Auteur Topic: Engels modelspoor  (gelezen 4485 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Engels modelspoor
« Gepost op: 1 november 2017, 14:21:57 »
Zoals ik in de topic  "even voorstellen" al beschreef bouw ik in de schaal 00, Engels modelspoor. Ik ben daar woest mee begonnen op basis met wat ik gewend was en dat was een Nederlandse baan uit tijdperk III. Engeland is andere koek. Veel bochtige circuits en dus veel stations die in een bocht liggen. Ook in stedelijke agglomeraties. Ook het rijdend materieel is niet zo best in staat om hellingen van 3% te nemen en ik vond dat er een schaduwstation nodig was. Dat laatste kun je aanpassen maar de onvrede over het banenplan wat je gemaakt hebt niet. Ik wilde ruimere bochtstralen en een nog grotere rij -lengte in een ruimte van 6 x 4 meter. Dus was de helix de oplossing.
Hieronder een paar linkjes naar afbeeldingen zoals mijn baan er uit zag voordat ik hem sloopte.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/Cr1y4mC9AaB0aEx

https://aldert1914.stackstorage.com/s/Ugpd2gJcBPlMUAx

https://aldert1914.stackstorage.com/s/ww2l5HJdaMKV7qR
 
https://aldert1914.stackstorage.com/s/do4EAbA7hLtVuCY

Het was zonde, maar ik heb meer gesloopt. De huizen die je ziet staan zijn handmatig gebouwd uit karton. Hoe ik dat doe, kom ik later nog op terug. Op draaischijf staat een loc van de Great Western Railway in rode kleur omdat deze loc is gebruikt voor de opnamen van de film Harry Potter. Deze loc is van Hornby.  Voor de loods staat een  GWR loc serie City Class 4--4-0 met de naam City of Bath. Bath was het centrum van de GWR. De loc is van Bachmann Branch-Line. De draaischijf is van Henk Kooiman (HK schijf) Een wondertje. De bak en brug moet je wel zelf bouwen. Mijn basis was de oude HSM brug van het depot Hilversum. Later heb ik hem om gebouwd naar GWR model met andere kleuren.
De nieuwe baan.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/cbxFvxwX4t58Xp6

https://aldert1914.stackstorage.com/s/pnsfR5DyLqImstq
Zoals je ziet bestuur ik de zaak met Koploper, via de DR5000 centrale van Digikeijs. Maar soms doe ik dat ook met Rocrail.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/uq0EJobDUV2jlnk


Onder de baan hangt de elektronica. Twee Arduino's met opzetprints voor de montage met schroefkoppelingen en drie S88-ers plus 6 meldprints. Drie transformatoren, waaronder 1 met een 5 en 12 V uitgang. De servo's worden gevoed met 5 volt en de arduino met 12 volt.

https://aldert1914.stackstorage.com/s/2YCSaIgpU56j24N
Het railmateriaal is van Tillig, Roco en Peco code 73. De wissels stuur ik aan met de microprosseor van Arduino en servo motortjes. Over die manier van aandrijven wil ik ook nog wel een stukje schrijven, want dat is een erg goedkope oplossing. Weet de prijzen van servo decoders.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/oAb25yRW3f9Zebx

Frans


Offline Wim Corduwener

 • Forumbeheerder
 • Super Modelspoorder
 • *****
 • Berichten: 8.903
 • Thanked: 177 times
 • Geslacht: Man
 • Enschede (import)
  • Villa Volta
Re: Engels modelspoor
« Reactie #1 Gepost op: 1 november 2017, 18:53:59 »
Mooi dat je dit laat zien. Zoals je misschien hebt gelezen zijn hier meer forumgangers die hun vorige baan hebben afgebroken. Maar een nieuw begin en een schone lei heeft ook wel wat.
Op mijn laatste vakanties in Groot Brittannië heb ik aardig wat ingeslagen van Wills en Dapol. Je hebt het al eerde genoemd, maar qua schaalgrootte pas 1:76 vaak beter dan H0-materiaal.
Ik ben benieuwd.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #2 Gepost op: 3 november 2017, 14:05:57 »
Voor dat ik verder ga met het laten zien van mijn plannen en wat ik al zo maak even een link naar het adres waar ik zoal mijn spullen koop. Op de tweedehandsmarkt vind je buiten Ebay niet zo veel.
Ik kwam veel op beurzen maar daar kom ik nu niet meer aan mijn trekken. Mijn meeste spullen koop ik hier:
http://www.hattons.co.uk/?utm_source=ehattons.com&utm_medium=redirect&utm_campaign=ehattonsredirect
Klik even op 00 en er is ruime keus.
Of deze: https://railsofsheffield.com/  Op dit moment een Hall (de zelfde loc als de rode maar dan in groene BR uitmonstering) met geluid voor 149,50
Maar let vooral op de prijzen. Je krijgt opeens weer lol in spoorwegmodelbouw. Want laten we eerlijk zijn, het is en wordt een dure sport. Voor die rode loc die ik liet zien betaalde ik 89 pond. (1 pond doet 1.12 euro) Hij is erg mooi gedetailleerd, zoals vele producten van Bachman en Hornby. Dat was een aantal jaren geleden wel anders, maar tegenwoordig hebben ze de kwaliteit van de merken van het vaste land van Europa.
The following users thanked this post: jandejager

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #3 Gepost op: 4 januari 2018, 22:13:14 »
Het is al even geleden dat ik wat op dit draadje heb gezet, maar dat kwam door omstandigheden. Maar goed de bouw van de baan is verder gegaan. Eerst even iets over de wissel aandrijving. Voorheen deed ik dat met Conradmotortjes aangestuurd door IEK decoders voor motorsturing. Na verloop van tijd kreeg ik een enorme hekel aan die dingen. Ze maken veel lawaai, zijn erg kwetsbaar en gaan geen eeuwen mee. Een ding deden ze prima en dat is de puntstukompoling. Ik wilde dus wat anders en ik was er snel uit. Het werden servo"s.  Nu wil ik best geld uit geven aan deze hobby, maar als het goedkoper kan, dan loop ik daar niet voor weg. Servodecoders vind ik erg duur. Bij toeval kwam ik terecht  bij Nico Tering en zijn ArCoMora project. Hij heeft een print + software ontwikkeld om de servo's aan te sturen. Hij doet dat op basis van het Arduino board (microcontroler) Hij heeft een opzetprintje ontwikkeld die je op de Arduino prikt. Als je bij hem het opzetprintje koopt en in China de servo's plus de Arduino(s) dan ben je voor h e e el weinig klaar. Lees dit maar eens: https://arcomora.wordpress.com/
Op het Beneluxspoornet is nog meer te vinden over de ontwikkeling en bouw. 
https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,68257.0 
Het kost je nog geen 2 Euro per wissel aansturing incl. servo. Ik ga geen reclame maken voor deze handel, maar prijs technisch een verademing. Het afstellen van de wissels is een handigheid maar de handleiding is duidelijk. Voor de puntstuk ompoling heb ben ik gegaan voor de microschakelaars. Mijn baan vordert langzaam. Ik ben nog al druk geweest met de bezetmelding. Ondanks dat ik het meer heb gedaan, maak je toch altijd weer fouten in het aansluiten en in de nummering. Maar op dit moment loopt alles goed in Koploper. Ik moet de zaak nog wel even finetunen. IJken van de locs, lengte van de blokken enz. Op de hieronder staande foto's zie je vorderingen en de lucht is al bauw. Dwars op de baan zijn allemaal 'leidingen' zichtbaar. Dat zijn allemaal messing pijpjes van 2mm. Daar door heen lopen de verenstalen draden die vanaf de servo de wissels aandrijven. De meeste modelbouwers hangen de servo onder de baan en laten dan met een korte veer de wisseltongen bewegen. Mijn lengte van 1,96 m is een reden temeer om er een hekel aan te hebben dubbel gevouwen onder de baan te liggen. Ik heb mijn servo's  allemaal gekanteld (dus met de as naar boven) in de bovenplaat gemonteerd. Het armpje beweegt zich zich  horizontaal heen en weer. Dat betekent dus dat de aandrijving vlak over het hout door de pijp beweegt. Bovendien heb ik de servo's allemaal aan de rand van de spoorbaan ingebouwd. Ik kan er makkelijk bij als er een storing optreed of er een servo vervangen moet worden. Bovendien is de uitslag van de arm naar beide zijde zeer nauwkeurig af te regelen. Het grote gebouw is het station van Heaton in de UK   http://www.smartmodels.co.uk/rail15---heaton-station-building.html Ik ga hem een andere bestemming gegeven. De stationsgebouwen op de perrons zijn van Metcalfe  https://www.metcalfemodels.com/
Deze firma heeft in zijn collectie een seinhuis die je zo op een Nederlandse baan kan zetten. De dubbele locloods is zo om te bouwen tot een loods van Staatsspoor.
Ik heb nog meer van dat spul, maar dat zit nog in de doos. De perrons heb ik gemaakt van restmateriaal van Melcalfe en balsahout. Mooi materiaal en makkelijk in te krassen. Hoe ik het landschap ga inrichten weet ik nog niet helemaal. Veel foto's bekijken en kiezen voor een deel van het land. De zuidkust verschilt erg van het westen of oosten. Het zal wel zuid Engeland en deels oost Engeland worden omdat ik hoofdzakelijk GWR en LMS als maatschappijen op mijn lijstje heb.

https://aldert1914.stackstorage.com/s/FG4hbS7vKaXgxtm
https://aldert1914.stackstorage.com/s/R2hI5PUioioXQGR
https://aldert1914.stackstorage.com/s/SjaYa6XeP2915N0
https://aldert1914.stackstorage.com/s/5Ab9gSlGZy2GoT3
In de verte zie je een draaischijf liggen. Eerst had ik een Fleischmann/Marklin, maar die vond ik niet mooi met al die vertandingen langs de bak. Het Duitse uiterlijk nog daar gelaten. In mijn baan ligt een HK draaischijf. Een draaiend wondertje met twee motoren. Je koopt alleen de techniek en moet de bak en brug zelf bouwen. In mijn berichtje van 1 november zie je hem van dichtbij.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/C6vQa1BlLsDREs1
https://aldert1914.stackstorage.com/s/lLwrpUH0pJ3Lg4L
https://aldert1914.stackstorage.com/s/KygVbz873PbYfTt
Het ompolen van de puntstukken in de singleslip koste nogal wat hoofdbrekens. Uiteindelijk kon ik volstaan met 1 microschakelaar.
Ook de verenstalen draden heb ik nog wat verlegd en nu schakelen ze beter.

Frans

Offline Anne W

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.492
 • Thanked: 18 times
 • Geslacht: Man
 • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: Engels modelspoor
« Reactie #4 Gepost op: 4 januari 2018, 23:28:09 »
Beste Frans,

Heel mooi, volgens mij moet het wel mogelijk zijn om je foto's ook rechtstreeks te laten zien, kijk eens in Forum Tips & Trucs.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #5 Gepost op: 5 januari 2018, 21:15:30 »
Heb ik geprobeerd Anne, maar het lukte mij niet. Ik importeer ze vanuit TransIP  (starck).  In Photo bucket kon je kiezen tussen een link op de pagina of rechtstreeks een foto. Ik zal wel wat fout doen. De tips en trucs heb ik door gelezen.

Frans

Offline mark mms

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.020
 • Thanked: 16 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #6 Gepost op: 5 januari 2018, 22:23:18 »
Ik heb de foto's doorgeklikt en ziet er netjes uit.
Zeker een goede tip!
Gaat op het verlanglijstje voor eventuele aanpassingen.

Offline Anne W

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.492
 • Thanked: 18 times
 • Geslacht: Man
 • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: Engels modelspoor
« Reactie #7 Gepost op: 5 januari 2018, 22:59:32 »
Beste Frans,

Ik werk met Imageshack, Amerikaans, waarschijnlijk van Google, kost me U.S.$ 35 per jaar, als ik naar de notatie kijk dan valt in ieder geval op dat in de notatie opgenomen is [IMG] aan het begin en met [IMG] aan het eind, maar er staat nog meer bij en er hangt me bij dat https ook wat meer vereist als http.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline GéJé

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.622
 • Thanked: 50 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #8 Gepost op: 5 januari 2018, 23:00:11 »
Hallo Frans,

Met de rechter muisknop op de afbeelding klikken en dan kiezen voor 'adres van afbeelding kopiëren'
Plakken in je bericht en dan voor de adresregel [ img ] en achter de adresregel [ /img ] zetten.
en dan lukt het mij wel.


Hele mooie baan trouwens. Dat beloofd veel moois voor ons om te bewonderen als je met je nieuwe baan begint.

Groet,

Gert-Jan

Offline Robvd

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.188
 • Thanked: 34 times
 • Geslacht: Man
 • Denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Engels modelspoor
« Reactie #9 Gepost op: 6 januari 2018, 12:02:35 »
Hoi Frans,

Fijne update, vol met tips in ideeën waar we allemaal iets mee kunnen. Als je de aanwijzingen van GéJé toepast, wordt het topic nog fijner om te lezen.
Mooie baan hoor, met die grote boogstralen ziet het sporenplan er realistisch uit.
Rob
Ergens in West Duitsland rond 1970 / gelijkstroom analoog / kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met module voor eindstation "Klütz" met segmentdraaischijf.

Offline Wim Corduwener

 • Forumbeheerder
 • Super Modelspoorder
 • *****
 • Berichten: 8.903
 • Thanked: 177 times
 • Geslacht: Man
 • Enschede (import)
  • Villa Volta
Re: Engels modelspoor
« Reactie #10 Gepost op: 6 januari 2018, 17:13:37 »
Ik ben het met @GéJé eens: een mooie baan en weer eens heel wat anders. Ik ben het ook met Gert-Jan eens dat direct geplaatste foto's het (bij mij in elk geval) beter doen dan dat doorgeklik naar externe foto's.

Op links naar andere modelspoorforums klik ik in principe niet, omdat ik vind dat als forumleden een verhaal willen vertellen over hun modelspoorhobby dan doen ze dat maar op dit forum. Maar laat duidelijk zijn; dat is mijn idee en daar hoeft niemand zich iets van aan te trekken.  :)
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #11 Gepost op: 7 januari 2018, 21:42:20 »
Even een foto update van de baan. Om uit te proberen heb ik de links naar twee foto's geplaatst plus er wat voor en na. Trouwens de knop 'afbeelding toe voegen' doet het zelfde. Zie het resultaat.
Overigens ben ik het met Wim eens dat je niet moet verwijzen naar een ander forum. Maar Nico Teering heeft hem nu eenmaal geplaatst daar waar hij nu staat. Dat draadje van hem heeft ver in de 70 bladzijden en die wil ik niet gaan over typen. Het is een technische verhandeling over het tot stand komen van zijn project met veel nuttige tips. Maar zoals ik in dit draadje vermeld heeft hij nu een eigen website. Overigens heeft de software via de Arduino niet de mogelijkheid om b.v. het armsein of spoorboom na te laten deinen wat b.v. een OC32 wel kan. Wel de snelheid en uitslag van de servoarm. Mocht iemand interesse hebben in deze aandrijving stuur dan een p.m. Er valt nog wel iets aan te vullen. Als ik b.v. de TL-verlichting achter de frieslijst aan deed sloegen al de servo's op hol. :D Dus een condensator en een weerstand plaatsen. Overigens ben ik lid van de Modelspoorgroep Zeewolde en op onze modulebaan hebben we de hele bezetmelding geregeld met Arduino boards. Werkt voortreffelijk...en ook voor zo'n fijn prijsje.

Frans

 
[ img ]https://aldert1914.stackstorage.com/s/sYSGJzcHJkQQ9RX[ /img ] 
[ img ]https://aldert1914.stackstorage.com/s/SJpUlpHI0EakQus[ /img ]

 

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #12 Gepost op: 7 januari 2018, 22:08:52 »
Nog een keer.
https://aldert1914.stackstorage.com/s/SJpUlpHI0EakQus
https://aldert1914.stackstorage.com/s/sYSGJzcHJkQQ9RX
Ik heb al jullie suggesties geprobeerd.
Ik ben beter met microprocessoren. Het kan ook aan TransIP liggen.
Frans

Offline Anne W

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.492
 • Thanked: 18 times
 • Geslacht: Man
 • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: Engels modelspoor
« Reactie #13 Gepost op: 7 januari 2018, 23:38:50 »
Ik ben ook een "leek" daarom hang ik erg aan Imageshack die mij wel geld kost, maar die het perfect doet, overigens zijn er nog veel meer fotohosters, maar het aantal "gratis" neemt wel af.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Pierre

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 6.310
 • Thanked: 168 times
 • Geslacht: Man
 • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
  • Station Hoogbaan
Re: Engels modelspoor
« Reactie #14 Gepost op: 8 januari 2018, 10:14:14 »
Toch als je het complete adres pakt kan het wel. (ook de tekst achter de code) Zoals Gert-Jan al zegt: met de rechter knop muis klikken op de foto.
Dan krijg je dit adres (zonder de haakjes) en daar zet je dan de img tags voor en achter.
(https://aldert1914.stackstorage.com/public-share/SJpUlpHI0EakQus/preview?path=/&mode=thumbnail&size=medium)

Succes. ;)

Groet Pierre.
Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) .    ;D

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #15 Gepost op: 23 februari 2018, 22:09:10 »
Het heeft even geduurd voordat ik weer wat post, maar dat had wel een reden. Mijn vrouw vond dat we (**) huwelijksjaren maar eens moesten vieren, dus we waren even uit beeld en dat feestje werd gevolgd door een enorme griep. Maar goed, uit geziekt en weer verder gebouwd aan de baan. De baan is technisch in orde, dat wil zeggen de wissels werken goed even als de bezetmelding en de baan rijdt met Koploper. Ik ben dus verder gegaan met de scenery. Maar voordat ik daaraan begon heb ik de frieslijst vernieuwd. Ik vond hem te hoog zitten en ik had de balen van de daarachter hangende Tl bakken. Dat heeft trouwens nog een neveneffect. Als de centrale aan stond en de baan onder spanning, dan ontstond een verrassend effect als ik de tl verlichting aan deed. Een hand vol servo's sloeg op hol en bij sommigen werd geleidingsstang voor de wisseltongen verbogen door de klappen. Het bleek dat de starters zeer storingsgevoelig werken richting van de servo's. Dus eerst het licht aan en dan de centrale.  Dus ik heb een nieuwe frieslijst op gehangen met ledstrips. Het scheelt ook kilo's aan gewicht. Advies....neem 24 volt strips serie 5050 inclusief een sterke trafo van 100W. Nog een voordeel is dat één trafo volstaat voor 10 meter en bij 16V is dat 5 meter. Het grootste voordeel is de grotere licht opbrengst. Ik overweeg om er nog een strookje blauw bij te hangen voor een avond / ochtend effect. Trouwens die storingsgevoeligheid is grotendeels op te lossen door tussen de drie draden van de servo een weerstand van 4K7 en een condensator van 100Nf te plaatsen. Die twee filteren veel weg.

Aan de voorzijde van de baan zie je bovenin allemaal ovale gaten zitten. Die heb ik er bewust in gezaagd om goed bij alle servoaandrijvingen te kunnen. Als er een stuk gaat moet hij toch vervangen kunnen worden. De aandrijvingen zijn weg gewerkt onder de scenery. De gebogen brug heb ik zelf gemaakt  van pluimkarton, dus urenlang steentjes uitsnijden. In het baanplan heb ik nog iets gewijzigd. Door de locloods aan de andere zijde van het station te plaatsen heeft de draaischijf wat meer lucht. Dat ding moet ik nog wel aansluiten en afstellen en in de twee aanloopsporen zijn twee werkputten geplaatst. Helemaal achterin de baan is het eerste groen al zichtbaar. Zacht glooiende heuvels met korte begroeiing van strooiturf. Daar moeten korte graspollen op groeien tussen de stenen muurtjes en heggen. Aan de andere zijde van de baan zie aan de rand van de baan een verzakking in de voorstrook. Daar ga ik een meer graven en overweeg echt water, dit onder het motto doe eens gek. Intussen heb ik in Engeland een laser gesneden voetbrug van de LMS en een groot seinhuis besteld. Die moeten wel in elkaar worden gezet en geschilderd worden.
http://www.lcut.co.uk/index.php?product=B%2000-30&title=B%2000-30

Zoals jullie zien heb ik het plaatsen van foto's onder controle. :D

Frans


 

 

 

Offline GéJé

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.622
 • Thanked: 50 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #16 Gepost op: 23 februari 2018, 23:09:59 »
Hoi Frans,

Mooi dat het gelukt is om de foto's te plaatsen. want deze baan is het zeker waard om getoond te worden. Ziet er heel mooi uit!
Wat betreft dat echte water heb ik mijn twijfels. Stilstaand water vervuilt erg snel. Als je het gaat proberen zou ik in ieder geval gedemineraliseerd water gebruiken en geen kraanwater.

groet,

Gert-Jan

Offline Wim Corduwener

 • Forumbeheerder
 • Super Modelspoorder
 • *****
 • Berichten: 8.903
 • Thanked: 177 times
 • Geslacht: Man
 • Enschede (import)
  • Villa Volta
Re: Engels modelspoor
« Reactie #17 Gepost op: 24 februari 2018, 14:46:18 »
Probleem met water is ook dat het op den duur gaat verdampen en dan is na een week of wat je meertje drooggevallen.  :o
Persoonlijk vind ik echt water ook niet echt op schaal en vind ik genoeg voorbeelden (ook op ons forum) waar ik kunstmatig water meer vind passen.
Een voordeel van echt water is dan weer wèl dat je het niet hoeft af te stoffen.  :D
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #18 Gepost op: 24 februari 2018, 15:43:31 »
Mnn... alle soorten water al heb gehad. Lak, hars siliconen enz. Ik was wel van plan een pompje met filter / reservoir te plaatsen, ook om er wat beweging in te krijgen. Maar de oeververbinding en de diepte vind ik nog steeds een probleem. Nog maar eens goed over nadenken met jullie opmerkingen in mijn achterhoofd. Zou bier ook wat zijn  ;D
Trouwens jullie zien delen van de baan op foto's. Ik dacht dat ik het baanplan nog niet had geplaatst. Hier staat hij. (getekend met Anyrail) In Engeland hebben kleine stations vaak een doorloopspoor tussen de stationssporen. Dit om even een goederentrein te plaatsen of een sneltrein voorrang te geven. Door het hebben van 3 sporen moet de verbinding tussen de perrons met een extra lange voetbrug op gelost worden. Het plaatsen van wissels en een singleslib zijn geplaatst op links rijden.
 


Zoals je ziet heeft de baan een dubbele helix en een schaduwstation. Zoals ik al had vertel;d is de locloods verplaatst naar de andere zijde van het station met toevoeging van een extra wissel. Zoals je ziet is er geen bocht in de baan met een kleinere straal als 60 centimeter. De zichtbare bochten (boven) zijn nog ruimer.
Frans

Offline Robvd

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.188
 • Thanked: 34 times
 • Geslacht: Man
 • Denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Engels modelspoor
« Reactie #19 Gepost op: 24 februari 2018, 17:49:53 »
Mooie baan, Frans.

Ik hou wel van een, zoals ze in Engeland plegen te zeggen, "An der Wand Anlage"  :). Mooie lange sporen en goed zicht op de hele baan.
Ik zou het water gewoon proberen. Hoewel water inderdaad niet de 1:87 (of is het 1:76?) viscositeit heeft, geeft het wel het effect van stroming. Je zou eens met verschillende materialen bedding kunnen experimenteren: ik kan me zo voorstellen dat water afstotende of juist water aantrekkende materialen een acceptabel effect kunnen geven. Of een drupje zeepsop in het water om de oppervlakte spanning te verlagen?

Rob
Ergens in West Duitsland rond 1970 / gelijkstroom analoog / kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met module voor eindstation "Klütz" met segmentdraaischijf.

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #20 Gepost op: 24 februari 2018, 21:15:29 »
Ja, die grote rij lengten ben ik gek op. Op mijn baan ligt ongeveer 80 meter rails, waarvan 50% zichtbaar.. De blokken zijn ruim 2 meter lang (voor een loc + 6 rijtuigen), met uitzondering van de helixen. Die zijn 4,5 meter. Ik wil niet dat een trein stil komt staan in zo'n klimspiraal. In de software heb ik dat ook zo in gesteld. Dus niet stoppen. De Engelse locs hebben over het algemeen geen slipbandjes. Je moet dus altijd rekening houden met treinlengte en helling. Overigens kijk ik graag bij een ander in de keuken. Mijn inspiratiebron is de modelspoorbaan Bucks Hill, een 7mm (schaal 0) baan uit de streek van de GWR. https://www.buckshillmodelrailwayin7mm.com/
De bouwers van deze baan hebben erg veel research gepleegd en het plaatsje met station  na gebouwd. Let vooral eens op de omgeving, sfeer en mensen bij en om het station. De baan is erg bekend in de UK. Ik geef toe dat die schaal oneindig veel mogelijkheden bied qua details.
Eind mei ga ik weer naar Engeland om ideeën op te doen en wat museumbanen te bezoeken.

Frans

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #21 Gepost op: 24 februari 2018, 21:46:49 »
Nog even een nabrander.
Koppelingen, altijd een dankbaar onderwerp. Allerlei merken passeren de revue. Ik heb wat anders. Ooit wel eens gehoord van Dinghamkoppelingen voor heel weinig geld.
Kijk maar eens op deze site. 
http://www.dingham.co.uk/
Het zijn wonder mooie dingen en je kan zeer kort koppelen. Klikken op de 4mm uitvoering (7mm is schaal 0)
Op mijn eigen site heb ik er een stukje over geschreven plus een paar filmpjes.
https://zeewoldermodelspoor.wordpress.com/2016/05/30/koppelingen/
Opmerking: De foto boven in de site heb ik zelf genomen. Voor de trein stond een Sir Nigel Gresley locomotief A4- 3 cilinder (de oude wereld recordhouder) Op het moment van de foto ging de regelateursleutel helemaal open, want hij moest gaan klimmen. Buiten het enorm mooie exhoustgeluid donderde hij uit de schoorsteen de nodige roet en kolenstof. Drie dagen een ontstoken oog.

Frans

Frans

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #22 Gepost op: 22 maart 2018, 21:58:38 »
Ik heb weer een paar leuke dingen in Engeland gekocht bij http://www.lcut.co.uk/index.php?page=pages/hub&title=LCC%20Bundles&gauge=OO
Zij bieden fantastisch mooie gelasterde modellen aan. Ze zijn gesneden in karton met een zeer grote nauwkeurigheid. De stenen muren passen getand op de hoeken van de gebouwen exact in elkaar. Ik had op mijn baan al een klein seinhuis van de GWR staan, maar ik wilde er een grote bij hebben. Die vond ik op deze site. Kwijlend rond gekeken en ik vond ook nog een LMS voetbrug over 3 sporen. Die heb ik er maar bij gekocht. Voor de prijs hoef je het niet ten laten. Er zijn modellen bij die je rustig op een Nederlandse baan kan zetten. De Nederlandse seinhuizen van Staatsspoor leken veel op de Engelse. Pannendak er op en klaar is het. Ik heb dus een stoeltje gepakt en heb 4 dagen achter de brievenbus gezeten en toen had ik ze binnen. Ik heb ze als de   (!!*\~/:)   in elkaar gezet en kwam tot de conclusie "goede aankoop". Nu nog even van een kleurtje. voorzien. Ik heb ze op een donkere stoel gezet en toen gefotografeerd. Komen ze goed uit de verf  ;D

 
 

Offline Robvd

 • Super Modelspoorder
 • ******
 • Berichten: 1.188
 • Thanked: 34 times
 • Geslacht: Man
 • Denk aan morgen, doe vandaag.
Re: Engels modelspoor
« Reactie #23 Gepost op: 22 maart 2018, 23:34:20 »
Mooi spul, Frans.
Hoe kleur jij de kartonnen modellen? Ik gebruik vaak gewone acrylverf, en verf dan gelijktijdig beide kanten (voordat ik ze in elkaar plak), zodat het karton niet te erg krom trekt. Na het na drogen kan ik het weer helemaal vlak kan buigen als dat nodig is. Ik heb wel eens een dak zo 'droog' mogelijk geverfd nadat ik het in elkaar had geplakt, maar moest daar een dag later nog wel wat aan doen om het weer vlak te krijgen...
Rob
Ergens in West Duitsland rond 1970 / gelijkstroom analoog / kleine vaste baan en uitbreiding met modulebaan.
Nu vooral bezig met module voor eindstation "Klütz" met segmentdraaischijf.

Offline frans46

 • Kruier
 • *
 • Berichten: 19
 • Thanked: 1 times
 • Geslacht: Man
Re: Engels modelspoor
« Reactie #24 Gepost op: 23 maart 2018, 19:23:20 »
Rob,
ik heb een flink aantal Edding 800 markers in allerlei kleuren. Je hebt ze met stiften (vierkant) tot 7 mm. Ze worden veel gebruikt voor reclamedoeleinden. Etaleurs gebruiken ze veel en ook marktkooplui om de prijzen op borden te zetten. Je kunt ze kiezen voor licht en donker karton. Voor de nuance gebruik ik heel fijne poeders. Je bent natuurlijk wel gebonden aan de collectie, maar ze hebben er veel. Je kunt ze kiezen voor allerlei materialen.
https://www.hobbygigant.nl/edding-markers-en-pennen/?features_hash=26-7177
Het karton trekt dan niet krom en je kunt nauwkeurig werken. Wij hebben een clublid die vroeger etaleur was en daar heb ik het trucje van geleerd.
De rails kleur ik er ook mee. Het wordt al gauw een smeerboel waarbij je de railstoelen ook mee papt als je de penceelof de paintbrush gebruikt. En het gaat heel snel. (geen noodzaak)
Frans