Auteur Topic: Een analoge baan aan sturen via je laptop  (gelezen 6474 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #50 Gepost op: 11 juni 2021, 13:56:46 »
Al hoewel ik mijn baan heb afgebroken (i.v.m de plaatsing van een nieuw dakkapel) is het programma stoomspoorexpress nog steeds in ontwikkeling. In het computerblad Computeridee is nu een artikel geschreven over het programma Stoomspoorexpress.
In het najaar ga ik weer een baan opbouwen als de binnenkant van het dakkapel klaar is. (eerst vakantie!)

Gr Theo

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #51 Gepost op: 17 november 2021, 18:38:21 »
Het dakkapel zit er op, dus langzaam begonnen met de baan.
Bij het afbreken van de oude baan zijn wel enkele rails verloren gegaan, dus dat wordt rondstruinen op de beurzen als ze weer open zijn.
Ben wel begonnen met de tafel en de elektronica, daarvoor hoef je niet naar de beurs.
Op de foto het allereerste begin, 2 relaisblokken die via een multiplexer wordt aangestuurd. Hiermee kunnen (eerste) 8 wissels worden bedient.

Het relaisblok is van tante Ali net als de multiplxer.
Het verdeelstation die moet je zelf solderen.

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #52 Gepost op: 9 december 2021, 17:14:35 »
Weer een stukje verder, de aansluiting van de rijblokken (een stukje baan zonder stroom zetten zodat de trein daar kan wachten).
Omdat je met de I/O-kaart tekens maar een kort signaaltje kan afgeven
zit er tussen de multiplexer en het relaisbord een geheugenschakeling.
Deze wordt gemaakt met 4 keer de PIC 12F675.
Per PIC 12F675 kun je 2 relais van het relaisblok aansturen.
Ik gebruik hiervoor de code in de PIC:

   Include Eigen12F675      (<== eerst de eigenschappen van de PIC laden)

   pin_A0_direction = Output    Alias Uit1 is pin_A0    (<== pin-0 als uitgang zetten en zijn naam veranderen in Uit1)
   pin_A5_direction = Output    Alias Uit2 is pin_A5

   pin_A1_direction = Input     Alias laag1 is pin_A1
   pin_A2_direction = Input     Alias hoog1 is pin_A2
   pin_A3_direction = Input     Alias laag2 is pin_A3
   pin_A4_direction = Input     Alias hoog2 is pin_A4

   Uit1=high        Uit2=high  (<== bij de start-up de uitgang hoog zetten, het relais blijf afstaan)

   Forever loop

   If laag1==low then Uit1=high end if   (<== uitgang-1 hoog zetten als er een commande van de multiplexer komt)
   If hoog1==low then Uit1=low  end if

   If laag2==low then Uit2=high end if
   If hoog2==low then Uit2=low  end if

   Delay_1ms(50)    (<== 50 ms wachten)

   end loop   (<== terug naar "Forever loop", voor de volgende ronde)

Als de uitgang High is, staat deze hoog en kan het relais zijn stroom niet afvloeien en staat het relais dus af.
De multiplexer heb ik op de printplaat gesoldeerd, schilt weer wat draadjes.



Veder heb ik het programma StoomspoorExpress aangepast, je kunt nu zelf de adressen aanpassen, hierdoor is het wat minder star geworden.






Offline Jan Trein

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 132
  • Thanked: 2 times
  • Geslacht: Man
  • (2+3)-rail rijder
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #53 Gepost op: 21 december 2021, 18:16:10 »

Het relaisblok is van tante Ali net als de multiplxer.
Gefeliciteerd met deze mijlpaal. En natuurlijk alvast de beste wensen voor 2022 ...

Als ik je goed begrijp gebruik je de multiplexer om een array van 2x8 relais aan te spreken.
Dat zou je in plaats daarvan kunnen doen door 16-bits codering (1 word = 2 bytes) of zie ik iets over het hoofd?
Groet, Jan

ik spoor niet, ik doe alsof

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #54 Gepost op: 21 december 2021, 20:38:12 »
Hoi Jan.

Eerst de beste natuurlijk jij en iedereen de beste wensen voor kerst.

Nee, de multiplexer wordt met de vier oranje draadjes aangestuurd, een 4 bits signaal.
4 bits => 2 x 2 x 2 x 2 = 16 uitgangen.
Als je deze voor de wissels gebruikt heb je 8 wissels, elke wissel gebruikt 2 signalen (2 bits) een voor recht zetten en een voor om te zetten.
Hetzelfde geldt voor de blokken, 1 signaal (1 bit) om aan te zetten en een signaal (1 bit) om uit te zetten.

Een Byte bestaat uit 8 bits, dus 8 nullen en/of enen.

Ik heb voor de multiplexers gekozen omdat ze lekker goedkoop zijn en ze zijn kant en klaar te bestellen bij tante Ali. (50 cent/stuk)
Op het hele systeem kun je 63 van die wissels en/of blokken zetten, ik denk dat dat voor de meeste banen voldoende is.
Het is mogelijk om dit te verdubbelen naar 127 wissels en/of blokken.

Een andere vraag is wat zou ik nog meer in het programma kunnen zetten?

Gr Theo

Offline Theo

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 170
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
    • ModelspoorPIC
Re: Een analoge baan aan sturen via je laptop
« Reactie #55 Gepost op: 14 januari 2022, 18:13:21 »
De volgende stap in het project is een maken van de rijspanning.
Omdat ik met Marklin rij, ik heb ik gekozen om ook maar wisselstroom op de rails te zetten.

Links is de trafo die 2 maal een 12 Volt wisselspanning afgeeft.
Via de spanningsregelaar M 063N kan ik de rijpanning regelen.
Met de twee schakelaars kan ik kiezen aan/uit en een 24 Volts signaal geven voor het veranderen van de rijspanning.