Auteur Topic: startset of los kopen  (gelezen 680 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
startset of los kopen
« Gepost op: 3 december 2018, 19:33:22 »
Ik overweeg een digitale startset te kopen, op diverse websites lees ik dat dat op de langere termijn onverstandig kan zijn. Redenen die gegeven worden zijn: trafo niet sterk genoeg als de baan groter wordt, goedkope loc.
Wat is wijsheid?

Koop ik een startset?
De huidige Fleischmann startset vind ik niet interessant, verkeerde tijdperk en lelijke loc.
ik zag bij de winkel nog een oudere startset staan met een goederendieselloc

Zo niet wat heb ik nodig?


Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Robvd

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.170
  • Thanked: 32 times
  • Geslacht: Man
  • Denk aan morgen, doe vandaag.
Re: startset of los kopen
« Reactie #1 Gepost op: 3 december 2018, 20:03:41 »
Hoi Herbert,

Ik ben als analoog rijder geen expert op digitale startsets, maar gezien de (beperkte) ruimt die je hebt (zoals ik las in je fijne introductie) lijkt me het zeker te overwegen. Ik denk dat je op een kleine baan niet zo heel snel de trafo te zwak wordt. En hetzelfde geldt voor de loc, dunkt me.
Uiteindelijk wil deze hobby nog wel eens in de papieren lopen, dus als je voordelig kunt beginnen lijkt me dat zeker een voordeel.
Maar de vloer is nog open... kijken wat anderen vinden en dan kun je zelf een goede beslissing nemen.

Rob
Ergens in West Duitsland rond 1970 / gelijkstroom analoog / kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met module voor eindstation "Klütz" met segmentdraaischijf.

Offline NickvR

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 690
  • Thanked: 25 times
  • Geslacht: Man
    • Reizen met de trein
Re: startset of los kopen
« Reactie #2 Gepost op: 3 december 2018, 20:11:37 »
Hi Herbert,

Ik heb een baan gehad met soort gelijke afmeting als wat jij nu van plan bent. Ik ben uiteindelijk overgestaot naar digitaal met een multimaus en later naar de z21. Werkt prima en zeker geen problemen met stroom verlies. Mocht je daar bang voor zijn, dan is een ringleiding aanleggen altijd nog een optie.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #3 Gepost op: 4 december 2018, 08:50:25 »
Ik wil deze baan eerst vooral gebruiken om te leren voor als ik de zolderkamer kan gebruiken.
Misschien helpt het mij mijn thema verder uit te denken, in grove lijnen weet ik dat al wel,
Ben bezig met diverse merken software
Ik heb anyrail, scarm, wintrack geprobeerd, allen NL-talig.  Overigens viel me op dat in de versie van Wintrack die ik gebruikte (versie 10, heb ik gekregen) de Fleischmann Profirail 6110 (de uitschuifbare 80-120mm) rail niet in de lijst staat en wat en rail is die soms wel handig kan zijn.


Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 4.460
  • Thanked: 83 times
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #4 Gepost op: 5 december 2018, 00:39:40 »
De discussie over een startset zal altijd blijven bestaan.
Zelf ben ik ooit ook met en startset begonnen, nooit geen spijt van gehad want ik kon wel gelijk aan de slag en dat vond ik toen zeker een leuk voordeel. Ga er maar aan staan om alles los te kopen, welke rails, welke loc, welke trafo, welke centrale en daar heb je al een valkuil. Een trafo en een centrale, tja was toen voor mij alleen de trafo bekend.

Ik bracht een bezoek aan Riny, de man die dit forum ooit is begonnen en daar zag ik treinen rijden die digitaal werden aangestuurd. Ik vond het allemaal wel erg ingewikkeld en dacht dat ik mijn kleinkinderen eerder en groot plezier zou doen met knopjes. Maar onderweg naar huis spookte toch het digitaal rijden door mijn hoofd en de uitspraak toen van Riny dat kinderen op een knopje drukken best wel leuk vinden maar dan moeten ze wel kunnen zien dat er ergens iets gebeurt en dat zien ze niet als een wissel omgaat.

Ik was inmiddels al wel bezig met mijn baantje van 235 x135cm zie ST BARBARA IN ALLGAU waar wel mijn treintje digitaal op kon rijden maar niet werd digitaal aangestuurd. Dat was dus wel een verschil want bij Riny zag ik dat treinen langzaam afremmend stopten indien nodig en weer netjes langzaam optrokken als het sein veilig was. Dat wilde ik ook wel en na mijn zoektocht naar software belande ik uiteindelijk op een test versie van iTrain. 2 maanden proefdraaien met een gratis volledige versie. Natuurlijk was ik ook op koploper terecht gekomen maar helaas tot op de dag van vandaag kan ik daar niet mee overweg. Na 2 weken stoeien met bezetmelders en iTrain reden er bij mij 2 treintjes die elkaar konden kruisen en jawel, dat gebeurde natuurlijk ook maar er was geen botsing. Treintje 1 remde netjes af om treintje 2 voorbij te laten gaan, daarna trok treintje 1 netjes op om zijn weg over de spoorstaven te vervolgen. Ik was in de wolken en ben toen gelijk gestopt, flesje wijn opengetrokken want het was feest, mijn treinbaan ging digitaal worden. Het hele verhaal staat in het draadje met voorspoed en tegenslagen. En baantje waar ik heel veel van heb geleerd en wat zeker niet klein is als je nagaat dat er toch wel een 6 treintjes rond reden.

Wat Wintrack 10 betreft kan je zelf daar waar een 6110 de oplossing zou zijn een stuk rail passend maken.
H0e baantje | Rails Roco Veldspoor | DR5000 | Rosoft | iTrain |
Met vriendelijke groet,
Tom

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #5 Gepost op: 5 december 2018, 22:28:16 »
Bedankt voor het delen van je ervaring. Je hebt een punt wb de startset.
Vanavond onderweg van Katwijk naar huis bedacht dat ik het geheel tegenover elkaar zet in een Excelsheet en kijken hoe de kosten zich tegenover elkaar verhouden.
Vind het geen probleem om eerst dingen bij elkaar te zoeken voordat ik kan rijden.
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.892
  • Thanked: 176 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: startset of los kopen
« Reactie #6 Gepost op: 6 december 2018, 10:31:15 »
Dag @Herbert,
Ik denk dat het heel verstandig is om voordat je ergens mee begint, de zaken eerst goed uit te zoeken en naast elkaar te leggen. Je zou niet de eerste zijn die een keuze heeft gemaakt en dan halverwege erachter komt dat het de verkeerde keuze was.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #7 Gepost op: 7 december 2018, 14:57:00 »
Ik denk dat ik los ga kopen. heb net alles tevoorschijn getoverd en ben rails gaan inventariseren. Ik had meer dan ik verwacht had.
Bleek ik de startset 6308 met het gele locje te hebben, uitbreidingset D (FL6192) en wat losse rails (ook een doosje met rechte stukken en bochtjes uit de 6000 serie)
Heb even gekeken wat er aan rails in de huidige startsets zit en dat is niet echt veel.

In die uitbreidingsset zitten 2 bochtwissels, nl de 6142 Links en rechts
Die kan ik echter in de huidige categorisering niet weervinden
--> Been inmiddels achter dat dit de 6174 en 6175 zijn

In een doosje zat nog de bon 30 maart 1996  (heb ik die dag voor mijn verjaardag gekregen) van Hobby modelshop in Zelhem.
Moet wel aan het schoonmaken met alles   
Heb net ff een klein stukje rail gelegd en het treintje reed, wel wat moeizaam. Maar dat is niet vreemd na 15-20jr in een doos te hebben gezeten

Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline mark mms

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.015
  • Thanked: 15 times
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #8 Gepost op: 7 december 2018, 17:18:22 »
Dat het lokje moeizaam loopt is inderdaad niet vreemd.
Als ik 15-20 jaar in een doos zat deed ik het waarschijnlijk nog slechter.
Gewoon even netjes schoonmaken, zeker de rails, en dan het lokje rustig laten warmdraaien.
Wellicht doet een drupje olie, heel klein beetje, wonderen.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #9 Gepost op: 7 december 2018, 18:26:00 »
Precies, dat dacht ik ook.

Heeft iemand ervaring met rails via Marktplaats kopen.
Ik zag dat er iemand die veel in de aanbieding heeft.
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 392
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #10 Gepost op: 8 december 2018, 07:36:07 »
Hoi,

Ik heb ook de meeste rails via marktplaats gekocht. Denk wel dat het afhangt van welk type rails en hoe het gebruikt is.
Zelf heb ik Fleischmann Profi.

Groet Mies

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #11 Gepost op: 10 januari 2019, 12:57:08 »
Na alle overwegingen en bedenkingen.
Ik heb als centrale de DR5000 van Digikeijs aangeschaft.
Voor het eerst wat via e-bay gekocht via de veiling: Roco Mulitmaus (om de baan ook onder pc te kunnen bedienen)

Bij het afstruinen van Marktplaats, kwam ik een Lint 41  van Trix tegen deze heb ik gekocht.
Met passagiers!

Mijn eerste digitale trein!

De pinbon zat nog in de doos, degene had 'm in Zelhem gekocht (zo'n 10km van mij vandaan) de verkoper kwam uit Noord Holland.
De trein is terug in de Achterhoek  :D

Alle papieren zaten er bij, maar nergens stond het locadres. Ik ken de DR5000 nog niet, om uit te zoeken of ik het daarmee uit kan lezen. En om alle lokadressen uit te proberen  :o
We een aantal geprobeerd zoals 41 (Lint 41), en de laatste cijfers van het artikelnr etc.
Ik had geen zin om de verkoper te mailen en te wachten op antwoord. ben in de auto gestapt en naar Zelhem gereden, daar hebben ze de trein uitgelezen en omgecodeerd naar 41  (logischer gezien het treintype).
Was ook een mooi excuus om de "snoepwinkel" te kijken  :P
Nu eerst sparen en in maart ben ik jarig .....


Ik heb een tekening gemaakt voor een treintafel, welke redelijk makkelijk afgebroken kan worden omdat ik over een paar jaar (als dochter 2 uit huis is en die staat op de rand van het nest te fladderen en te piepen dat ze uit huis wil, maar geen geld heet als arme student) naar een grotere ruimte op zolder kan en ik wil toch nog niet aan de slag met scenery.

Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline iTom

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 4.460
  • Thanked: 83 times
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #12 Gepost op: 10 januari 2019, 13:04:31 »
Daar heb je een prima centrale aan. Verder lekker stoeien met de spullen. Ben benieuwd naar de tekening van de baan. Je kan een programmeerspoortje aanleggen en die aansluiten op je DR5000. Kan je zelf je loc/decoder mee uitlezen.
H0e baantje | Rails Roco Veldspoor | DR5000 | Rosoft | iTrain |
Met vriendelijke groet,
Tom

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #13 Gepost op: 10 januari 2019, 15:30:26 »
Heb nu een paar stukken rails op mijn buro om te proberen, ben nu mijn centrale aan het instellen.
Hangt statisch in mijn LAN (netwerk instellen is voor mij appeltje-eitje). Alles in mijn netwerk wat bekabeld is, heb ik een statisch IP gegeven.
Trein rijdt via de PC software en via de Multimaus

Ben nu aan het prutsen met de Z21 app, dat gaat nog niet zo soepel.
Het staat mij bij dat ik ergens gelezen dat LAN en W-LAN niet samen gaan. Theoretisch zou dat moeten kunnen wat er zit een aparte DHCP-server in en de IP-range ligt buiten elkaars bereik
Ik hoop de LAN aangesloten te houden en en de W-LAN te gebruiken voor de Z21 app

Baantekening ben ik nog mee aan het stoeien in Wintrack, heb voorlopig niet zo heel veel ruimte
Wil in Wintrack heel veel doen, maar dan wordt het erg vol.


 
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.208
  • Thanked: 76 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: startset of los kopen
« Reactie #14 Gepost op: 10 januari 2019, 16:52:40 »
Heb je het apparaat waarop de Z21 app zit verbonden met de wifi van je woning of met de wifi van de DR5000?
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline hgr

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 50
  • Geslacht: Man
Re: startset of los kopen
« Reactie #15 Gepost op: 10 januari 2019, 17:12:32 »
Met die van de DR5000
Het werkt als ik in de LAN omgeving bij "DR5000 protocol" de optie "Z21/W-LAN-Multimaus"selecteer.
De optie om de WiFi van het thuisnetwerk te kiezen heb ik nog niet geprobeerd.

Ga ik een keer doen
Herbert
------------------------------------------
DR5000 - 2 rail-