Auteur Topic: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om  (gelezen 2400 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.206
  • Thanked: 76 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Gepost op: 24 november 2016, 08:49:38 »
Dit bericht is niet van mij, maar vond ik tussen mijn persoonlijke berichten. Dus maar even hier geplaatst.

Ik ben nieuw op het forum en hoop ook af en toe mijn steentje te kunnen bijdragen.
Waarom op het forum, omdat ik ook vragen heb i.v.m. onze boeiende hobby
Ik ben een marklinist en rijd digitaal.
Op gebied van elektronica wil ik heel wat bijleren want ik ben nog een leek.
Ik zit met een probleem en wil mijn vraag zo duidelijk en begrijpbaar stellen:
Ik heb de centrale van Esu met kleurenscherm en wil mijn wissels (Krails) aansluiten op de switch pilot servo via de servo's van esu.
Je kan op die switch pilot 4 wissels aansluiten.
Mijn probleem is het volgende: na alles te hebben aangesloten en de wissels in te geven op de esu commander werken de wissels, alleen heb k het probleem dat van twee wissels, de wissel op de centrale rechtdoor aangeeft, terwijl hij op de baan gebogen staat en andersom.
Ik heb al van alles geprobeerd,bvb. alle wissels terug volledig verwijderen uit de centrale en herbeginnen, maar na zoveel keer dit te hebben gedaan blijf ik met het probleem zitten.
Wie zou voor mij dit probleem kunnen oplossen?
Alvast bedankt.
mvg.

Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline bellejt

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 130
  • Thanked: 3 times
  • Geslacht: Man
    • bellejt
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #1 Gepost op: 24 november 2016, 17:03:23 »
verkeerd symbool gekozen ?
met vriendelijke groet,
Johnny.
Ecos2 kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann

gerrit verbeke

  • Gast
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #2 Gepost op: 24 november 2016, 17:19:16 »
Hoe bedoel je Johnny.

Offline bellejt

  • Stationchef
  • ***
  • Berichten: 130
  • Thanked: 3 times
  • Geslacht: Man
    • bellejt
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #3 Gepost op: 24 november 2016, 17:21:23 »
zelfde als in koploper : wisselpoot verkeerd gekozen.Dan beweegt het juist andersom
met vriendelijke groet,
Johnny.
Ecos2 kleur,3 boosters ESU,S88 Viessmann

Offline Anne W

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.502
  • Thanked: 19 times
  • Geslacht: Man
  • Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #4 Gepost op: 24 november 2016, 23:30:11 »
Ik ben geen servo kenner, maar als dit bij wissels met elektromagneten zou gebeuren, dan is de remedie simpel: wissel de "niet gemeenschappelijke" draden van de elektromagneten met elkaar om.

Groet, Anne W
Raptor, Edits booster 10A, 3 Ma. 6090X decoders 27 staps, 12 MFX decoders (4 ESU) 6 met geluid (1 ESU), 28 staps, maar 27 staps voor de nieuwste M?rklin MFX decoders, automatisch bedrijf (Raptor), voor het volgen van de bouw van mijn baan, google \"mochten jullie denken dat ik alleen met\"

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.206
  • Thanked: 76 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #5 Gepost op: 25 november 2016, 08:54:34 »
Helaas Anne, servo's zijn iets heel anders dan spoelenaandrijvingen en gewone motoraandrijvingen.

Ik zie drie mogelijke oplossingen. De keuze is aan jou, Gerrit.

Oplossing 1: de Ecos anders instellen. Zoals bellejt ook meldt.

Oplossing 2: in de servo decoder de eindstanden voor de betreffende servo opnieuw programmeren maar dan omgekeerd.

Oplossing 3: de servo een halve slag draaien. Dat wil zeggen: als de servo nu met de as richting het puntstuk wijst, de servo opnieuw monteren maar dan zo dat hij met de as van het puntstuk vandaan wijst.

Toelichting bij 2 en 3: Servo's kennen niet de standen "rechtuit" en "afbuigend" maar wel twee eindstanden. De Ecos noemt de ene "rechtuit" en de andere "afbuigend", maar of dat klopt hangt er maar net vanaf hoe de servo onder het wissel zit en hoe het geprogrammeerd is.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 403
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: ECOS II met ESU servo's geeft wisselstanden verkeerd om
« Reactie #6 Gepost op: 27 november 2016, 08:00:33 »
Hoi, ik ben ook even aan het zoeken geweest in mijn Ecos2. Daarin zie ik ook geen mogelijkheid de wijziging te maken.
Ook in de handleiding staat hierover niets.

Denk dan toch dat je optie 2 of 3 moet toepassen
Groet Mies