Auteur Topic: Terug bouwen decoder  (gelezen 2277 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Theo

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 99
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Terug bouwen decoder
« Gepost op: 13 september 2015, 18:06:27 »
Hallo, ik heb een marklin loc gekocht op een beurs.
Maar bij thuiskomst kwam ik er achter dat deze loc was omgebouwd naar een MFXdecoder 61600.
Ik wil deze loc weer terugzetten naar de analoge situatie. Normaal zou dat moeten kunnen door de dip-switches op 0 te zetten.
Weet iemand hoe de oorspronkelijk draden moeten van en naar de motor moet worden terug gezet.

Gr Theo

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 396
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: Terug bouwen decoder
« Reactie #1 Gepost op: 13 september 2015, 18:56:00 »
Hoi Theo,

begrijp ik goed dat je de Decoder wilt verwijderen?
Dan de rode en zwarte draad naar de motor, Wit en Geel zijn de verlichting voor en achter.

Vaak is het zo dat als je een decoder inbouwt de diodes en spoelen verwijderd worden.
Je kunt ook in de decoder een CV waarde aanzetten zodat analoog bedrijf mogelijk is.
Indien je geen centrale hebt, kun je dit ook in een modelspoor winkel doen, of mogelijk kan 1 van de forum leden je helpen.
Ik rij gelijkstroom en kan je daarom niet helpen....

Groet Mies

Offline Theo

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 99
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Terug bouwen decoder
« Reactie #2 Gepost op: 13 september 2015, 19:19:33 »
Ja, een decoder werkt niet op mijn baan, ik stuur alleen de baanblokken digitaal aan.
Ik wacht nog even andere opties af, voordat ik de draden ga door verbinden.
Als ik dat doe zal de loc waarschijnlijk alleen nog maar in een richting kunnen rijden.
Maar alvast bedankt voor je reactie.
Theo

Offline Dirk T

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.208
  • Thanked: 76 times
  • Geslacht: Man
  • Tweerail DCC, NL 1950-1975 met ruime blik
Re: Terug bouwen decoder
« Reactie #3 Gepost op: 14 september 2015, 01:38:51 »
Met die decoder zou de lok gewoon analoog moeten kunnen rijden. De decoder herkent namelijk het analoge signaal en reageert daarop. Heb je dat al geprobeerd?

Een handleiding voor deze decoder vind je hier.

Als je de decoder eruit haalt, heb je een omkeerrelais nodig, of een oude decoder (zo een met DIP switches). Als de motor is voorzien van een permanent magneet, moet die magneet vervangen worden door een veldspoel.
Het einde van een weg wordt altijd bereikt door hem stap voor stap af te lopen.

Offline Theo

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 99
  • Thanked: 1 times
  • Geslacht: Man
Re: Terug bouwen decoder
« Reactie #4 Gepost op: 14 september 2015, 17:07:57 »
Dat zou inderdaad ook nog kunnen, ik ga het uitproberen.

Gr. Theo

Offline Michel Bikkel

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 396
  • Thanked: 13 times
  • Geslacht: Man
Re: Terug bouwen decoder
« Reactie #5 Gepost op: 14 september 2015, 20:20:27 »
Ja ik heb er helemaal niet aan gedacht dat bij wisselspanning rijrichting omkeren via een relais gaat....
en dat terwijl in toch echt al 25 in de meet en regeltechniek werk... koekkoek...
Groet Mies