Modelbaanbouw voor de liefhebber > Eigen bouwprojecten

Egger-Bahn dieselloc in 1:43,5

(1/8) > >>

Wim Corduwener:
De keuze aan diesellocs in 0e (smalspoor in 1:45) is niet zo heel erg groot. Fleischmann heeft één dieselloc in verschillende uitvoeringen en Märklin heeft ooit een wisselstroom versie onder de naam Minex uitgebracht. Verder is de keuze in 0n30 (1:48) een stuk groter, maar dat is allemaal Amerikaans materieel en dat heeft niet mijn voorkeur.


▲ De Magic Train 2240 van Fleischmann ziet er zeker niet beroerd uit.


▲ Het Fleischmann-model bestaat in het echt als de diesel-mechanische loc van Deutz.
Foto:Allard Rogier van Ravesteijn
Het is natuurlijk niet zo moeilijk om nog weer zo’n Fleischmann dieselloc erbij te kopen en een beetje op te leuken, maar zelf een dieselloc in elkaar te fröbelen is misschien wel een stuk spannender.
In H0e heb ik deze twee modellen:


▲ Links het Roco 33209 veldbaan-dieselocje zoals @iTom en @Pierre die ook hebben rondrijden en rechts de N°4 van Egger-Bahn. Ik heb gezocht maar van beide H0e-modellen heb ik geen echte versies gevonden. Totdat het tegendeel is bewezen ga ik er vanuit dat beide veldbaan-locjes fantasiemodellen zijn. 


▲ Ik heb bedacht dat ik dit Egger-Bahn werklocje wil nabouwen in 1:45. Hij zou dan twee keer zo groot worden als dit H0e-model en omdat ik niet weet of dit machientje ook in het echt heeft gereden, bouw ik dus feitelijk een Egger-Bahn fantasiemodel na. Maar misschien is dat ook wel het lollige aan dit project omdat de meeste bouwers echte modellen nabouwen.
Eerst maar eens zien of ik een passend, gelijkend en rijdend chassis kan construeren.

Wim Corduwener:
Ik ben even bezig geweest met het Egger-Bahn H0e-locje.

Herr Wolfgang Ziegler (de ontwerper van de vroege Egger-Baanmodellen) heeft een geinig locje gebouwd, maar ik heb toch nog wel wat opmerkingen over zijn fantasie-ontwerp:
► Dit diesel-locje heeft maar aan een zijde een deur en dat houdt dus in dat als je aan de verkeerde kant staat, je over de aangekoppelde wagons heen moet stappen om in de cabine te komen. Als-ie de deur een raam had opgeschoven (daar waar nu de 4 staat), dan had-ie een trapje kunnen maken dat niet voor de achterste aspot zou zitten... hij heeft nu helemaal geen trapje.
► Aan de linkerkant zitten twee half ingebouwde perslucht-tanks. Ikzelf denk dat het meer realistisch zou zijn als ze in z'n geheel aan de buitenkant zouden zitten. 


▲ Om dit project een beetje serieus op te pakken, ben ik eerst maar eens gaan tekenen en rekenen. Allereerst rijdt dit H0e-locje natuurlijk op 9mm-rails en dat zou omgerekend naar schaal 1:43,5 18mm moeten worden. Om de spoorbreedte naar 16,5 mm te krijgen, heb ik het onderstel iets smaller moeten maken. Verder heb ik de maten vrij scherp op papier.


▲ In het H0e-locje zit een verhoging in vloer van dat houten bakje en die zit daar waarschijnlijk omdat daar onder de overbrenging van de motor naar de wielen zit. Die extra hoge instap heb ik bij het 0e-model weggelaten.

mark mms:
Bijzonder mooi project, Wim.
En dat zo op papier uitwerken vind ik ook helemaal top.
Dit geeft toch een extra dimensie aan het model-bouwen.

Mijn methode is zo van ongeveer zou het moeten uitkomen...
Ver voorruit plannen, en dan zeker met computers werken, is niet zo mijn ding.

Wim Corduwener:
Normaal gesproken ben ik ook meer van schetsen, maar met een digitale schuifmaat, het H0e-locje en Adobe Illustrator werkt het voor mij wel.

Pierre:
Ha ... mooi project en zeker lekker begonnen zo. Dit tekenwerk is ook niet mijn ding. Ik blijf bij mijn potlood en gummetje. ;D Maar eerlijk is eerlijk ... dit heb je buitengewoon mooi getekend Wim. Ik ben reuze benieuwd wat dit allemaal gaat worden. Top man. ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie