Auteur Topic: Reparatie H0e locje  (gelezen 12173 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Reparatie H0e locje
« Gepost op: 30 augustus 2015, 18:01:00 »
Hallo allemaal,

In Houten heb ik dit H0e locje gekocht.


Het is een locje van het merk Atlas en volgens de verkoper liep het niet meer. Er ontbraken ook een aantal onderdelen en hij vroeg  er €5,- voor. Na wat afdingen kon ik hem voor €3,50 mee nemen.
Zelfs als ik het niet aan de praat krijg is het voor die prijs nog een leuk statisch object voor in een werkplaats of iets dergelijks.

Vandaag het locje maar eens open gemaakt en het motortje gedemonteerd. Als ik het motortje aansluit loopt het perfect.
Het probleem zit hem in twee contacten die het motortje van stroom moeten voorzien.
 

De contacten buig ik wat verder naar binnen en nadat ik het motortje weer gemonteerd heb maakt het geluid als ik stroom op de wielen set maar het draait niet. Ik maak alle tandwielen goed schoon en breng een druppeltje olie aan en dan komt het locje langzaam weer op gang. Ik laat het een tijdje draaien en nu loopt alles weer perfect!
https://youtu.be/ZwwLcwbgzSA

Dan de ontbrekende onderdelen.
Mijn locje heeft aan de voorkant maar één lamp.
Even zoeken op Google en daar vind ik dit locje dat te koop staat op Ebay.


Ook maar één koplamp  :) De koplamp van mijn locje wordt dus verplaatst naar het midden en daarmee is dat ook weer opgelost.

 

Mijn locje heeft aan de achterkant drie lampen. Het locje op Ebay heeft er daar ook maar één.


Dit verander ik dus ook en nu heb ik in plaats van een lamp te weinig ineens twee lampen over.  :D


Dan komt nu het grootste probleem.
Het locje mist aan één zijde het drijfwerk.




Ik heb het drijfwerk gedemonteerd en nu is de uitdaging om dit te kopiëren om het locje weer compleet te krijgen.


Wordt vervolgt,


Groeten, Gert-Jan

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 6.380
  • Thanked: 172 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
    • Station Hoogbaan
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #1 Gepost op: 30 augustus 2015, 18:10:34 »
Mooi werk Gert-Jan. Volgens mij komt de rest ook wel voor elkaar. ;)
Groet Pierre.




Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) .    ;D

Offline Roel

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.127
  • Thanked: 28 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats Kerk-Avezaath (de bloeiende Betuwe)
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #2 Gepost op: 30 augustus 2015, 19:32:04 »
Ik hoop dat het je lukt om identieke drijfstangen te vinden. Dat zou geweldig zijn.
Dat heb je er een leuk locje er bij voor weinig geld, wat zeg ik, voor bijna niets.
Ik blijf je volgen.
Met groet, Roel
Vooral Märklín, maar ook Roco; digitaal met volledige massadetectie. Rijd met CS1 en Koploper via laptop. Geen specifieke tijdperk.

Offline NickvR

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 690
  • Thanked: 25 times
  • Geslacht: Man
    • Reizen met de trein
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #3 Gepost op: 30 augustus 2015, 19:48:16 »
Leuk om te gaan volgen! Succes!

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #4 Gepost op: 31 augustus 2015, 11:09:26 »
Dat drijfwerk kopiëren lijkt me zeker een uitdaging.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

PietB

  • Gast
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #5 Gepost op: 31 augustus 2015, 21:15:16 »
Hoi Gert-Jan,
Leuk lokkie.
Als ik jou was zou ik het drijfwerkje kopieren en van Styreen maken.
Je hebt het voorbeeld.

grt Piet.
The following users thanked this post: GéJé

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #6 Gepost op: 31 augustus 2015, 21:22:30 »
Styreen? Is een metalen stripje niet veel steviger? Bovendien gaan de gaatjes uitlubberen door de wrijving.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing
The following users thanked this post: GéJé

Offline Roel

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.127
  • Thanked: 28 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats Kerk-Avezaath (de bloeiende Betuwe)
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #7 Gepost op: 31 augustus 2015, 21:43:21 »
En ik denk dat een koperen/metalen strip wat prettiger werkt dan styreen.Zeker in die kleine afmetingen.
Met groet, Roel
Vooral Märklín, maar ook Roco; digitaal met volledige massadetectie. Rijd met CS1 en Koploper via laptop. Geen specifieke tijdperk.
The following users thanked this post: GéJé

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #8 Gepost op: 31 augustus 2015, 22:34:11 »
Strips van messing hebben de meeste modelbouwwinkels wel. Een beetje boren en vijlen. Die gleuf wordt denk ik wat lastiger.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing
The following users thanked this post: GéJé

PietB

  • Gast
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #9 Gepost op: 1 september 2015, 16:33:18 »
Ja styreen is zwakker dan messing, maar weer moeilijker te bewerken.
En aangezien er geen drijfkrachten op de stangen komen, de wielen worden via tandwielen met elkaar verbonden, lijkt mij styreen een aanvaardbare oplossing.
Het is tenslotte allemaal cosmetisch.
Maar metaal is natuurlijk altijd mooier/beter.
En het was maar een suggestie.

grt Piet.
The following users thanked this post: GéJé

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #10 Gepost op: 1 september 2015, 17:01:11 »
Beste @Piet,
Blijf met suggesties komen. Hoe meer ideeën hoe meer keuze. Ik denk dat @GéJé toch gaat doen wat voor hem het makkelijkst is.
Eén ding is zeker: van drijfstangetjes kun je nooit genoeg op voorraad hebben.  ;)
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing
The following users thanked this post: GéJé

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #11 Gepost op: 1 september 2015, 19:15:22 »
Bedankt voor de suggesties mannen.
 Ik vind het wel leuk dat er gelijk een discussie op gang komt over de beste manier om dit probleem aan te pakken.
Zo komen we er samen vast wel uit.  :)


   

Offline jerry

  • Rangeerder
  • ****
  • Berichten: 457
  • Thanked: 8 times
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #12 Gepost op: 1 september 2015, 20:55:39 »
Stuk dik instalatie draad platslaan en bewerken

Offline Frans

  • Perron medewerker
  • **
  • Berichten: 62
  • Thanked: 3 times
  • Geslacht: Man
  • zoals 't treintje thuis tsjoekt tsjoekt 't nergens
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #13 Gepost op: 1 september 2015, 22:35:53 »
Hallo mensen,

Is er iemand die ervaring heeft met 3D scannen en 3D printen?  Dat lijkt mij een mooie techniek ( in opkomst) waarmee je volgens mij zo'n drijfstang mooi zou kunnen namaken.  En het lijkt mij dan niet zo moeilijk er gelijk een heel stel te maken, heb je reserve als een setje versleten is.  Ik heb zelf geen bekenden en/of een werkgever die met deze techniek bekend zijn maar misschien heeft een ander forumlid wel ' ingangen'?
't is zomaar een idee dat in me opkwam...

Mvg,Frans Vos
Marklin HO K-rail / Digitaal / Stoom+diesel / Tijdperk II-III / Zwarte Woud
The following users thanked this post: GéJé

Offline arend65

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 644
  • Thanked: 20 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #14 Gepost op: 2 september 2015, 18:55:24 »
Leuk projectje Gert-jan!
Groet Arend


Wisselstroom    Raptor  OC32     C-rail    Tijdperk III-IV    Oost Duits    Stoom / Diesel
The following users thanked this post: GéJé

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #15 Gepost op: 2 september 2015, 18:58:48 »
@Frans,
Die stangetjes moeten heel dun worden en dat gaat met 3D printen niet lukken.

Er zijn hier wel mensen die met 3D printen bezig zijn. @GGoos  bijvoorbeeld heeft zo een heel mooi gebouw gemaakt.
Klik

Groet, Gert-Jan

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #16 Gepost op: 2 september 2015, 19:03:09 »
Stuk dik instalatie draad platslaan en bewerken

@jerry,
Ik denk dat je zo'n stuk installatie draad nooit mooi plat krijgt en een dun koperen stripje is dan volgens mij veel makkelijker.

Groet, Gert-Jan

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #17 Gepost op: 2 september 2015, 19:14:05 »
Allemaal bedankt voor het meedenken. Die stangetjes zijn overigens niet het grootste probleem. Het lastigst is het kruisblok aan de zuigerstang.


Groet, Gert-Jan

Offline SuperSylvester

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.532
  • Thanked: 43 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #18 Gepost op: 2 september 2015, 19:27:59 »
Makkelijkst zou zijn om nog zo'n zelfde slooplocje te hebben....
Groet, Jack. Dwarsliggers houden het spoor recht....

H0, ECOS 2, Trams, Dinamo Carsysteem, Periode 1600 - 2014, Nederland

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #19 Gepost op: 2 september 2015, 20:14:20 »
Ik denk dat je zo'n stuk installatie draad nooit mooi plat krijgt en een dun koperen stripje is dan volgens mij veel makkelijker.
Inderdaad, koperdraad platmaken is geen goed idee.
Dat kruisblok wordt wel een uitdaging. Misschien een paar plaatjes (wat dikker) messing op maat vijlen en dan met een afstandsbusje op elkaar solderen. Voor dat stangetje dat in de cylinder schuift zou je misschien wèl een stukje installatiedraad kunnen gebruiken. Wordt spannend.
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #20 Gepost op: 2 september 2015, 20:53:31 »
Voor dat stangetje dat in de cylinder schuift zou je misschien wèl een stukje installatiedraad kunnen gebruiken.

Ik denk dat jij je dan ook een beetje vergist in de verhoudingen Wim. Een naald of knopspeld komt qua dikte meer in de buurt.

Offline Wim Corduwener

  • Forumbeheerder
  • Super Modelspoorder
  • *****
  • Berichten: 8.983
  • Thanked: 178 times
  • Geslacht: Man
  • Enschede (import)
    • Villa Volta
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #21 Gepost op: 2 september 2015, 20:58:43 »
Dat doet Jack meestal; dan legt-ie er een aansteker bij of een muntstuk. Dan wordt het denk ik toch een slooplocje vinden.  ::)
Trefwoorden:  Mac • Modulebouw • H0, H0e en 0e • Tijdperk III (1950-1960) • Nederlands (H0 en H0e) • Frans (1:45) • Gelijkstroom • Twee rails • Voorlopig nog even analoog • Scratchbuilding en Kitbashing

Offline Pierre

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 6.380
  • Thanked: 172 times
  • Geslacht: Man
  • Woonplaats: Den Haag (Loosduinen)
    • Station Hoogbaan
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #22 Gepost op: 2 september 2015, 21:45:05 »
Volgens mij gaat het best wel lukken Gert-Jan. Met een beetje geduld kom je een heel eind. ;)
Groet Pierre.




Ik rommel wat met treintjes en bouwwerkjes in H0 (H0e) .    ;D
The following users thanked this post: GéJé

Offline GéJé

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.622
  • Thanked: 50 times
  • Geslacht: Man
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #23 Gepost op: 5 september 2015, 18:59:34 »
Hallo allemaal,

Vandaag ben ik begonnen aan iets dat ik nog nooit eerder heb gedaan. Het weatheren van een locomotief.
Al mijn andere locs rijden glanzend zwart over mijn baan omdat ik het nooit aangedurfd heb om ze te weatheren.
Dit locje leek mij wel geschikt om eens een eerste poging te wagen. Ik ben al meerder keren de techniek met zout tegen gekomen en dit wil ik dus eens proberen.

Ik begin met het verwijderen van de bestaande verflaag. Een nachtje weken in warm water en de verf komt makkelijk los.


Vervolgens verf ik het locje roestkleurig. De kleuren zijn okergeel en oranje maar dat lijkt op de foto een beetje anders.


Als de verf droog is maak ik het locje vochtig en breng ik het zout aan.


Even goed laten drogen en dan spuiten met antraciet grijze verf.


Ook deze laag goed laten drogen en dan met water en een harde kwast alles schoon maken.


Zelf ben ik dik tevreden met het resultaat. Nu moet alles opnieuw goed drogen en daarna ga ik verder met dry-brushing.

Groeten, Gert-Jan

 


 

Offline Johan

  • Super Modelspoorder
  • ******
  • Berichten: 1.050
  • Thanked: 5 times
  • Geslacht: Man
  • Oude-Tonge Zuid-Holland
Re: Reparatie H0e locje
« Reactie #24 Gepost op: 5 september 2015, 20:38:53 »
Beste Gert-Jan,

Het weatheren met zout is inderdaad goed gelukt!

Groet,
Johan
Marklin, M-rails, Analoog, Tijdperk III
The following users thanked this post: GéJé