Auteur Topic: pendelbaan  (gelezen 708 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
pendelbaan
« Gepost op: 26 november 2021, 15:40:16 »
Ik hoop dat de foto erop staat. Na een ongeval en lange revalidatie probeer ik weer voorzichtig de draad weer op te pakken.
Ik wil een analoog pendelbaantje maken met reed contacten en een bistabil relais.
Jammer genoeg lukt het niet.
Vraag kan dit niet op deze manier of doe ik iets fout.
  <iframe width="850" height="478" src="https://myalbum.com/embed/sSqeHz8qQTrk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

     Gr. Cor

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #1 Gepost op: 26 november 2021, 15:49:19 »
Ik zie dat een foto erop[ zetten weer mislukt is.

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.367
  • Thanked: 137 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: pendelbaan
« Reactie #2 Gepost op: 26 november 2021, 16:12:58 »
Hoi cor,

Voor de foto: Gebruik de "delen" knop in MyAlbum, neem de "link" en plak deze in het bericht tussen de img "tags".

Bijvoorbeeld zo:
[img]https://myalbum.com/photo/tk39MnNob6Ao/1k0.jpg[/img]
Dit ziet er dan zo uit:


Oh, en ik kan niet zien of je iets fout doet, want ik zie niet hoe het relais precies schakelt. En "het lukt niet" is iets te algemeen: rijdt het lokje helemaal niet, alleen één kant op of???
Op zich moet het kunnen als het relais twee omschakelcontacten heeft.

Rob
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met van alles en nog wat...

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #3 Gepost op: 26 november 2021, 16:55:48 »
Hallo Rob,
De loc rijd wel en als hij over een reedcontact gaat stopt hij en gaat niet de andere kant op rijden.
En wat de foto betreft ik ga het nog eens proberen, het lukte eerder wel maar MyAlbum heeft denk ik een up date  gehad

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #4 Gepost op: 26 november 2021, 21:07:39 »
Rob,

Je schakeling is inderdaad fout, ik zal morgen wel een tekening uploaden.

Je kan met een holdrelais (en die zie ik hier getekend) inderdaad een "heen en weer" maken.

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #5 Gepost op: 26 november 2021, 21:28:12 »
De tekening


Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #6 Gepost op: 28 november 2021, 08:39:49 »
Bedankt voor het meedenken en tekening.
Ik ga hiermee van de week aan de slag en laat weten of het gelukt is.

  Groet Cor

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #7 Gepost op: 2 december 2021, 16:28:35 »
Het is gelukt, ik heb het volgens het schema van Theo aangesloten
Weer een stapje verder.
Bedankt voor de hulp.

  Groet Cor

Offline Rob

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 2.367
  • Thanked: 137 times
  • Geslacht: Man
  • Rob zegt: denk aan morgen, doe vandaag.
Re: pendelbaan
« Reactie #8 Gepost op: 2 december 2021, 17:21:06 »
Mooi Cor!
Ergens in (West) Duitsland tussen 1960 en 1970 | gelijkstroom analoog, met geluid | kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met van alles en nog wat...

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #9 Gepost op: 2 december 2021, 18:35:56 »
Ja ik ben er al blij mee, maar ja nu wil je steeds meer  :).
Vraag kun je misschien bij het eindpunt ook evt een stop in maken van bv 5 sec.
Of is dit niet mogelijk

  Gr Cor

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: pendelbaan
« Reactie #10 Gepost op: 2 december 2021, 20:38:09 »
Fijn dat het gelukt is.
Natuurlijk kun je een pauze inlassen bij het eindpunt.
Er zijn legio oplossingen te bedenken, moeilijk of juist makkelijk.
Analoog of ouderwets valt in de categorie moeilijk en veel werk.
Met een IC lijkt moeilijk maar is juist heel simpel, je kan dan kiezen voor een arduino of een simpele 12F675.
Bij de 12F675 moet je alleen het programma een HEX-file in de 12F675 zetten.
Deze HEX-file hoef je niet zelf te maken.
In de tekening zie het het principe van de schakeling.
Er wordt (hier) geen gebruik gemaakt van readcontacten, De 12F675 schakelt het holt-relais gewoon om b.v. de 40 seconde om.


Gr Theo

Offline Cor

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 273
  • Thanked: 9 times
  • Geslacht: Man
Re: pendelbaan
« Reactie #11 Gepost op: 3 december 2021, 10:37:30 »
Sorry Theo,
Dat programmeren gaat mij net de pet te boven, daar heb ik geen kennis van.
Maar toch bedankt voor je hulp.

  Gr. Cor

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 10.705
  • Thanked: 293 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Portfolio
Re: pendelbaan
« Reactie #12 Gepost op: 3 december 2021, 12:27:10 »
Ik wil niemands karretje in de poep rijden, maar als een en ander lastig wordt dan zijn er ook kant-en-klare oplossingen. Als je zoekt op pendelautomaat dan is er voldoende keuze.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbutchering... en ik maak eigenlijk nooit wat af.

Meest recente projecten: Frans diorama 2.0 (Spoor 0e) en Verbouwing Magic Train (schaal 0e)