Auteur Topic: Even een tussendoortje  (gelezen 4727 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Even een tussendoortje
« Gepost op: 28 mei 2012, 13:10:48 »
Ik ben even met een tussendoortje begonnen, een klein diorama wat volledig draait om landschaps bouw waarbij ik me richt op een combinatie van water, land en half nat land.

De basis bestaat uit een plaat MDF, piepschuim en een mix van zaagsel, houtlijm, water en muurverf.

Het spoor word een opgeheven overwoekerd lijntje wat ooit gediend heeft voor een industrie ofzo. Er komt een klein bootje op en verder alleen maar natuur en daarbij kan ik nog wat vee gebruiken wat ik nog heb.

Ik heb zaterdag avond een wandeling gemaakt door Meijnerswijk een natuurgebied in de uiterwaarden in Arnhem waarbij ik veel foto's heb gemaakt die als inspiratie dienen en die vind je hier.

Dit dient vooral of wat dingen uit te proberen en om even leuk iets anders te doen te hebben. Ik ga dit diorama waarschijnlijk niet zelf houden, dus ik kijk wel of ik iemand vind die het hebben wil.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #1 Gepost op: 31 mei 2012, 07:39:56 »
Tja dit diorama was bedoelt als lekker snel tussendoor hier aan prutsen maar zoals jullie aan het aantal posts kunnen merken loopt dit niet. Ik had de water bedding deels opgevuld met houtlijm om het glad te maken maar dat kromp zoveel dat ik er niks aan had en het droogde heel traag. Daarom maar een tussen laag van Oasis strooisel gebruik maar dat lijkt nu aan de bovenkant hard en droog maar is het zeker niet bleek net toen ik wat karton aan de buitenkant er af haalde.

Dus word weer wachten tot ik hiermee verder kan en dan moet alles wat water word nog wat gladder gemaakt worden met ??n of meer dunne laagjes houtlijm. Het hoeft geen spiegelt te worden want zo glad is water meestal door de wind of stroming ook niet. Maar lekker in een strak tempo door bouwen is er dus niet bij en eigenlijk had ik gehoopt dit diorama nu al af te hebben.

Volgende keer toch maar eens zorgen dat ik gips of iets vergelijkbaar in huis heb ::)

Groetjes Michiel

Offline iTom

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 4.490
 • Thanked: 83 times
 • Geslacht: Man
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #2 Gepost op: 31 mei 2012, 10:10:19 »
Probeer anders eens met UHU-hart water na te bootsen.
In dunne laagjes droogt het best wel snel.

Trouwens wel vreemd dat je houtlijm zolang nodig heeft om uit te harden, is toch meestal binnen 24 uur uitgehard.
H0e baantje | Rails Roco Veldspoor | DR5000 | Rosoft | iTrain |
Met vriendelijke groet,
Tom

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #3 Gepost op: 31 mei 2012, 12:43:41 »
Plaatselijk was de laag houtlijm 4mm dik en het was heel licht verdund dus dat was het probleem.

Waar koop je die Uhu hard, bij de modelbouw zaak of bij de bouwmarkt?

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #4 Gepost op: 14 juni 2012, 16:27:36 »
Aangezien dit diorama zo niks werd heb ik besloten overnieuw te beginnen. Ik heb het spoor los gehaald en de rest weg gegooid.

Ik heb een ander stuk MDF uit de voorraad gepakt en ben de contouren van het landschap in eerste instantie vorm gaan geven met wijnkurken of stukken ervan. Hier heb ik vooral met secondelijm stukken van papieren handdoekjes en later keukenpapier overheen gedaan wat met veel secondelijm( een tube'tje of 12) snel een vrij harde basis vormt voor het landschap.


Het water krijgt minder poelen en nivo's als ik eerst wilde en als basis voor het water heb ik nu weer structuur behang gekozen. Alleen half opgedroogde poelen ermee weergeven gaat niet lukken maar dat ga ik nu ook maar even niet meer maken. Ik heb daarna alles wat geen water of keermuur moet worden ingesmeerd met muurverf en daar heb ik terwijl het nog nat was zand ingestrooid. Daarna heb ik plekken die nog niet goed waren verder opgevuld met zand en zoals altijd verlijmd met verdunde houtlijm deels gemixt met muurverf want dat droogt sneller.Totaal ben ik nu een uurtje of 5 bouwen verder en nu kan ik er niet heel veel meer aan doen tot alles droog is.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #5 Gepost op: 15 juni 2012, 19:38:51 »
Net even het toekomstige water geschilderd en de spoorstaven geschilderd:


Het een beetje een bagger foto, maar heb even geen zin een nieuwe te maken, groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #6 Gepost op: 15 augustus 2012, 12:33:32 »
Gister ben ik weer eens met dit diorama gaan prutsen, een beetje het water bij geschilderd en de keermuren geschilderd. Daarna een spoor bruggetje gebouwd, gespoten, verouderd en op z'n plek gelijmd. Die sluit net niet helemaal mooi aan maar met wat struikjes komt dat vanzelf wel goed.

Daarna kwam het grootste bouw project op dit diorama, een huis. Dit bestaat uit alle mogelijke en onmogelijke onderdeeltjes uit de rommeldoos aangevuld met muurplaat, behang, karton en oasis strooisel met secondelijm.

Nu moeten er nog enkele schoorsteentjes op en moet het geschilderd worden en ook moet er nog een pad komen naar het spoor en komt daar de schuur te staan met een nog te bouwen trapje en balkon om de schuur in te komen.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #7 Gepost op: 17 augustus 2012, 10:31:43 »
Gister ben ik verder gegaan met de bouw en eerste schilder werkzaamheden aan het huis. Ik heb half een trap geplaatst en ben een bordes aan de goederenwagen gaan bouwen en ook een klein plateau tussen de trap en het bordes. Verder aan het gebouw 2 schoorstenen geplaatst.
Vandaag ga ik hier mee verder, ik heb onverwacht veel hobby tijd vandaag( door een domme actie van mezelf ::) :-[( die ik niet nader toe ga lichten 8))). Heb me op het werk ziek moeten melden omdat ik moeilijk kan lopen door een snee in m'n voet en ik dat op het werk wel veel moet.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #8 Gepost op: 17 augustus 2012, 13:13:10 »
Ik heb net wat oude afgekeurde bomen op zitten knappen. Deels zijn het groen gespoten rietpluimen, deze heb ik nu ingespoten met spuitlijm en ingestrooid met gras strooisel. Hier moet nu nog een laag haarlak overheen en dan moeten de stammen nog bij gekleurd worden.


De andere helft is een lading bomen die te donker waren geworden deze heb ik nu onder gedompeld in verdunde geel/groene verf
om ze wat bij te kleuren. Ik denk dat ik daarmee een betere kleur te krijgen en de bomen deels voor dit diorama te gebruiken, de rest is dan goed voor latere diorama's.


Groetjes Michiel

Riny

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #9 Gepost op: 17 augustus 2012, 16:35:51 »
Beste Michiel,

De bomen zien er niet echt verkeerd uit.

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #10 Gepost op: 17 augustus 2012, 17:48:26 »
Nee klopt maar dat zagen ze daarvoor wel, de rietpluimen glanzend donker groen en die onderste bomen donker en daardoor contrast en kleurloos.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #11 Gepost op: 18 augustus 2012, 00:11:32 »
Ik ben vanavond met heel veel soorten en mixen groen strooisel bezig geweest en heb nu 95% van het diorama van groen voorzien alleen ??n strookje onder de brug moet nog.
Nu ben ik er nog niet, er moet nu nog veel aan aankleding gedaan worden, dieren er op bootjes er op een enkel poppetje hier en daar nog wat aankleding bij het huis en nog wat verouder werk rond de schuur en uiteraard als laatste het aflakken van het water.

Groetjes Michiel

neudalhausenstadbahn

 • Gast
Re:Even een tussendoortje
« Reactie #12 Gepost op: 20 augustus 2012, 14:57:33 »
Vandaag heb ik de laatste werkzaamheden aan dit diorama afgerond en hij is nu klaar:


Het was uit eindelijk een leuk diorama om te bouwen en ik ben er zelf zeer tevreden mee, toch ga ik dit diorama niet zelf houden en zal hem in de daarvoor bestemde rubriek op dit forum en op het n-spoorforum te koop zetten.

Groetjes Michiel