vermijden. Wat je zou kunnen doen is de bovenste rails iets laten dalen en verderop weer laten stijgen. Dan bouw je daar overheen een soort verhoging met wat huisjes en eventueel toch iets bergachtigs. Trein is uit beeld en komt ergens verderop weer tevoorschijn. Kijk maar eens rond in dorpen en steden. Lang niet alles is gelijkvloers. En een beetje reliëf doet wonderen voor je baan.
-
En ter aanvulling op het prima advies van Hookies: als je voorin je baan laag houdt en achterin wat hoger, dan valt je scenery mooi in het zicht.
Sowieso zou ik eerst de rails helemaal uitleggen en uitproberen of alles een beetje lekker rijdt, voordat je met de scenery gaat beginnen. Dan kun je zelf ontdekken of je (zoals Pierre al aangaf) ergens nog een wissel mist.
-
Kan je aangeven hoe groot de tafel gaat worden, dan krijgen we een beetje de indruk van wat er wel en niet mogelijk is.
Het gebruik van 3rail heeft als voordeel dat je nooit geen kortsluiting kan krijgen als er een keerlus of keerdriehoek in wordt verwerkt.
Je kan ook overwegen om het achterste gedeelte als schaduwstation uit te voeren.
Je zet dan op de helft van de baanbreedte (diepte) een soort van coulisse waar dan de treinen achter verdwijnen, het zij door een tunnelingang of achter een hoog gebouw.
Ik zou dan voor het laatste kiezen want dit type baan leent zich uitermate voor een havenbaan met grote gebouwen en silo's.
-
3x1 meter Tom. Dat staat in een ander draadje van deze jongeman. Ik zie rechtsonder inderdaad al grote silo's en een transportkraan verschijnen.
-
en wat nou als ik 2 rail zou gebruiken, kan er dan ook kortsluiting komen of niet?
En hoeveel transformators zou ik nodig hebben?
(ik vraag jullie om raad omdat ik helemaal niets snap over stroom enz.)
-
Spoorbaan,
in jouw laatste baanplan zou je rechts onder in kortsluiting krijgen. je kunt dit controleren door met je vinger over je plan te gaan. Je zult dan zien dat als je de rails volgt, de trein eerst vooruit, en later achterruit rijdt. het punt waar dit omdraaien gebeurd geeft kortsluiting, bij 2 rail.
-
Alleen bij een keerlus, dus waar de min-spoorstaaf in contact komt met de plus-spoorstaaf. Zo’n situatie kan ook ontstaan op een plek waar doormiddel van een wissel contact wordt gemaakt met de tegengestelde richting. Gelukkig zijn daar oplossingen voor met handige schakelingen en het isoleren van bepaalde baandelen.
Wat Rick uitlegt is een even simpele als doeltreffende test.
En wat Tom al schreef: met MärklÃn heb je dat niet omdat dit systeem werkt met pukkeltjes in het midden van de rails. Om het makkelijker uit te leggen: de plus zit in het midden en de min op de beide spoorstaven.
Maar, elk voordeel heeft ook zo z’n nadelen (en ik bevind me nu op glad ijs) als je erg natuurgetrouw wilt werken, dan zijn er sommige mensen die zich zouden kunnen storen aan die pukkeltjes in het midden van de MärklÃn-rails. ::)
Het aantal noodzakelijke transformatoren hangt af van het aantal treinen waar je mee wilt rijden en of je bijvoorbeeld het rangeergedeelte wilt scheiden van je hoofdlijn.
-
Aantal trafo's hangt af of je analoog wilt rijden of digitaal en bij dat laatste is van belang hoeveel treinen er gaan rijden en wagons met of zonder binnenverlichting.
Tevens is ook je centrale belangrijk voor de stroomvoorziening, dit is een heel uitgebreide materie waar best wel eerst veel over gelezen dient te worden ander krijgen we ongelukken.
...........enne rails met pukkels, dat noemen wij 3railers puco's (punt contacten) ::)
In Hamburg bij Miwula ligt het er vol mee en daar bouwen ze toch aardig natuurgetrouw. :o
-
Zoals ik al schreef:"sommige mensen die zich zouden kunnen storen ...en ik bevind me nu op glad ijs"
Volgens mij was toch behóórlijk voorzichtig in mijn bewoordingen. ::)
Tom, ik hoef niet helemaal naar Hamburg te reizen om een natuurgetrouwe baan te zien met puntcontacten... dan heb ik aan jouw natuurgetrouwe baan meer dan genoeg te bewonderen. :)
-
Dat mag ik nou zo graag horen.
Het gekke is, als ik zelf met de trein mee ga, ja dat doe ik ook weleens, dan is het eerste wat me opvalt, hè, geen puco's ??
-
Ik heb eventjes een vraagje, ik ga mijn baan op zolder bouwen ,maar de temperatuur verschilt heel erg in de zomer en in de winter. Dan kan in de zomer het spoor uitzetten enz. hebben jullie hier maatregelen voor getroffen?
-
Eerlijk gezegd nog geen last van gehad... Ik vraag me ook af of er mensen zijn die dat wèl hebben.
-
Hier ook geen last van :)
-
Als je de baan gewoon met de verbindingen aan elkaar legt, b lijft er genoeg ruimte voor uitzetten en krimpen. Immers niemand krijgt het zo strak aangedrukt dat het er helemaal geen ruimte meer tussen zou zitten.Bovendien is de krimp en uitzetting bij dit formaat zo klein. Alleen als je alles aan elkaar zou solderen tot een grote rail, "zou" het problemen kunnen geven. Dan vul je alle ruimte die er zou zijn op.
-
Bovendien gebruik je C-rail van MärklÃn en die kun je maar op één manier aan elkaar klikken. Ik zou me geen zorgen maken en lekker metertjes maken.
-
Met C-rail van Märklin gebeurt dit zeker wel, eigen ervaring afgelopen zomer.
Zeker voor digitaal is het noodzakelijk er voor te zorgen dat er wat speling is anders gaan de bezetmelders een verbinding met elkaar maken en weet de computer niet waar zich een trein of loc bevind.
Ik had het op een spoor in mijn schaduwstation, opgelost door 1 melder te laten vervallen maar was zeker niet de bedoeling.
Ook meegemaakt met een demo baan die naar een beurs was meegenomen.
Avond voor vertrek alvast ingeladen, de hele nacht in een koude bestelauto gestaan, de volgende daag alleen maar problemen en hebben we de dremel er bij moeten halen om de railstaven van elkaar te scheiden.
-
Baan uitzetten :o Mijn hele baan bestaat uit flexrail dat allemaal aan elkaar is gesoldeerd tot één grote rails. Er ligt niet één stukje los. Ik heb op verschillende plekken de rails door geslepen voor onderbrekingen. Het langste (bijna) rechte stuk is 6.5 meter. Ik zit op zolder met een gedeelte plat dak. In de winter is het best fris en in de zomer is het bloedheet en ik heb totaal nergens last van. Bovendien is dit mijn derde baan die ik zo maak. ;)
-
Het verschilt of je analoog gaat rijden of digitaal.
Geloof me dat bij digitaal het allemaal wat nauwkeuriger luistert ivm bezetmelders.
Rails door slijpen geeft voldoende ruimte dan hoef je er niet bang voor te zijn want de ruimte ligt dan al gauw op 1mm.
Ik weet ook niet of je digitaal wilt rijden of dat in de toekomst wil gaan doen maar als je er nu al rekening mee gaat houden dan heb je er later plezier van.
Mijn bezetmelder was echt door uitzetten verloren, ik heb later het bewuste gedeelte met de dremel doorgeslepen en geen last.
Zelfs vuil kan een bezetmelder op het verkeerde been zetten.
Dit zal wel weer voer voor de analoge rijders zijn maar ja, spoorbaan vraagt om advies en dan deel ik graag mijn ervaring. ::)
-
Dit zal wel weer voer voor de analoge rijders zijn maar ja, spoorbaan vraagt om advies en dan deel ik graag mijn ervaring. ::)
Nee hoor Tom ..... zo vertellen we allemaal onze ervaring en daar kan spoorbaan mee doen wat hij wil. Je steekt van elk verhaal iets op en doet er je voordeel mee .... toch?
Ik heb de onderbrekingen die ik niet vertrouw (omdat ze b.v. in een binnen bocht liggen) opgevuld met twee componenten lijm en daarna glad gemaakt. Dat werkt ook prima. Kunststof raillasjes ben ik minder enthousiast over. De rails verschuift dan vaak t.o.v. elkaar.
-
Ik heb ook nog nooit last gehad van het uitzetten van temperatuursverschil. Althans, zover ik weet :)
-
Ik heb er zelf nooit problemen mee gehad, maar ik wil best geloven dat het kan gebeuren.
Echter; Een baan die uitzet omdat hij een nacht in een koude bus heeft gestaan?? ::)
Volgens mij krimpt metaal juist als het koud is, en zet het uit als het warm wordt.
Groeten, GéJé
-
Dat was dus ook zo, nacht in koude bus gestaan en daarna in de warmte van de beurs te Zutphen.
-
Maar dan komt het omdat het in die hal in zutphen warmer was dan in de ruimte waar de baan gemonteerd is en heeft die bus er dus feitelijk niets mee te maken.
(tenzij de baan in de bus gemonteerd is.)
Groeten, GéJé
-
Neem nu maar aan dat het zo is, ik zit het niet te verzinnen en heb er eigenlijk ook geen zin meer in om er mee verder te gaan.
Ben er nu klaar mee. :(
-
Vandaag naar Eurospoor geweest en heb 30 R1 bochten 2 wissels(L) 1 wissel(R) gekocht en heb trouwens een nieuw baanplan post ik later wel
-
Welk merk ga je nu mee rijden?
-
marklin c rail
-
Goede keuze... eh.... wat is eigenlijk je gewone naam?
Je hebt in elk geval geen:
• keerlusproblemen
• een prima stroomgeleiding
• en genoeg know-how op dit forum om je verder te helpen
-
daarom. ik heb 1 keerlus in het schaduwstation en 1 op het normale dek dus...
-
Nou Spoorbaan, we gaan je volgen. ;)
-
Rechte stukjes ben ik op het oog op marktplaats. Dan blijven alleen de wissels en stootblokjes nog over.
En natuurlijk wachten tot de zolder klaar is waaraan we morgen beginnen.
-
Stootblokken hoeven niet per se van Märklín te zijn. Zo’n stukje rail met een stootjuk is maar erg kort en daar heb je geen puko's nodig omdat de sleper onder de loc nooit op dat stukje rail komt.